Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A környezetvédelmet szolgálja, vagy egy újabb adófajta?

Sopron - Lejárt a türelmi idő, július elseje óta a hatóság szigorúan ellenőrzi a termékdíjjal kapcsolatos bevallásokat, a befizetést. A mulasztókat bírsággal sújthatják, ami több százezer forint is lehet.
A szakemberek szerint a termékdíj arra szolgál, hogy az ebből befolyó pénzből fedezzék a környezeti károk megelőzését, felszámolását. Így elősegíti a környezettudatos magatartás formálását, a felesleges hulladékok csökkentését.

Kiss Péter, az egyik soproni gumiszerviz vezetője egy kicsit szkeptikus a dologban.
– Ha valóban a környezetvédelemre fordítja az ország a termékdíjból beszedett pénzt, akkor akár pozitív is lehet a dolog. Ám az érintettek leginkább úgy érzik, hogy ez is csak egy újabb adó, amivel megsarcolhatják a cégeket. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy kitaláljuk, a termékdíj költségét a fizetésre kötelezettek beépítik a fogyasztói árba, így azt végül is a vásárlók fizetik meg – mondta el a Kisalföldnek a szakember. – Mivel a termékdíjat az első belföldi forgalomba hozó cégek kötelesek megfizetni, ezért mi továbbértékesítőként mentesülünk ez alól és az adminisztráció alól is.


Díjköteles termékek

Termékdíj fizetendő a gumiabroncs, a csomagolás, a hűtőközeg, az akkumulátor, a kenőolajok, a reklámhordozó papírok, valamint az elektronikai berendezések után. Fizetésre kötelezett általában a termék első belföldi forgalomba hozója vagy saját célú felhasználója. Importnál a vámjogszabályok szerinti vámadós, illetve a vámszabad terület üzemeltetője köteles a díj megfizetésére. A kereskedelmi csomagolás esetében az eddigieken túl az első belföldi forgalomba hozó első továbbforgalmazó vevője köteles megfizetni a termékdíjat.

Termékdíj fizetendő a gumiabroncsok után is, a kötelezettség az importáló cégeket terheli. Fotóillusztráció: Magasi Dávid
Termékdíj fizetendő a gumiabroncsok után is, a kötelezettség az importáló cégeket terheli. Fotóillusztráció: Magasi Dávid

Érdemes tudni

A termékdíjköteles árukkal végzett tevékenységet a cégeknek be kell jelenteni a vámhatósághoz, a bevallás és a befizetés is az általuk vezetett számlára történik. Mindenkinek el kell döntenie, hogy fizetésre kötelezett-e vagy sem. Kérdés esetén véleményt lehet kérni a vámhatóságtól vagy a környezetvédelmi minisztériumtól. A kötelezettek mentesülhetnek a díjfizetés alól, ha mentességi határozattal rendelkeznek. Mentesség jár akkor is, ha a termékdíjat a gyártó átvállalja. A reklámhordozó papíroknál nincs lehetőség az átvállalásra, illetve mentességi kérelem sem adható be.


Az összegekről

Papírdobozok után (16–36 Ft/kg), műanyag palackokért (2,75–4,95 Ft/db), sörösüvegért (17 Ft/db), sörös fémdobozért (20,40 Ft/db) fizetendő például. A műanyag reklámtáskáknak a darabalapú a termékdíja (3–25 Ft). Termékdíjköteles az a szatyor, amely az eladási helyen történő megtöltésre tervezett és szánt. Tehát amennyiben a boltunkban a kenyeret, krumplit, tojást műanyag zacskóba helyezzük és úgy adjuk a vevőnek akár ingyen, akár pénzért, azok után darabalapú termékdíjat kell fizetni!

A vám- és pénzügyőrség hivatalos honlapján (www.vam.gov.hu) minden tudnivaló megtalálható a termékdíjjal kapcsolatban. Akár több százezer forintos bírság várhat azokra, akik nem teljesítik a kötelezettségüket.

Olvasóink írták

 • 3. Sottomarina 2008. július 20. 13:16
  „A termékdíj ilyen jellegű szabályozása úgy rossz ahogy van. Megemelem a kalapom annak, aki pontosan érti a jogszabályokban leírtakat, melyek maradéktalan betartása szerintem lehetetlen feladat. Ettől kezdve aztán az APEH és a VPOP azért szabhat ki bírságot, amiért akar. A jogszabályalkotó szándéka szerintem nem a környezet védelme, hanem a díj beszedése volt, de minek kellett ilyen bonyolultnak lenni?
  Pár példa, amivel eddíg találkoztam:
  A pezsgős palack kimaradt a szabályozásból, ilyen jól lobbiztak?
  Egyes energia italok után nem kell fizetni - a gyártó a jogszabályban található hiba miatt mentességet kapott - mások után igen, mert nem kérték a mentességet.
  Az ásványvíz kategóriában nem beszerezhető olyan mennyiségű visszaválthatós palackba csomagolt termék, hogy annak előírt arányát egy kereskedő betarthassa. Ugyan ez igaz a un. tartósítószert nem tartalmazó, szénsavmentes üdítőkre.
  És lehet folytatni... Meg fizetni.”
 • 2. Kiss Gyula 2008. július 11. 00:32
  „"...műanyag palackokért (2,75-4,95 Ft/db) ..." - na tessék csak a többi termékdíjat viszonyítani!
  A multikat azért it sem kell félteni. Vagy 15 évig ténykedtem az italipari berendezések/töltéstechnika körében, 4-5 évvel ezelőtt kb. 30 Ft volt egy PET-palack önköltsége. Két dolog jut erről eszembe:

  - mekkora lenne a forgalmuk, ha ráírnák a palack árát /nyilván ma már drágább/, s hány vevő kapna "szívrohamot", hogy "miiiiii? Ezért fizessek ennyit, hogy kiöntve a kukába dobjam /jó esteben.../?
  - értékelméleti fejtörő: a közismert dél-Soproni hodálySCO ´népeszerű´ ásvámyvizének 2l-je 52 Ft. Ebből min. 30 Ft a palack, és 300 Km-t utazik, míg ideér, s akkor még a szerencsétlen ásványvízüzemnek is kell valami fedezet/nyereség. Lassan olcsőbb. mint a vezetékes.

  Drága kincsünk a víz - hmmm... ja, hogy nem mindegyik?”
 • 1. Hanyatt 2008. július 10. 10:47
  „Üzletemben műanyag szatyorról áttértünk a papírtáskára az év elején, mert én környezetvédő vagyok.
  A papírtáskák újrahasznosított papírból készülne, de ezek ellenére környezetvédelmi termékdíj fizetésére köteleztek.

  Én már végképp nem értem ezt az országot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Más földjét is műveltette a fertődi vállalkozó

Fertőd - A szívéhez kapott kedden reggel a fertődi Rádler Gyula, amikor meglátta a Kisalföldet: ő az… Tovább olvasom