Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

A környezettudomány jövője és kulcskérdései

Sopron - „A környezettudomány jövője és kulcskérdései a Kárpát-medencében” címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést Sopronban a közelmúltban.

Mátyás Csaba, az MTA levelező tagja, a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) Erdőmérnöki Kara Környezet- és Földtudományi Intézetének vezetője igazgatói pozíciójáról való leköszönése alkalmából kerekasztal-beszélgetést rendezett „A környezettudomány jövője és kulcskérdései a Kárpát-medencében" címmel.

A referátumokat a hazai környezettudomány meghatározó hazai személyiségei tartották: részt vett többek között Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is. Az ülést Faragó Sándor, az NYME rektora nyitotta meg. Az MTA elnöke, részecskefizikus a környezettudomány küldetését az elődöktől kapott természeti örökség megőrzésében és a jövő generációk számára való továbbadásában látja.

A környezettudományi ismeretterjesztő tevékenységet a gondolkodó, kritikus társadalomért végzett szolgálatnak értékelte. Vitaindítójában Szarka László a környezettudományi kérdéseket a Föld bolygó nemzetközi éve problémakörével vetette össze. A földtudományok felől közelítve is ugyanaz a következtetés adódik: a környezeti problémákat nem a Föld, hanem az ember okozza.

Konkoly Gyuró Éva a tájtudomány, a táji szemlélet erősítését szorgalmazta. Mátyás Csaba a felmerült kérdésekre reagálva a környezettudomány, valamint a Kárpát-medence speciális problémáinak európai kezelését értékelte. Véleménye szerint a környezeti kérdésekben eluralkodott az egyoldalúan technokrata és urbánus szemlélet, és az életet hordozó bioszféra kérdései elsikkadnak.

A környezettudományi oktatás soproni kezdeményezését azért tartja kiemelkedő fontosságúnak, mert ezáltal a természettudományi háttér erősítése vált lehetővé az NYME szakjai számára.

Olvasóink írták

 • 3. Egy Soproni 2008. július 19. 12:22
  „SZARKA LÁSZLÓ KIVÁLÓ SZAKEMBER, NEVES TUDÓS, DE VAN NEKI MUNKAHELYE -miért akar mindenáron még egyet az egyetemen???”
 • 2. Egy Soproni 2008. július 19. 12:20
  „A környezettudomány jövője és kulcskérdései a Kárpát-medencében - IGEN EZ FONTOS KÉRDÉS!!!!!!!!!!!!!!!

  A HATÉKONY FELLÉPÉS LEHETŐVÉ TÉTELE ÉRDEKÉBEN AZONBAN NEM KELLENE AZ EZZEL A TÉMÁVAL FOGLALKOZOKKAL KIBABRÁLNI, ŐKET A LEHETŐSÉGEKBŐL KIZÁRNI, VÁLSÁGHELYZETBE KÉNYSZERÍTENI, INKÁBB BECSÜLNI KELLENE AZ EMBEREKET!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. tollas 2008. július 18. 11:11
  „Egy másik cikkben a fiatalokkal kapcsolatosan fejtettem ki
  észrevételem, hogy mely iszonyatos távolságba kerültek a hétköznapi apró csodáktól, - maguktól és a természettől
  Az az erőszak mely motiválja Őket, - döbbenet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fantasztikus Fraknó vára!

Fraknó - A nyári szünet egyik kedvelt programja mind a gyerekek, mind szüleik körében a Fantasztikus… Tovább olvasom