Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

A klímavédelemre fókuszálnak

Sopron - A Nyugat-magyarországi Egyetemen csütörtökön megkezdődnek a Magyar–német Nyersanyag-, Energia- és Klímavédelmi Intézet alapítását előkészítő tárgyalások.

A wuppertali környezetvédelmi intézettel és a hamburgi egyetemmel közösen szerződéstervezetet is aláírnak a résztvevők.
 
– Több éve foglalkoztat a kérdés, a soproni egyetem miként tudna hatékonyabban bekapcsolódni az EU klímavédelmi célkitűzéseinek megvalósításába – fogalmazott dr. Palocz-Andresen Mihály, az NYME – Hamburgban élő – professzora, a közös intézetalapítás ötletgazdája. – A koncepció legfontosabb hármas ˝húszasa˝, hogy 2020-ig húsz százalékkal kell növelni e szakterület hatékonyságát; húsz százalékkal csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátás mértékét és húsz százalékkal bővíteni a megújuló energiaforrások felhasználását. Az NYME-t szakmai kapcsolat fűzi a Hamburgi Egyetemhez, kutatási területen a Wuppertal Institut für Umwelthez. Ez utóbbi intézet Európában az egyetlen szellemi műhely, amely nem a klímaváltozást, hanem a klímavédelmet tartja kutatásai fókuszában. Itt többek között ipari technológiák átalakításáról, környezetkímélőbb járművekről, technológiákról van szó. A két intézménnyel való közös intézetalapításhoz elnyertük a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázatát. A Magyar–német Nyersanyag-, Energia- és Klímavédelmi Intézet 2010-ben megkezdheti működését. Az együttműködés két területen zajlik. Egyik célunk, hogy a szakemberképzés mellett a pedagógusokat is oktathassuk: szeretnénk az általános és középiskolák diáksága körében is tudatosítani a klímavédelem fontosságát. Kutatási területen kormányzati támogatásra is számítunk.

Az ötletgazda, dr. Palocz-Andresen Mihály Szalay Dórával, a környezet- és földtudományi intézet munkatársával. Fotó: Gosztonyi
Az ötletgazda, dr. Palocz-Andresen Mihály Szalay Dórával, a környezet- és földtudományi intézet munkatársával. Fotó: Gosztonyi

A szerződéstervezet aláírására Sopronba érkezik Hartmut Grassl professzor, az ENSZ Klíma Programjának egykori vezetője, valamint Manfred Fischedick professzor, a Wuppertal Institut für Umwelt, Klima und Energie elnöke. 

Olvasóink írták

 • 4. pistika 2009. december 04. 08:09
  „Kötelező irodalom:

  http://www.typotex.hu/konyv/Cool%20it%20-%20Hidegv%C3%A9r!”
 • 3. Shaki 2009. december 03. 21:56
  „Hülyeség! A szarkupacból akarnak aranybányát csinálni! Amit elcsesztünk, soha vissza nem lehet hozni, a klíma már tényleg 1 szarkupac. Dec.2-án 12 fok, az pazar”
 • 2. pistika 2009. december 03. 17:28
  „Feltéve, ha az EROEI több mint 1.”
 • 1. FREDDY/S 2009. december 03. 15:51
  „Ha a környezetbarát energiát mielőbb hasznosítanának, 2x20%-kal is csökkenthető lenne a szén-dioxid-kibocsátás mértéke, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavitte a fotelt, de hiába várt a pénzére

Masszázsfotelt vásárolt, de egy váratlan temetés költségei miatt visszaszállíttatta a terméket… Tovább olvasom