Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

A költő visszatér a liftház elé

Sopron - A Petőfi téri mélygarázs építése előtt eltávolított, a Nemzeti dal költőjét ábrázoló szobor egyelőre még a Sopron Holding telephelyén „pihen", de a garázs és a tér átadására már visszakerülhet talapzatára.
Már több mint egy éve annak, hogy a Petőfi-szobrot elszállították a nagy költőről elnevezett térről. A mélygarázs-beruházás kezdete óta eltelt időt Petőfi Sándor bronzszobra a Sopron Holding telephelyén töltötte. Mostanra – amikorra a tér gyakorlatilag elkészült – egyre többen érdeklődnek hol- és hogyléte felől.

– Az SPT Mélygarázs Kft., azaz a beruházó vállalta, hogy a tér elkészülte után visszaállítja a szobrot az eredeti helyére – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Kerekes Attila városi főmérnök. – Amikor a mélygarázs megkapja a használatbavételi engedélyt, a felszínt, azaz a teret is átadják. Ekkorra minden bizonnyal felállítják a szobrot is, aminek helyét már le is alapozták a liftház előtt.

Talpra, magyar!
Petőfi Sándor bronzszobrát a mélygarázs-beruházás kezdete óta a Sopron Holding telephelyén őrzik.

Kerekes Attila hozzátette, mivel a tér burkolata balesetveszélyes, nagyon valószínű, hogy a március 15-i nemzeti ünnepen a koszorúzást ismét nem itt, hanem a szomszédos Széchenyi téren tartják meg.
Mint ismeretes, az önkormányzat álláspontja szerint a szakemberek számos minőségi kifogást találtak a garázs és a tér kivitelezésében, és míg a kivitelező nem javítja ki a hibákat, nem adják ki a használatbavételi engedélyt.


Petőfi még pihen

2006 júliusában, a Petőfi téri mélygarázs építésének kezdetekor a szobrot és mészkő talapzatát eltávolították a térről, és a Sopron Holding telephelyére szállították. Az üregesen is több száz kilós bronzalkotást négy ember emelte le és helyezte biztonságba.

Olvasóink írták

 • 8. Jógyerek 2008. február 23. 08:30
  „Petőfi sanyi még nincs a helyén! Azért én nagyon bízom benne, hogy idén nem Széchenyit fogjuk megkoszorúzni...”
 • 7. joco 2008. január 07. 05:56
  „ERKDP: hát olvasva a reagálásodat bebizonyososdott, hogy lehet valamiért küzdeni "politikai" felhangok nélkül is. Csak hát az baj, hogy a "küzdelem " biztos nem vezet eredményre, mert vannak olyanok akiknek "érdekeit" sértené, és általában ök az "erösebbek". Hát példa erre Perkovátz féle Széchenyi téri "átalakitás"”
 • 6. kmmk 2008. január 06. 10:44
  „Érekes, hogy a Fő térrel nincs baj. Ott bezzeg jól lehet járni.
  A látványterv != a kivitelezési tervvel.
  Miután a kedves Polgármester Úr nem tudodd érvényt szerezni a bíróságon, most mindenbe belekötnek.
  Engem is zavar az a téglalap alakú förmedvény, de erre nem most kéne rájönni.”
 • 5. ERKDP 2008. január 06. 00:28
  „Kivételesen van miben egyetértenem joco-val, valóban borzasztó, hogy mi megy a Petőfi térrel kapcsolatosan. Azonban a liftház ettől még szörnyű! Még nem is lenne baj vele, ha olyan magas lenne, mint kellene, így azonban olyan, mint egy nagy téglatest, ormótlan, takarja a színházat és takarni fogja a szobrot is... esztétikusabban is meg lehetett volna tervezni/építeni, van ilyenre példa nyugatabbra és keletebbre egyaránt (pl. Budapest, Szabadság tér). De ez így nem szép! Pedig ha minőségi munka lett volna, a látványtervek alapján jól nézne ki a Petőfi tér. Bonyolult ügy, vegyük ki a politikát belőle, szakmailag is az! A műemlékvédelem pedig bontassa minél előbb vissza, ne vergődjünk feleslegesen egy helyben, és aktivizálhatná magát városszerte, mert van egy-két undorító ház-/homlokzat-/nyilászáró-felújítás is, ahol tüsténkedhetne végre! A közlekedés pedig álljon helyre, bár nem értem, miért nem csinálták meg párhuzamosan a gyalázatos küllemű Ógabona teret is. Kész lehetne együtt, így vagy elmarad, késik, vagy újabb ideig le lesz zárva a környék a tér átadása után.”
 • 4. joco 2008. január 05. 20:12
  „Kata03: a z általad birált Kami csak a térrel kapcsolatos tesze-toszaságot birálta:"Nem ám emiatt is csuszik a tér átadása"Ja és lehet, hogy Ö sem hozzáértö, mint én ,de Öt is engem is már Qrvára zavarja a városban a "tér" miatti közlekedési káosz.”
 • 3. ládisz 2008. január 05. 14:39
  „szép,hogy vissza kerül a hejére a Petőfiszobor reméljük a felület is látványos lesz biztonságosabb.”
 • 2. kata03 2008. január 05. 14:35
  „Kedves Kami!

  a műemlékvédelemre tett kedves irónikus kis filippikád nagy hozzá nem értésről tanúskodik. kérlek, mielőtt hasonló megjegyzéseket tennél, gondolkozz egy picit!
  köszi”
 • 1. kami 2008. január 04. 22:37
  „Jó estét!
  Csak néhány kérdésem lenne.....:
  Megtísztítják a szobrot mielőtt visszateszik??
  A "kedves" műemlékvédelem megbizonyosodott arról, hogy nemzeti költőnk helyes magasságba fog kerülni?
  mert aztán nem ám emiatt is csúszik a tér átadása.... és teszi tönkre a forgalom a város többi részét.......
  Azért bízzunk benne, hogy lassan már autóból is megnézhetjük a szobrot....

  joccakát
  Kami”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vonatot indít hétfőtől a GYSEV

Sopron - A régióban élők utazási szokásait figyelembe véve január 7-től új vonatot indít Sopron és… Tovább olvasom