Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

A kilátó napja elé

Romwalter Károly nyomdász nevét viseli a Károly-magaslat és az ott álló kilátó. Szeptember 15-én rá is emlékeznek.
Szeptember 15-én tartják meg Sopronban a kilátó napját, ünnepséggel emlékezve a város egyik jelképévé vált épületének, a Károly-kilátónak az építésére. A Kisalföldnek Andrássy Péter, a Soproni Városszépítő Egyesület tagja elevenítette fel a névadó alakját:

– Az 1825-ben Kőszegen született Romwalter Károly 1902-ben hunyt el Sopronban. A halálhírét tudtul adó, a város egyik lapjában megjelent, rövid méltató írás utolsó mondata aranybetűs vésete lehetne egy Romwalter-emlékműnek: „A polgári becsületnek és az igyekvő szorgalomnak volt példája." Miért csak lehetne ilyen emlékmű? Miért nincs? A várost, annak hegyvidékét ismerők közül remélhetőleg nagyon sokan tudják, hogy Romwalter Károlyra véset ugyan nem, de tevékenységére, szellemére annál több emlékeztet. A tehetős nyomdász az 1869-ben életre hívott Soproni Városszépítő Egyesület elnökségi tagjaként sétautakat építtetett a hegyvidéken és kilátót ácsoltatott a ma az ő keresztnevét viselő magaslaton 1877–78-ban. A már idézett egykori írás ezt így foglalta össze: „A város környékének valóságos parkká való átalakítása legfőképpen az ő nevéhez fűződik." Kötelességünk ehhez hozzáfűzni azt, hogy fia, Alfréd és annak tudós gyermekei is köztiszteletben álló, adni tudó polgárai voltak városunknak – zárta Andrássy Péter.

A kilátó napján, szombaton 10.30 órakor köszöntőkkel, irodalmi összeállítással és borbemutatóval várják az emlékezőket. A program a Kulturális Örökségek 2012. évi ünnepségének része.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Allergiásoknak önbelövő, aggódóknak tabletta

Az orvos és a patikus antihisztamin-tartalmú tablettákat ajánl a gyengébb lefolyású rovarcsípés-… Tovább olvasom