Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

A kutyacsip mentette meg Maxit

Heteken át kereste eltűnt kutyáját Anday Marietta, végül több mint kétszáz kilométerre, Ausztriában lelt rá a családi kedvencre. Maxit, a négyéves keverék kiskutyát egy „állatvédő" 260 euróért adta el.

Több tanulsággal is szolgál Anday Marietta és Maxi nevű kutyájának története. A legfontosabb, hogy érdemes a családi kedvencek csipszámát a nemzetközi adatbázisokba is regisztrálni, de az sem mellékes, hogy nem mindenki az állat érdekét nézi, aki állatvédőnek mondja magát...

– Maxit kölyökkorában találtam egy árokparton, napokig ázott-fázott ott, s miután láttam, hogy más nem veszi gondozásába, hazahoztam – mesélte Anday Marietta.

– Négy év telt el azóta, hogy hazahoztam az árokpartról Maxit. A kutya családtaggá vált, s amikor eltűnt, engem is meglepett, mennyire megrázott az elvesztése – sóhajt már megkönnyebbülve az életét Róma, Berlin és Fertőboz között megosztó Anday Marietta. Maxi eltűnésekor másnap utazott volna Rómába, épp nagycenki barátaihoz ment elbúcsúzni, s a kis termetű kutya a kerítés egy résén át valószínűleg utánaszökött. Késő délután derült ki, hogy nincs meg a kedvenc, s az asszony az ismerőseivel együtt egész éjjel kereste. Az utazást is elhalasztotta, a következő napokat, heteket kereséssel töltötte. Hirdetéseket adott fel, plakátokat ragasztott, közösségi portálokon osztotta meg Maxi fotóit, internetes keresőoldalakra töltötte fel a kutya képét. Maxi még az RTL reggeli hírműsorába is bekerült. Anday Marietta minden követ megmozgatott kis kedvencéért, többször bejárta a környéket, felkereste az állatorvosokat, az állatvédő szervezeteket. Maxi fényképe köszönt vissza a járókelőkre épületeken, oszlopokon, buszokon... A történet végeredményében fontos momentum volt, hogy a kutyában ott volt az azonosító csip, annak számát regisztrálta a nemzetközi nyilvántartásban is.

Anday Marietta és kutyája számára jól végződött a történet, Maxi hazatért kölyke, Misi mellé. Fotó: Magasi
Anday Marietta és kutyája számára jól végződött a történet, Maxi hazatért kölyke, Misi mellé. Fotó: Magasi


Már csaknem feladta, amikor több mint három hét elteltével Ausztriából kereste telefonon egy állatorvos. „Itt van az ön nevére regisztrált kutya a rendelőmben, és akinek eladta, szeretné átíratni a saját nevére. Ennek ugyebár semmi akadálya nincs?" – kérdezte az orvos az asszonyt, aki azt sem tudta, sírjon vagy nevessen. „Én nem adtam el a kutyámat, hetek óta keresem és szeretném mielőbb visszakapni!" – válaszolta aztán gyorsan. Másnap már Linz felé robogott az autóján és 220 kilométerre Fertőboztól, egy Eggenburg nevű kis osztrák faluban újra magához ölelhette kutyáját. Az idős asszonyban, akinél Maxi előkerült, kétség sem maradt: Anday Marietta az igazi gazda.

Maxi számára jól végződött a történet, hazatért, de lehet, hogy lesz, akinek okoz még kellemetlenségeket a következménye. Kiderült ugyanis, hogy Maxit egy „állatvédő" vette fel Nagycenknél a kocsijába és ki tudja, miért, meg sem állt vele Ausztriáig. Ha betér az útjába kerülő első magyar állatorvoshoz, a csip alapján a kutya negyedórán belül otthon lehetett volna. Ezzel szemben Maxi egy osztrák állatmenhelyre került, s egy héttel később már az újságok hirdetési rovatában szerepelt a fotója. Innen választotta ki az idős eggenburgi hölgy, aki 260 eurót fizetett ki Maxiért. Sőt, kifizetett még több mint száz eurót a kutya sterilizálásáért, holott egy héttel az eltűnése előtt műtötték meg, a hegek még be sem gyógyultak a hasán! S ha még ez sem lenne elég: az idős hölgy olyan papírokkal kapta meg Maxit, amikben a menhely vezetője első és egyetlen tulajdonosként szerepel... Ezek után az eggenburgi asszony az osztrák, Anday Marietta pedig a magyar rendőrségen, illetve az Országos Állatvédőrségnél tett feljelentést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódniuk kell az átalakításoknak

A magyar gazdaság versenyképességének fokozása miatt is folytatódnia kell az ország átalakulásának,… Tovább olvasom