Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A kommunizmus emléknapja: A soproni áldozatokra emlékeztek

Szántó Róbert és Fennesz Rezső az 1919-es vörösterror soproni áldozatai.

Az akkor 21 éves Szántó Róbert főhadnagyot és Fennesz Rezsőt az 1919-es vörös terror utolsó áldozataiként, mindenféle tárgyalás és ítélet nélkül, önhatalmúan létrehozott rögtönítélő bíróság „megbízása" alapján végezték ki a Szent Mihány-temetőben.

Szántó Róbert egy tizenkét gyermekes hidegségi kántortanító második gyermekeként született. A kivégzést elrendelő Szamuely László (Tibor nyolc évvel fiatalabb öccse) és a mártírok egyaránt 21 évesek voltak. Az utóbbiak „bűne" az volt, hogy miután a Sopron környéki falvak lakói 1919. június 5-én Nagycenkről Sopronba indultak a Tanácsköztársaság megdöntésére, ők is segítették a hatezer lelket számláló vonulás irányítóját. A visszaemlékezések szerint Szamuely László tudott Kun Béla kivégzéseket megszüntető táviratáról, de így szólt: „Ezt a kettőt még elintézzük!" - írja a sopron.hu.

Szántó Róbert – aki a marosvásárhelyi katonai alreáliskola után a kismartoni és a mödlingi műszaki akadémiát is elvégezte, s az első világháború harcterein több kitüntetésben is részesült – féltérdre ereszkedve és halott társát karjaiban tartva tiltakozott, hogy szemét bekössék kivégzése előtt. Sőt, kigombolta még a zubbonyát is és ő maga adott tűzparancsot.

A katolikus konvent díszsírhelyet adományozott azon a helyen, ahol a kivégzés történt, s a tragédia emlékére 1922-ben kétalakos szobrot állítottak a temetőben. Az emlékmű fő felirata: „Becsülettel a hazáért" volt.

A teljes írás és fotók az eseményről itt érhetők el >>

Olvasóink írták

 • 8. load 2012. február 26. 13:53
  „A cím nyilvánvalóan hibás.
  Nem a kommunizmus, hanem a kommunizmus (még helyesebben a kommunisták) áldozatainak emléknapjáról kellene beszélni.
  A kommunizmus egy ideológia, amelynek nevében számos gaztettek követtek al azok, akik úgy gondolták elég az egészet deklarálni és azonnal itt a jólét.
  Az emberiségnek számos ilyen tévedése volt.
  A kommunizmus elsietett megvalósítási kísérlete csak egy azok közül.
  Nem is a legnagyobb.”
 • 7. 1x2=? 2012. február 26. 09:50
  „5
  neked is!”
 • 6. 1x2=? 2012. február 26. 09:48
  „Szüleimet is "meghurcolták" az 50- venes évekbe a ".........".”
 • 5. Ovinkor 2012. február 26. 09:40
  „A két úriember a jobboldali honlapok szerint is fegyveres felkelést szervezett, miközben a Tanácsköztársaság honvédő harcot vívott a csehszlovák és a román hadsereg ellen. (Mert gondolom tudjátok: fegyverrel az ország határaiért nem Horthy harcolt...)

  A kor szabályai szerint ezért minden országban halálbüntetés járt.”
 • 4. Filtec 2012. február 26. 08:30
  „Ez a MI emléknapunk, nem az a másik, amiről naponta 2x hallok, olvasok!”
 • 3. igazember 2012. február 25. 20:02
  „Kedves "öröksoproni " Tudnék én is mesélni,de inkább ,akár csak TI én is hallgatok és fejet hajtok a szerencsétlen áldozatok elött.”
 • 2. öröksoproni 2012. február 25. 16:34
  „Pártolom, hogy gyermekeink is megtudják az igazat az áldozatokról, és ehhez az kellene, hogy a családokban a még élő tanúk mondják el tapasztalatakat. Sokan hallgatnak, mert túl fájdalmas a veszteség, amit a kommunisták tettek velük, kettétört életek, karrierek, árvák és félárvák maradtak utánuk. Az én családom a hallgatást választotta, lassan és nagyon nehezen nyíltak meg.”
 • 1. skarbantia 2012. február 25. 16:24
  „"Szántó Róbert főhadnagy és Fennesz Rezső":Nyugodjanak békében.Soha nem feledjük,hogy mit tettek a komcsik velük és másokkal..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aerobiknap Sopronban: Formálódó popsik, gyöngyöző homlok - Fotók

Idén is lesz Aerobiknap Sopronban. Kedvcsinálóképpen a tavalyi fotók közül válogattunk. Tovább olvasom