Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A kormány döntött a soproni a szanatóriumról

A szanatórium ügyében a kormány döntött, már csak a technikai kérdésekben kell egyeztetni.

– Miniszter úr, a szanatórium és a kórház tervezett összevonása sokak ellenérzésével találkozott. Mások szakmailag sem látják indokoltnak ezt a lépést. Ki volt a kezdeményező, és miért?

– Először is tisztázzuk: az első igény az önkormányzattól érkezett, mert integrálni szeretnék a város egészségügyi ellátó rendszerét. Ez akkor merült fel, amikor megfogalmazták a sürgősségi alapellátás, a mentőszolgálat és a kórház közös fejlesztését. Ebbe a sorba illeszkedik a szanatórium átvétele, amely alapvetően rehabilitációs tevékenységet folytat, a kórház pedig elsősorban az akut ellátásra specializálódott, emiatt célszerűnek látszik a kettőt egy integrált intézményben működtetni. Másfél évvel ezelőtt Hévízen hasonló irányban indultunk el.

– Az összevonás ellenzői többek között azt hozzák fel ellenérvként, hogy ez nem más, mint burkolt privatizáció.
 
– Szó sincs privatizációról. A köztulajdonnak két különböző formája van, az állami és az önkormányzati. A jó gazda a kettőt „összetolja" abban az esetben, ha optimálisan lehet együttesen működtetni. Mindegyiknek megmaradna a saját funkciója, a szanatórium esetében az országos jellege, sőt tovább szeretnénk fejleszteni. Mivel az Erzsébet-kórház a debreceni egyetem oktatókórháza, így három funkció lesz jelen egyidejűleg Sopronban: a városi közkórházé, az országos intézeté és az egyetemi oktatókórházé. Ebből a három feladatból egy negyedik is adódik, mégpedig nemzetközi együttműködésben külföldi betegek fogadása.
– A minisztérium ezek szerint egyetért a város elképzeléseivel?

– Igen, teljes az egyetértés közöttünk, hajlandók vagyunk ilyen irányban továbblépni.

– Mikor kerül sor a tulajdon átadására?

– A kormány részéről ezeket a kérdéseket támogatjuk, ennek megfelelően most már a technikai részleteket kell kidolgozni. Az ingatlan vonatkozásában a kormány hozhat döntést, ez azonban már gyakorlatilag megszületett.

– Ez azt jelenti, hogy a két intézmény közös igazgatás alatt, egységes koncepció alapján működik majd?

– Nekünk elsősorban az a célunk – miközben megőrizzük a funkciókat, megőrizzük magát az ingatlant és más vagyonelemeket a köztulajdonban –, hogy racionalizáljuk a háttérszolgáltatásokat, például a logisztikát, az irányítást, a takarítást, a beszerzéseket.  Akár a humánerőforrás, akár a gépek, műszerek vonatkozásában hatékonyabb működtetést lehet megvalósítani.

– A szanatórium épülete, műszer- és eszközparkja is felújításra szorul. Erre azonban kevés az említett 300 millió forint, mert különböző számítások szerint több milliárd forintról van szó. Az önkormányzatnak azonban nincs pénze. Akkor honnan teremtik elő a szükséges forrást?

– Az elmúlt négy év, de a következő is arról szól majd, hogyan lehet a különböző forrásokat együttesen működtetni. Ráadásul látni kell, hogy a 2007 és 2013 közötti uniós ciklus egészen új távlatokat nyit a magyar egészségügy számára. Mostani programjaink alapján 500 milliárd forint fejlesztési forrással számolunk. Az unió azonban csak arra ad fejlesztési pénzt, amelyről egyértelműen bebizonyítható, hogy hatékonyabb, jobb struktúrákat hoz létre. Erről szólt a történet Hévízen is, ahol az integráció után kétmilliárdos fejlesztést valósítottunk meg, önkormányzati pénzzel, intézményi forrással, központi támogatással és lehetőség volt hitelfelvételre is, amit a külföldi betegek után járó biztosítási díjból lehet törleszteni. Ez egy olyan vállalkozás, ami előreviszi a betegellátást.

– Ha most tippelnie kellene, akkor mit mond: mikor valósul meg az integráció?

– Reményeink szerint nagyon rövid időn belül megköthetjük a megállapodásokat. Már csak azért is, mert nagyon közel van 2007, és a döntéseket a különböző programokra már most meg kell hozni. Tudomásul kell venni, hogy az élet egyre gyorsabban zajlik.

– Tehát még a választások előtt?

– A szándék megvan, de nem hiszem, hogy ezekben a kérdésekben a választási ciklusok a meghatározók. Az egészségügyben hosszú távú programokat kell tervezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyógyíthatatlan ebeket elaltatják

Csak a gyógyíthatatlanul beteg kutyák kerülnek elaltatásra a soproni gyepmesteri telepen- tudta meg… Tovább olvasom