Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

A kormány új terve soproni diákról kapta a nevét

Széll Kálmán Gasztonyban született, s tanulmányait Sopronban kezdte. A kormány új tervének névadója sok ponton kötődik régiónkhoz, ám kevés emléket találhatunk róla.

A kormány kedden ismertette az államadósság csökkentését célzó Széll Kálmán Tervet Budapesten.

A terv névadója, Széll Kálmán politikus, miniszterelnök, pénzügyminiszter, a Magyar Tudományos Akadémia tagja a történelmi alapok és a fejlődés egységében gondolkodott.

Széll Kálmán úgy vélte: ˝Tisztán pénzügyi rendszabályokkal állami pénzügyeink megjavítását nem lehet eszközölni. Közéletünk minden ágazatára kiható gyökeres intézkedésekre, közgazdasági, az ország anyagi erejének fejlesztésére irányuló rendszerszabályokra is feltétlen szükség van. Az anyagi jólét és fejlődés érdekei finom szálakkal vonják be az egész állami organizmust.˝ 

A kormány új tervének névadója életútjában sok ponton kötődik régiónkhoz, mégis kevés emléket találhatunk róla.

˝Egyelőre sem emlékmű, sem utcanév nem árulkodik Széll Kálmán és Gasztony kapcsolatáról˝

1843. június 8-án született a Vas megyei Gasztonyban, nemesi hagyományaira és 1848-as szerepére büszke családban.

- Településünkön már régóta tervezzük szobor állítását a falu híres szülöttjéről, ám eddig anyagi forrás hiányában ezt nem sikerült megvalósítanunk. Így egyelőre sajnos sem emlékmű, sem utcanév nem árulkodik Széll Kálmán és Gasztony kapcsolatáról - fogalmazott a nyugatmagyar.hu-nak Kóczán István polgármester.

Széll Kálmán a tanulmányait a soproni bencés gimnáziumban kezdte, majd Szombathelyen folytatta a premontreieknél. A budapesti egyetem jogi karát 1863-ba végezte el, majd két évvel később jogi doktori címet szerzett.

Széll Kálmán
Széll Kálmán


˝A rátóti kastélyban tavaly avattunk emléktáblát a tiszteletére˝

Széll Kálmán pályáját 1867-ben a Vas megyei Rátóton kezdte, mint szolgabíró. Tette ezt felesége, Vörösmarty Ilona (a költő lánya) gyámapjának, Deák Ferencnek az ösztönzésére.

- A rátóti kastély most is viseli egykori tulajdonosa, Széll Kálmán nevét. Az épület mellett megemlékezést tartottunk róla a miniszterelnökké választásának 110. évfordulóján. Utcanév nem őrzi emlékét, ám a kastélyban tavaly emléktáblát avattunk a tiszteletére - mondta portálunknak Málics Ferenc polgármester.

Széll Kálmán egyik nagy érdeme volt az Ernst Körber osztrák miniszterelnökkel 1902. október 31-én kötött egyezmény, amely biztosította a Monarchia két állama közötti megfelelő gazdasági paritást, s ez új gazdasági kiegyezésnek tekinthető. A kormányfő bukásához végül is az úgynevezett véderővita vezetett. Ő ugyanis a vitában az újonclétszám emelése helyett a póttartalékosok megajánlásával kísérletezett, ami olyan belpolitikai villongásokhoz vezetett, hogy 1903. június 27-én kénytelen volt távozni a miniszterelnöki székből.

Lemondása után sem vonult vissza a politikától, országgyűlési képviselő maradt, 1906-10 között pedig az Alkotmánypárt elnöke volt. 1911 után már csak a gazdasági életben vállalt szerepet. 1893-ban Lipót-renddel, 1902-ben a Szent István-rend nagykeresztjével tüntették ki, ugyanabban az évben a Magyar Tudományos Akadémia igazgató tagjává választották. 1915. augusztus 16-án halt meg Rátóton.

Olvasóink írták

 • 8. b.ildi57 2011. március 02. 14:16
  „8 évig nem voltatok türelmetlenek most igen ,9 hónap után?”
 • 7. Cloeon_dipterum 2011. március 02. 11:51
  „Pl?”
 • 6. Madarász 2011. március 02. 08:53
  „Ennél csak jobbat lehet...”
 • 5. Cloeon_dipterum 2011. március 02. 08:17
  „Csináljatok jobbat!”
 • 4. ujidok 2011. március 01. 22:47
  „Nagyon sok embert átvertek, és most a nép megfizeti!”
 • 3. Griffin 2011. március 01. 21:11
  „kevés embert sokáig be lehet csapni, sok embert kevés ideig be lehet csapni, sok ember sokáig viszont nem lehet becsapni”
 • 2. janus 2011. március 01. 20:59
  „egyet ertek az elottem szoloval”
 • 1. hehe08 2011. március 01. 20:30
  „Attól hogy hangzatos név ...<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mecénásokat keres a soproni kamara és a városszépítők

A társadalmi felelősségvállalásról tartanak konferenciát Sopronban. Tovább olvasom