Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

A legenda igaz: Sopronban mindig fúj a szél

Átlagosan minden három napból, kettőn fúj a szél Sopronban. Így legalább gyorsabban tisztul a levegő a városban.

Tartja magát a városi legenda, hogy Sopronban folyton haragoznak, és állandóan fúj a szél. Ez utóbbinak jártunk utána.

A "nyomozásban" Kiss Márton, a soproni Kuruc dombi meterológiai állomás vezetője volt segítségünkre.

 Szeles napok száma (Maximális széllökés 10 m/s vagy felette)

A nagy mérethet kattintson a képre.
A nagy mérethet kattintson a képre.


A soproni legenda igaz! - mondja Kiss Márton. - A síkvidéki állomások közül Sopron a legszelesebb, ezután a térségünk egyéb állomásai következnek. Fertőrákos, Mosonmagyaróvár Szintén szelesek a hegyeink: a Mátrában Kékestető, a Bakonyban Kab-hegy. Ez utóbbi hazánk legszelesebb pontja, mivel egyenesen az uralkodó északnyugati szelek útjába esik.

Sopronban az uralkodó szélirány az északnyugati, a második leggyakoribb szélirányunk a délkeleti. Délnyugatról a Soproni-hegység árnyékoló hatása miatt csak ritkán fúj szél, akkor is gyenge.

Ilyenkor fordul elő, hogy a gyenge szél miatt a Soproni-medencében megreked a hideg levegő és a köd, miközben Győrben akár 10-12 fokkal is melegebb, napsütéses idő járja.

 A szélmérés már az ókorban kezdetét vette. Aiolos a szél istene, gyermekei a négy szél. Amelyiket kiengedi, arról fúj a szél. A középkorban jelentek meg a szélzászlók.

A szeles napok átlaga

A nagy mérethet kattintson a képre.
A nagy mérethet kattintson a képre.


A legnagyobbat a XV. században Sevillában állították fel. A szél erősségének ma is használatos skáláját Beaufort alkotta meg 1838-ban. Ezután kezdték el használni az angol flottánál. 1850-től jelentek meg a szélregisztráló műszerek.


Fordított esete, a Magyarországon legerőteljesebben Soproban megfigyelhető, a hegyeken átbukó szél, az úgynevezett főn. Ilyenkor a felhők jellegzetes lencse alakot öltenek és a környező állomásokhoz képest magasabb hőmérsékletet és szárazabb levegőt mérünk.

A nyugatról érkező frontok hazánkban először Sopront érintik, elsőként hozzánk érkezik meg a hideg levegő, ilyen esetekben fordul elő, hogy az országon belül mintegy 20 fokos hőmérséklet különbség alakul ki, és még Kékestetőn is melegebb van mint nálunk.

 Sopron széladatai (1975-2012) - havi szélsebesség átlagok és maximális lökések

A nagy mérethet kattintson a képre.
A nagy mérethet kattintson a képre.


Az erős soproni szelekre azonban nem átokként kell tekintenünk: hazánk legszelesebb vidékeként tiszta a levegő, ritka a szmogos helyzet, és a szél ma már mint jelentős energia erőforrás is szerepet játszik. Sajnos Sopronban ezt alig használjuk ki, míg a határ másik oldalán szélerőművek sorakoznak - említi a szakember.

Meteorológiai állomásként arra bíztatjuk a döntéshozókat, hogy megérné Sopronban a szélbe fektetni, annak ellenére, hogy 1975. óta az átlagos szélsebesség mintegy 1,4 km/h órával csökkent. Legszelesebb hónapunk az április, nem véletlenül kapva a szeszélyes jelzőt - zárta Kiss Márton.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni romok: A bánfalvi Kárpáti-malom

Rom-körképünkbe ezúttal a sopronbánfalvi Erdei-malomról kaptunk fotókat olvasónktól. Tovább olvasom