Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

A legbátrabb falu lett a kis testvér

Sopron–Kercaszomor - Kercaszomor arra vágyott, kis testvére legyen Sopronnak. Az álom teljesült, a település szombaton átvehette „A legbátrabb falu" kitüntető címet. Az ünnepségen Sopron is képviseltette magát.
„Communitas Fortissima" címet adományozott az Országgyűlés a 260 lakosú őrségi községnek, Kercaszomornak, melynek lakói a trianoni béke kihirdetése után fegyveres felkelésben követelték, hogy Magyarország része maradjon Szomoróc.

– A diadal után elődeink Sopronban öntették újra településünk harangját, s immár az is hagyomány nálunk, hogy a történelmi évfordulón a „nagy példakép", Sopron borával koccintunk. Örömünkre szolgál, hogy mostantól legálisan birtokolhatjuk a kitüntető címet, és Sopron (a leghűségesebb város), Balassagyarmat (a legbátrabb város), Szentpéterfa (a hűség faluja) mellett Kercaszomor (a legbátrabb falu) is a történelmi települések közé került. A szocializmus idején nem ünnepelhettünk, de sohasem feledtük az ősök bátor tetteit. Tavaly végre elfogadták indítványunkat és törvénybe iktatták, hogy Kercaszomor birtokolhatja „A legbátrabb falu" címet és természetes volt, hogy az ökumenikus istentisztelettel és koszorúzással egybekötött ünnepre Sopron vezetését is meghívjuk – mondta el a Kisalföldnek Kapornaky Sándor polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesznek filléres gondok

Hegykő - A Fertő-parti település, Hegykő azon kevés falvak közé tartozik, ahol nem kell megszorító… Tovább olvasom