Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

A kórházak éhesek a beígért támogatásra

Győr-Sopron - Hárommilliárd forintot kapnak a kórházak, a pénzt az intézményi komfortemelésre (napi étkeztetésre) fordíthatják – jelentette be az egészségügyi miniszter szeptember közepén. Megnéztük, mi lett a beígért pénzzel, s a betegek milyen ellátást kapnak most a két legnagyobb megyei kórházban: a győriben és a soproniban.
„Elfogadhatatlan, hogy egyes intézmények napi háromszáz forintból oldják meg egy beteg napi étkezését" – ezzel a felvezetéssel jelentette be Horváth Ágnes, hogy hárommilliárd forintot kapnak a hazai Kórházak; a pénzt az intézményi komfortemelésre (napi étkeztetésre) fordíthatják. Ez része annak a 10 milliárd forintnak, amelyet az intézmények október-november-decemberben, három egyenlő részben kapnak meg – mondta még a szaktárca vezetője. Megyei körképünkből az derült ki, hogy ez az összeg nem jutott el az érintettekhez, de ettől függetlenül (illetve éppen ezért) megnéztük, az étkeztetést hogyan oldják meg Győrben és Sopronban.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban a közelmúltban szervezték ki az étkeztetést külsős cégnek. Az ok prózai: a Zrínyi utcai Kórház konyhája 1970-ben épült, ezer beteg kiszolgálására alkalmas, s régről tudott, hogy teljes rekonstrukcióra szorul. Üzemeltetése hosszú távon nem gazdaságos, így szükséges az egyesítése a Vasvári Pál utcai telephelyen működő konyhaüzemmel. A Vasvári Pál utcai Kórház konyhája sem sokkal jobb: 1980–82 között eredetileg 2300–2500 adag főzésére, egyéni tálcás tálalási rendszerre épült.

Az épületegyüttesben a beüzemelés óta sem részleges, sem teljes körű felújítás nem történt, ennek következtében a konyha jelenlegi állapotában a megváltozott követelményeknek és előírásoknak (HACCP) nem felel meg.
A győri Kórházban a konyhát fel kell újítani – ez annak a cégnek a feladata, amely az étkeztetésre kiírt pályázatot megnyerte. Fotó: H. Baranyai Edina

A Kórháznak nincs pénze a felújításra, ezért pályázatot írt ki, s az a cég nyert, amely vállalta, hogy tíz év alatt bruttó 516 millió forintos beruházást hajt végre.

A Petz-Kórház egy tavalyi felmérése alapján, amelyet a távozó betegekkel töltettek ki, az derült ki, hogy az étkeztetéssel – ahogy általában a magyar Kórházakban is – inkább elégedetlenek az emberek.
Azt is tudni kell azonban, hogy jelenleg naponta 1292 forint jut az étkeztetésre: ez több mint négyszerese a Horváth Ágnes által említett (igaz, kirívóan alacsony) összegnek, s az országos átlagnál is magasabb.
„A soproni Erzsébet oktató Kórház saját maga oldja meg a betegélelmezést, s egyelőre nem gondol külső cég bevonására" – mondta érdeklődésünkre Tiborcz Sándor, az intézmény gazdasági igazgatója. – Négyszáz forint jut egy beteg napi élelmezésének nyersanya-
gára, de ez az összeg nem tartalmazza a gáz-, a villany és a munkaerő árát. A napi háromszori étkezést szükség szerint – például a cukorbetegeknél – ötre egészítjük ki, dietetikusok közreműködésével. A központi tálalóban névre szóló címkékkel látjuk el a menüket, amelyeket hőtárolós edényekben juttatunk el a betegekhez. Mi is hallottunk a miniszter asszony felvetéséről, hogy mindennap legyen a Kórházban ápoltak számára gyümölcs vagy zöldség, de ennek finanszírozása ügyében semmi konkrétumról nem tudunk.

Olvasóink írták

  • 1. Gottschling Gyula 2007. november 03. 19:27
    „A kórházi étel nem mérgező, hanem elfogyasztható. Nem azt mondom, hogy egy bányász fizikai munkájának kalória tartalmát tartalmazza, de elegendő. Akinek nem, annak úgyis hoznak otthonról. Esetleg legyen lehetősége mindenkinek, hogy egyéni izlésére külön térités ellenében hozzák ágyához az ellenőrzött ételét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baba-mama klub alakult Peresztegen

Pereszteg - Baba-mama klub alakult a községben. Az anyagi támogatást a peresztegi önkormányzat… Tovább olvasom