Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A korszerű sebészet létrehozója

Csaknem két évtized alatt sikerült korszerű sebészeti és baleseti sebészeti ellátást megvalósítania annak a főorvosnak, aki Debrecenből érkezett városunkba. Dr. Scherfel Tibor olyan osztályt alapított, amit ma már országszerte soproni modellként emlegetnek.
Scherfel Tibor főorvos új klinikai gyakorlatot és szemléletet honosított meg a soproni kórházban.
Dr. Scherfel Tibor Dr. Király Jenő-díjat vehetett át a hűség napján, Sopron 725. éves jubileumi ünnepségeinek alkalmával, a város egészségügyi ellátása területén végzett kiemelkedő szakmai és tudományos tevékenységéért. A főorvos tizenhét évvel ezelőtt telepedett le családjával együtt Sopronban. A debreceni származású sebész új klinikai gyakorlatot és szemléletet honosított meg a nyolcvanas évek derekán a soproni Erzsébet-kórházban.
– Olyan debreceni professzoroktól tanultam meg ezt a szakmát, akik a 80-as évek elején országos tekintélynek örvendtek – mondta dr. Scherfel Tibor. – Szeleczky professzornak köszönhetően egy életre megalapozhattam sebészeti gyakorlati tudásomat, dr. Rendes Pongrác a kórbonctan rejtelmeibe avatott be.
– Sopron valódi kihívás volt a számomra, hiszen itt akkoriban nem igazán működött klinikai szemlélet. Kevés volt az orvos, hiányzott az önálló ambulancia, a baleseti sebészet egyszerűen nem is létezett. Szívós munkába került, amíg a régi osztály szinte teljesen átalakult.
1991-re sikerült a korszerű baleseti sebészet felépítése, a traumatológiai ellátás megvalósítása. Ettől fogva egyre gyakrabban vállalhattak a sebészek olyan feladatokat, amelyeket korábban csak a megyei kórházban voltak képesek elvégezni. Ma már nem riadnak vissza szív- és koponyaműtétektől sem. Sőt, végbéldaganatok eltávolítását, bonyolult pajzsmirigyműtétek elvégzését is vállalhatják a korábbi típusú műtéteken túl.
– Sopront ma már egyre gyakrabban emlegetik az országban, mert egy olyan modellt valósítottunk meg, amely a sebészek és traumatológusok szervezett együttműködését és csapatmunkáját jelenti. Nálunk a sebészek is el tudják látni a másik oldal feladatait és ez fordítva is igaz – magyarázza Scherfel Tibor.
A főorvos a megtett út összegzésében a számokon túl fontosnak tartja, hogy emberbarát, jó kollektívát, új szemléletmódot sikerült megvalósítania. Nem véletlen, hogy az osztályon dolgozók több szakvizsgával is rendelkeznek, továbbképzésükre, szakmai fejlődésükre folyamatosan gondot fordítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyben a szolgálat

Az SOS telefonos lelkisegély-szolgálat soproni stábjának anyagi helyzete már csak alig néhány… Tovább olvasom