Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

A külváros is adventi fényt kapott

Sopronban nemcsak a belváros, hanem a külterületek is kaphattak az adventi világításból, hatmilliót költ erre az önkormányzat.

Az izzók november 20-a óta égnek, nem szerveztek ceremóniát a díszfények felkapcsolásához.

– A soproni városvezetés úgy döntött, ebben az esztendőben már az advent nyitányát megelőzően, november 20-án ünnepi fényekbe öltöztetik a várost. Az elmúlt évekhez képest a változás annyi, hogy a hagyományos izzókat energiatakarékosakra cseréltük, amelyek hosszabb élettartamúak is. Pénz hiányában nem tudtunk fejleszteni, így a Magyar, Móricz Zsigmond, Eötvös, Rákóczi utcákat sajnos idén sem tudjuk kivilágítani. Ez ugyanis mintegy 700 ezer forintos többletköltséget jelentett volna a meglévő 6 millió forint mellé – mondta el portálunknak a munkálatok elvégzésével megbízott Kiss István villamossági szakember.

Ebben az esztendőben már az advent nyitányát megelőzően, november 20-án ünnepi fényekbe öltözött a város. Nem szerveztek ceremóniát a díszfények felkapcsolásához. Fotó: Magasi
Ebben az esztendőben már az advent nyitányát megelőzően, november 20-án ünnepi fényekbe öltözött a város. Nem szerveztek ceremóniát a díszfények felkapcsolásához. Fotó: Magasi

A vállalkozótól megtudtuk, november 20-ra mindenütt kikerültek az utcai füzérek, üzembe is helyezték azokat. A külvárosi részeket is megvilágítják, karácsonyi fényeket kap Balf, Görbehalom, a Hajnal tér, a belvárosi utcák, a Fő tér és az ide torkolló Kolostor utca, Templom utca, Szent György utca, az Előkapu, a Várkerület, a Lackner Kristóf utca, a Mátyás király utca, az Erzsébet utca, a körforgalmak környéke és az Ógabona tér. Sokak szerint hangulatos lenne, ezért fontolóra kellene venni a Lövér körút kivilágítását is, hiszen ezen sok turista közlekedik, így talán az itt található szállodák tulajdonosai és üzemeltetői is részt vállalnának a költségekből.

