Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

A Kilimandzsáró csúcsán

A Föld Arca Filmstúdió Kilimandzsáró-expedíciójának tagjai elérték a Kilimandzsáró csúcsát.
A soproni Föld Arca Filmstúdió Kilimandzsáró-expedíciójának tagjai tegnap reggel afrikai idő szerint fél hétkor elérték a Kilimandzsáró (Tanzánia) 5895 méter magas csúcsát.

Soproni hegymászócsoport immár második alkalommal is (először 2002 nyarán) megmászta Afrika legmagasabb pontját, a Kilimandzsáró Kibo-kúpjának Uhuru Peak nevű csúcsát. Az expedíció szóvivőjétől, Szigeti Katától megtudtuk: ezúttal 3500 méter magasságban – a korábbi túrától eltérően – nyugati irányból közelítették meg Afrika csúcsát.
A 4800 méter magasan felállított utolsó táborból a soproni csapat – Czanik Csaba Árpád író, rendező, dr. Sipos Gábor orvos, Sipos Anikó szervező, Tóth András operatőr, Szabó László vállalkozó – ottani idő szerint hajnali fél kettőkor vágott neki az ezerméteres szintkülönbségnek. Fejlámpáik fényénél, hegyi vezetők kíséretében mínusz 10–15 fokos hidegben indultak a csúcsra.

Az ötórás menetelés utolsó szakaszában négy, 70–85 fokos dőlésszögű sziklafalat kellett megmászniuk, amelyeken a haladáshoz biztos fogásokat lehetett találni. Az egykor aktív vulkánként működő Kilimandzsáró kráterperemét hajnali fél hatkor érték el. Ezután már csak az utolsó, mintegy 200 méteres, 70 fokos dőlésszögű sziklafal megmászására volt szükség, hogy megközelítsék a csúcsot. A vulkáni működés miatt a kráterperem hamuval borított volt, ami valamelyest megnehezítette a haladást. Hóval nem találkoztak a soproniak, csupán a homoksivatagszerű, mintegy ötven focipálya méretű kráterben láttak gleccserfoltokat.
A soproni hegymászócsoport tegnap reggel másodszor is feljutott Afrika csúcsára. (A felvétel a 2002-es expedíció egyik örömteli pillanatát örökíti meg.)

Már kezdett pirkadni, amikor ottani idő szerint fél hétkor a csapat minden tagja felért az Uhuru Peakre, ami tulajdonképpen a kráterperem legmagasabb pontja. Annak ellenére, hogy a csúcs körül, messze zivatarfelhők gyűltek, a hegy és a reggel csodálatos napfelkeltével ajándékozta meg a magyar hegymászókat. Reggel fél nyolckor már úton voltak a 3400 méteren felépített tábor felé, amit a teherhordárok állítottak fel pirkadatkor, amíg a hegymászók a csúcs felé igyekeztek.
A soproniak ma ereszkednek tengerszintközeli magasságba, elfoglalják szállásukat, és pénteken éjjel veszi kezdetét a többórás repülőút vissza, Magyarországra.

A Ragyogás hegye

A „Kilimandzsáró" szó szuahéliül annyit jelent: a Ragyogás hegye. A soproni csapat január 19-én érkezett Tanzániába, a hegymászást január 21-én kezdték el.
Akklimatizációs, egyszersmind forgatási napokat is beiktattak: az expedícióról a Föld Arca Filmstúdió dokumentumfilmet készít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák betegeket is fogadhat

Ezentúl ausztriai betegek is igénybe vehetik a soproni Erzsébetkórház "szolgáltatásait". Tovább olvasom