Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

A közérzetjavító munkák is fontosak

Sopron - „Fontos, hogy a soproniak jó utakon járjanak, a gyerekek biztonságos játszótereken játsszanak, jó legyen a közbiztonság, és sokszínű civil élet működjön!" – vélekedik Abdai Géza, a közösségi ügyekért felelős alpolgármester.

– Alpolgármester úr! Ön egy éve felelős a közösségi ügyekért. Mely intézkedések azok, amelyeket különösen szívügyének tekintett beiktatásakor?

– A szociális kérdések, az oktatás, a kultúra, a civil szervezetekkel való kapcsolat, és nem utolsósorban a sport kérdéseinek koordinálásával bíztak meg. Ez az a terület, amit az egészségügy mellett a kormányzati intézkedések leginkább sújtanak. Véleményem szerint voltak olyan döntéseink, amelyeket már korábban is meg kellett volna hozni, így például a brennbergi iskola jövőjének kérdése. Az intézményt a Fenyő téri német nemzetiségi oktatást végző iskolához csatoltunk. A településrészen ily módon – a közakarattal megegyezően – az önkormányzatunk áldozatvállalásának köszönhetően, sikerült megtartanunk az alapfokú oktatást. Szociális területen is történt előrelépés, annak ellenére, hogy a negatív kormányzati intézkedések szociális válság felé tolják az országot. Soproni intézmények kistérségi feladatokat vállaltak, így több pénz került a szociális rendszerbe, ezzel jobb ellátást biztosíthatunk a rászorulóknak. Meg kell vizsgálni, hogyan lehet további pénzeket igényelni és javítani az ellátás színvonalát.

Abdai Géza

Az utánpótlás-nevelés támogatása kiemelkedő kötelességünk, ebben történt változás az utóbbi hónapokban.
Abdai Géza alpolgármester

Mi a helyzet a sporttal? Történt-e valamilyen előrelépés a városi sportegyesületekkel kapcsolatban?

– Sopron nemzeti sportváros, s ez a cím kötelez. A sport nemzeti önbecsülésünk fontos kifejezője, az ifjúság testi-lelki nevelésének igen hatásos eszköze.
– A labdarúgás, a női kosárlabda támogatása után már a férfi kosárlabda-utánpótlást is külön költségvetési soron támogatja a város. Még évekkel ezelőtt elindult egy program, mely szerint három nagy egyesületben tulajdont vásároltunk, ez helyes döntés volt.

– Milyen juttatásokkal, kedvezményekkel segítik a soproniakat?

– Amennyire csak tudja a nehéz helyzetbe sodort önkormányzat, igyekszik megvédeni az embereket a Gyurcsány-csomag megszorításaival szemben. Kezdeményeztük, hogy a három év alatti gyermeket nevelő kismamák ingyen utazhassanak a buszon. Most egyéves próbaidő után azt szeretnénk megvizsgálni, hogy kitolható-e hatéves korig a kedvezmény igénybevétele. Ezenkívül elkezdődtek további kisebb, de fontos beruházások. Én az apró örömök híve vagyok, amik mindenkinek szükségesek. Járdákat, buszvárókat építünk, utakat újítunk fel, játszótereket korszerűsítünk. Ezeknek a közérzetjavító intézkedéseknek nagy jelentőséget tulajdonítok. Nem utolsó szempont a közbiztonság sem. Sopron még jó helyzetben van a bűnügyi statisztikákat nézve, de javítani mindig lehet valamit. Bűnmegelőzési és bűnüldözési célból szeretnénk, ha mielőbb kiépülne a térfigyelő kamerarendszer. Ezzel kapcsolatban már több alkalommal tárgyaltunk a rendőrkapitányság munkatársaival.

– A civil szervezeteknek milyen jelentőséget tulajdonít?