A soproni adventi rendezvénysorozat december 4-én kezdődik.
A Bástya téren áll majd a karácsonyfa és a korábbiaktól eltérően idén ennek környékén, nem pedig a Fő téren lesz a karácsonyi vásár is. A pavilonok a Fő tér közelgő rekonstrukciója miatt a Várkerületen kapnak helyet, aminek az üzlettulajdonosok kifejezetten örülnek, forgalomnövekedésben reménykednek. A soproni adventi rendezvénysorozat december 4-én kezdődik, a faházakban kézművestermékek, ajándéktárgyak vásárolhatók, sült gesztenye és forralt bor is kapható majd. A Bástya téri színpadon kulturális programok szórakoztatják a nagyérdeműt. A fényfüzérek vízkeresztig maradnak a közterületeken.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. vitriol2 2009. december 05. 15:10
  „"34. zooberon 2009.12.05. 14:29"!!!
  Neked miért "(piros)szemüvegen keresztül nézik a vásárt" ha valakik elmondják a véleményüket?
  ja és tudod tavaly mi is volt a "sláger" adventi ünneplésekor? .<moderálva>. polgármester KITILTOTTA A MIKULÁS/TÉLAPOT a városi "ünnepség"sorozatbol. Ja bocsi itt tényleg sok a piros- mármint a Mikulás/télapo öltözékén. Hát tényleg én is "piros"szemüvegen át néztem az egyk katolikus szent kitiltását???”
 • 34. zooberon 2009. december 05. 14:29
  „Javaslom a fanyalgóknak, hogy olvassák el azokat a hozzászólásokat, amiket a nyitóról írt a Kisalföld! Ott valahogy többen vannak azok, akik nem ilyen (piros) szemüvegen keresztül nézik a vásárt. (És itt nem a 800 Ft-os kürtős kalácsról beszélek, mert az valóban durva, de a kereskedő ha egyszer kifizeti a helypénzt, akkor annyiért adja, amennyiért akarja. Ha van, aki megveszi, akkor meg miről beszélünk?).”
 • 33. józanparaszt 2009. december 03. 16:27
  „vajon ennek a káosznak a kiötlöje hány millés sikerdíjat vett fel ???”
 • 32. soproni 2009. december 03. 14:17
  „Simán lezárhatták volna a Várkerület OTP előtti szakaszát a Mária szoborig,mivel ott közlekedni katasztrofális autóval,főleg amióta tettek még egy lámpát feleslegesen a zebra elé is.Arra én is kíváncsi leszek,hogy mikor kezdődnek a Fő-téri munkálatok és arra is,hogy ismét macskaköves lesz-e,vagy aszfaltozott,mint a Balfi utca. :))”
 • 31. oden 2009. december 02. 21:59
  „A gödörbe erőltették azt a nagy szinpadot eszetlenül, mert hozzá az esetleges közönségnek már nincs helye! Pont a lejárattal szembe tettek még 2 db bódét ami megakadályozza a Várkerület felé több 100 néző jelenlétét.Akkor meg minek?? A bódék kreálmánya sem Európába való, meg kéne nézni talán Bécsben hogy néznek ki ha már igy kivitték őket a "Fő" utcára. Legalább egyféle kivitelüek lennének. Az ablakok zsanérjai balkániak, hol egy, hol kettő hol belső hol külsőleg váltogatják egymást. Undoritó!! Felkészülhetett volna a város az adózók pénzén. Az meg tuti hogy a Fő téren most télen, hó fagy idején, év végén nem kezdődik semmi!!! Arra is kiváncsi lennék hogy a szomszédos OTP kiirt december 10.-i műszaki átadása hogyan lesz meg annak ellenére hogy ott már éjjel nappal dolgoznak. Addig meg ott az építkezés miatt nem lesznek zavartalanok az ünnepi hetek!”
 • 30. Kukac40 2009. december 02. 17:31
  „Nemhiába van közel a tűzhöz Pistabá. :)”
 • 29. TancsKaszabell 2009. december 02. 11:21
  „A helyszín megváltoztatását láthatóan semmi nem indokolja...Miért is történt ez ?
  Csodálkozunk ezen,mert a Fő téren nem történik semmi ami a rekonstrukció megkezdésére utalna.”
 • 28. badam 2009. december 02. 11:19
  „mert nekik karácsonykor jut eszükbe felturi a főteret mert télen kell ááám csövezniiiiii..

  a Csengery utcát is télen túrták mert nyároon nem jóóóóó....”
 • 27. józanparaszt 2009. december 02. 09:30
  „Remélem nem lesz igazam, de ! mennyi nézöre számítanak, hogy a szinpadot a Bástya-gödörbe eröltették??? Miért is nem volt jó a Fö-tér?”
 • 26. Miértmagyar? 2009. december 01. 11:16
  „Szerintem ezt társadalmi munkában ingyen felpakoltuk volna.Meg is szerveztem volna...még villanyszerelő haverom is van, aki ingyen megcsinálta volna a rákötéseket...volna”
 • 25. 1soproni 2009. november 30. 12:43
  „Én arra is kíváncsi lennék, hogy ilyenkor mennyivel ugrik meg a villanyszámla.
  Naponta hány forint lehet ez?”
 • 24. mindigatutit 2009. november 30. 09:36
  „de mi kerül 6 millió forintba?minden évben meg kell vennie a városnak?vagy bérli?”
 • 23. Maca39 2009. november 30. 09:11
  „Kedves Orchis! Köszönöm a választ! Remélem, nem haragszol, amiért úgy lerohantalak, bocsánat! Amit most írtál, azt én is naponta tapasztalom. Anyuci vagy apuci megáll az iskola előtt keresztben a zebrán, hogy a csemete kiszálljon, még véletlenül se kelljen pár métert gyalogolnia. Az én gyermekeim gyalog járnak iskolába, mert nekünk nincs autónk,de nekem nem is hiányzik. Az ingyen bérletet akkor használják, ha a nagyszülőkhöz, vagy barátokhoz utaznak.”
 • 22. TancsKaszabell 2009. november 30. 08:16
  „Igen szép a kivilágított városunk,igen és javítja az önbecsülésünket és hangulatunkat is,ránk fér.
  Becsüljük meg,ismerjük el a pozitívumokat az ingyenes tanulóbérletet is és még sok minden mást amit szociális megfontolásból adnak, vagy az állam és más esetben az önkormányzat, mert arról sem nyilatkoznak elismerően azok akik kapják,vagy a kedvezményezettek szülei sem.
  Rövid az emberi emlékezet és a hála sem politikai kategória.
  Nagyon tanulságos,és sok-sok mindent lehetne még hozzátenni az elmúlt hét-nyolc év alatt a fideszes semmirekellők szájjártatók által csak úgy simán "országrombolásnak" ítélt időszakból,ami pozitív és életünket jobbá tette !Ez a nyolc év is a mi életünk amiben tettük a dolgunkat éltük küzdelmes életünket...

