Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A Kórus Spontánusz a rigaiakat is megénekeltette

Arany és ezüst minősítést szerzett a rigai Kórusolimpán (World Choir Games) a Kórus Spontánusz.

A soproni vegyes kar a félezer kórus, 27 000 énekes részvételével megrendezett világverseny két kategóriájában is a világ legjobb amatőr kórusaival versenyzett. A kórus köszönetet mond mindenkinek, aki támogatta a nevezésben.

A soproni együttes tagjai már a verseny kezdetén magukra vonták a rigai közönség figyelmét: a Kórusolimpián résztvevő nemzetek felvonulásán a „Riga dimd" (magyarul: Riga zeng) című lett népdallal mutatkoztak be, a felvonulást követő rigaiak pedig együtt énekelték velük saját népdalukat.

„Kedves meglepetést okoztak a magyar énekesek, akik tiszta lett kiejtéssel, lelkesen énekelték a közönséggel a Riga dimd című népdalt" – jegyezte meg a Latvijas Avize országos lett napilap tudósítója a lap július 16-ai számában.

A Kórus Spontánusz. Fotó: Takács Noémi
A Kórus Spontánusz. Fotó: Takács Noémi


A Kórus Spontánusz két kategóriában nevezett a Kórusolimpiára. A vegyes kamarakórusok kategóriájában John Bennet, Orbán György, Claudio Monteverdi és Gulyás László műveivel versenyzett. Itteni produkcióját a héttagú zsűri arany minősítéssel ismerte el. A soproni kórus többek között kínai, orosz és indonéz kórusokat előzött meg a pontversenyben.

A kíséret nélküli egyházzene kategóriájában Felix Mendelssohn-Barthody, Csemiczky Miklós, Hans Leo Hassler és Thomas Tallis egy-egy darabját adták elő a soproniak. A héttagú nemzetközi zsűri pontszámai alapján a koncert ezüst minősítést ért.

A Kórus Spontánusz legutóbb 2008-ban versenyzett az akkor Graz-ban rendezett Kórusolimpán. „Hat évvel ezelőtti pontszámainkat ebben a nagyon sokszínű mezőnyben is megjavítottuk. Figyelve a kórus tagságának változását ez egy igen jó eredmény" – mondta a rigai díjátadó után Kocsis-Holper Zoltán, a Kórus Spontánusz karnagya.

A 8. Kórusolimpián összesen négy magyar együttes szerepelt: a kecskeméti Ars Nova Énekegyüttes a vegyes énekegyüttesek kategória bajnoka lett, a kortárs zene versenyében pedig arany minősítést szerzett. A debreceni Lautitia kóruscsalád két együttese a gyermekkarok és az ifjúsági vegyes karok kategóriájában egy-egy arany minősítést kapott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égett egy elhagyott raktár teteje Sopronban

A soproni hivatásos tűzoltók végezték el az oltást, tetőszerkezet megbontását és átvizsgálását. Tovább olvasom