Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

A Kisalföld Volán közgyűlése nem fogadta el Sopron ajánlatát

A soproni helyi buszközlekedésben továbbra is érvényben marad a közszolgáltatás elrendelése. Azaz legfeljebb 2012. december 31-ig, a jelenlegi színvonalon és járatszámokkal a Kisalföld Volán Zrt. közlekedteti a buszokat.

Mint arról portálunkon beszámoltunk, a soproni önkormányzat decemberi rendkívüli közgyűlésen elrendelte, hogy a Kisalföld Volán Zrt. a törvényi előírások alapján végezze a közösségi közlekedést Sopronban. A lépés oka az volt, hogy a 2012-re érvényes szerződés feltételeiben a felek határidőre nem tudtak megállapodni. Ennek hiányában pedig le is állhattak volna a buszok.

Az önkormányzat által korábban kiírt pályázatra csak a Kisalföld Volán Zrt. jelentkezett. A busztársaság több változatot adott be, ám a város egy másikat javasolt. Ez utóbbi tervezetről a napokban tárgyalt a volán közgyűlése. A korábbi információnk helytálló volt, azaz nem fogadták el az ajánlatot.

- A többségi tulajdonos MNV. Zrt. felhatalmazott arra, hogy tárgyalást folytassak a város vezetésével - tájékoztatott Pócza Mihály, a Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatója. - Egyúttal a mozgásteret is kijelölték; a fő elv egyértelmű. E szerint garanciát kell adnia a városnak, hogy a helyi közlekedéssel összefüggésben felmerülő, bevételekkel nem fedezett, de indokolt költségeket megfizetik társaságunknak. Emellett az elmúlt évek követeléseiről sem mondunk le. A közgyűlésünk döntéséről már írásban tájékoztattam Sopron város polgármesterét, valamint jegyzőjét is.

A volán álláspontja szerint az elmúlt években a város százmillió forintos összeggel tartozik. Az önkormányzat ennek egy részét vitatja, éppen ezért a saját könyvvizsgálójával is átnézette a társaság könyvelését - írtuk meg idén januárban.

Pócza Mihály az év eleji nyilatkozatában kifejtette: az autóbusz-közlekedés költségei adottak. Többek között kellenek gépkocsivezetők, forgalom irányítók, ki kell fizetni az üzemanyagköltséget, új buszokat kell beszerezni, a régieket karbantartani. Ezekből, a forgalom biztonságos fenntartása mellett már nem lehet további jelentős összeget lefaragni, miközben az ÁFA változások miatt a 2006-os szinten befagyasztott árkiegészítésből tavaly tíz százalékponttal kevesebb bevétel maradt társaságnál. Így Sopronban elsősorban azért állhat le a közösségi közlekedés, mert a bevételek nem fedezik a szolgáltatás fenntartásához szükséges költségeket.

Olvasóink írták

 • 8. hehe08 2012. január 31. 23:46
  „4 ÁrtatlanBárányka
  én is csatlakozom, sőt, segítek a számolásban is.....”
 • 7. IkvaHírLACEE 2012. január 31. 17:42
  „Majd nálunk is a TESCO fogja vinni az embereket, mint Esztergomban”
 • 6. Kukac40 2012. január 31. 14:00
  „4. ÁrtatlanBárányka Csatlakozom ha lehet. :)”
 • 5. hoze15 2012. január 31. 13:57
  „már elkezdődött a spórolás, a fél városban nincs közvilágítás.”
 • 4. ÁrtatlanBárányka 2012. január 31. 13:36
  „Ez csodálatos!
  Szeretném azért én átnézni a város költségvetését.
  Tudja valaki, hogy hogyan lehet ezt megtenni? Van itt esetleg egy ügyvéd, aki ismeri ennek a menetét? Van erre jogom, vajon? Segítsetek!”
 • 3. hehe08 2012. január 31. 12:49
  „Támogatom!!!
  Mit képzelnek az emberek, hogy az adójukból felépített városokat használják????
  Igenis fizessen mindenki!
  A gyalogos is, mert az meg a járdát használja, meg néha az úttestet is, ha át akar menni.
  Miután úgy is sok marad a zsebükben a különféle extra kiadás után (kommunális adó stb.....), ezt még bevállalhatja a nép!!!!!!
  De az idetelepültekkel nem ám foglalkozunk, hoooooogyne, csak a soproniak tulajdonában lévő gépjárművekről!
  :))))
  nem ám!!!!!!!
  :)))))”
 • 2. eszgye 2012. január 31. 12:13
  „Tarlós után szabadon! Sopronba is úthasználati díjat, ami fedezi a tömegközlekedés deficitét! A bevezető utakra pedig díjbeszedő bódékat!”
 • 1. vitriol2 2012. január 31. 06:24
  „Nincs itt gond, az új dr.orbáni struktúra majd "megoldja" e kérdést.
  - először: a TEK - sötétített luxus gk-val kivonul és elviszi a cég vezetőit-polpottos ügyészség és a handoi bíróság már előkészítette a "pert"
  - másodszor: rendkívüli helyzet kihirdetése- statáriummal-”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mélygarázs helyett inkább büntetést fizetnek Sopronban

A soproni önkormányzatnak tavaly a parkolási pótdíjakból hatszor annyi bevétele volt, mint a… Tovább olvasom