  Itt egy rövid idézet :

  "... a 7 év néhány eredménye amire már nem emlékezik a hétköznapi ember: 2001-ben az átlagnyugdíj 38.000.-ft ma 80.000.-ft, a két gyermekes családi pótlék 9.400.-ft most 26.600.-ft az internet 6-% volt most 50-%, ma az országban 500 ezerrel több gépkocsi fut a régi és új autópályákon, az ország felének volt mobilja ma több a készülék mint a teljes lakosságszám!,
  Hoppá! emlékeznek az olvasók a gáztározóra?, vagy a jelentősen csökkentett TB-s potyázók számának lecsökkenésére, és a hónapok óta stabil forintra és hatására ?...."

  Na,bravó ! Persze,majd jövőre........

  "...megláthatja a sok kíváncsi ,hogy mily kedves az Orbán bácsi ! "

  ,a haverokhoz,a párttársakhoz és azokhoz akik ezt a hatalommániás nyolc éve sikertelen mohó társulatot pénzükkel támogatták,azokhoz. Már nagyon türelmetlenek lehetnek........
  Ja igen,és fenyegetőznek is és minden visszacsinálnak.......

  Ideje lenne felébredni kedves soproni polgárok !”
 • 21. iparos 2009. november 29. 17:28
  „Az ünnepi világitást már november 20-án bekapcsolják, a vásárt meg december 5-én nyitják. Még 1 ciklust maradnának, nálunk már augusztus 20-tol advent lenne! A vásár meg december 23-án. Idiota társaság!”
 • 20. kertész 2009. november 29. 16:40
  „Brenberg és Balf nevű "tanyák" nem tartoznak Sopronhoz?Vagy onnan csak az iparűzési adó kell?”
 • 19. lenk 2009. november 29. 16:12
  „Ja. Fenn az ernyő, nincsen kas. Mellékesen azok Bajnaiznak leginkább, akik kocsival viszik suliba az ingyenbérletes gyerkőcöket. Tavasztól már nincs ok aggodalomra. Akkor sem lesz jobb, de lehet még néhány évig Bajnaizni, és ez csillapítólag hat az idegekre. Egy ideig.”
 • 18. 1soproni 2009. november 29. 11:43
  „18!

  Mert a magyar emberre nem az jellemző, hogy ami ingyen van, abból kettőt kér... :(”
 • 17. zooberon 2009. november 29. 11:36
  „Jelentkezési alapon kellene a bérletet osztani azoknak, akik igénylik. Így - talán - biztosan azok kapnák, akik használják is.”
 • 16. 1soproni 2009. november 29. 11:36
  „13. hozzászólás zooberon

  És mivel ők vannak kormányon, ezért a városnak felesleges is spórolnia?”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyanyelvi versenyt hirdet a kamara

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság az anyanyelvért címmel diákvetélkedőt hirdet. Tovább olvasom