Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A község névjegye

Kópháza (Koljnof) – megyénk hét horvát településének egyike – az Ikva patak mentén helyezkedik el. Éghajlati szempontból az Alpok miatt az ország egyik legcsapadékosabb területe. A XII–XIII. századi oklevelek a község mai helyén két településről tesznek említést, Ravazd (1199) és Vis (1245) névvel.
Egy 1429-ben kelt oklevélben található először a magyar hangzású „Kolphaza" elnevezés. A név eredete Kolb Péter városi polgár nevéhez fűződik, aki nagyobbrészt birtokolta annak idején a települést. Szulejmán szultán Bécs elleni hadjáratai nyomán a középkori lakosság teljesen kipusztult, a betelepülő horvátok az 1530-as években találtak otthonra a faluban.

A település 1430-tól 1848-ig Sopron jobbágyközsége volt, amely a dualizmus idején gyorsan fejlődött, különösen a vasútvonalak kiépülése után. Kegytemploma a környék és a távolabbi horvátság zarándokhelye. A horvát identitás megőrzését nemcsak az 1651-ben alapított iskola, az egyházközség, hanem olyan kiválóságok is célul tűzték ki, mint Nakovich Mihály vagy Sinkovits Mátyás.

Kópháza három évtizedes kulturális kapcsolatokat ápol a Zágráb melletti Buseveccel, Gracanival s a Zadar melletti Bibinje horvát településekkel. A falu határában álló Gora szőlőhegy Mátyás-kunyhója ideális kirándulási célpont, jó időben még Pozsony vára is látható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákok horvát gyökerekkel

Kópháza - A kópházi Nakovich Mihály-iskola meghatározó a kistérség horvát nyelvű oktatásában.… Tovább olvasom