– Egy város, egy település annál erősebb, minél több társadalmi szervezet, kisebb közösség sokszínű tevékenysége hatja át a helyi közéletet. Sopron polgárosultságát, a társadalmi kapcsolatok fejlettségét jól mutatja ez a közel négyszáz szervezet. Kiemelten kezeljük ezeket a szerveződéseket, bátorítjuk és támogatjuk tevékenységüket, mert ezek a demokrácia erejét is testesítik meg.

– Összességében miként értékelné azt az egy évet, amit alpolgármesterként töltött?

– Sok olyan ügy került terítékre, amik borzolták a soproni emberek kedélyeit. Véleményem szerint nagyon sok a törvényesség határát súrolta, esetenként átlépte. Az elmúlt hónapok történése a perekkel és a feljelentésekkel kapcsolatban a pártatlan igazságszolgáltatásba vetett hitemet megingatta. Mindazonáltal úgy érzem, az új városvezetésnek sikerült a soproni közéletbe egy üdítően újszerű polgári szemléletet és gondolkodásmódot meghonosítania.

Olvasóink írták

 • 7. joco 2007. november 20. 11:18
  „Hát kedves A.úr ennyi.”
 • 6. joco 2007. november 19. 06:29
  „Hát kedves Abdai Úr. Hát nemigen irnak az őn védelmére, vagy támogatására "hozzászolásokat" Ennek több oka is lehet: az egyik amit csinálnak- már mint az önkormányzat- valahogy nem igen jó a helyieknek és egy jobboldalinak mondható helyi ujságba nem igen mernek irni, vagy a másik hogy elég volt az "ujtöbbségböl"Sajnos a röbbi "polgárinak "mondott közösségi honlapoknak is ilyen "sürü" a közönsége. Hát hajrá viki és csapata.a győri példa jol jellemzi a csapat jellemét.”
 • 5. joco 2007. november 17. 06:52
  „Igen tisztelt fideszes fiuk- még vének is-. a biroságokra való mutogatás már Györöt is fidesz-papagájkomando-szokás. Mai Kisalföld" györi old.-on. Ahogy elolvasgatom a reagálásokat- igaz csekély mértéküek- de valahogy az "ujtöbbség" nem jelentkezik be.”
 • 4. joco 2007. november 16. 15:42
  „Hajrá
  "UJTÖBBSÉG" CSAK AZ JÓ, HOGY ILYEN- LEGALÁBBIS AMIRŐL BESZÉLNEK-N I N C S.Fiuk miva Györöttt?”
 • 3. Anonim 2007. november 16. 12:50
  „Tisztelet Abdai Ur!!!!
  Látom Ön is kitünően megtanulta a FIDESZ leckét szépen fel is mondta. A jó szociális helyzeten biztos sokat javított a januári távfűtés áremelés, kifejezetten jól érzem magam a magas számla láttán, újra a meleg jár át. Biztos, hogy sportváros vagyunk ezért megszüntették a Kazinczi téren a focipályát, apró öröm a gyerekek???? Nem értem miért csodálkozik a sok peren, mikor a tisztelt Polgármester úr hátsója alatt meg sem melegedett a szék máris pereskedni kezdett.”
 • 2. jocosopron 2007. november 16. 10:23
  „Na ? Ujból ! A fidesznél már nem csak a györi csapat van "gondban" már ti is ,senki nem áll ki értetek, pedig ti vagytok az "ujtöbbség", csak az a kérdés, hogy hol? Az üres fidesz irodában? vagy máshol?Ja fönökötök mondta:"hogy oszt jonapot".Na fiuk ti már a itt tartotok.”
 • 1. jocospron 2007. november 16. 05:44
  „Na mivan? A Fideszes fiu" hitét megingatta", hogy a biroság nem az ő és elvtársai véleményét osztotta? Lehet, hogy a biroságok nem az "ujtöbbséghez" tartoznak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegykőre egyre több turista kíváncsi

Fertő-part - Hegykőre az év első nyolc hónapjában másfélszer annyi belföldi vendég érkezett, mint… Tovább olvasom