Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A két kerék összeköt

Sopron - Manapság is ritka, hogy egy egyesület másfél száz sportolót számlál. Sopronban évtizedeken át fogalom volt a Sempronia kerékpáregylet neve. Követőik, mai biciklisek, felkutatták a még élő tagokat, hogy a titkaikról faggassák őket.
Több mint fél évszázadon át működött Sopronban a helyi kerékpáros-egyesület, amit 1897- ben hívtak életre lelkes biciklisek. Mintegy 150 tagot számlált, így igen sok soproni valamilyen módon kötődött a Semproniához. Háziversenyeket vívtak, országos megmérettetésekre is jártak, de sokak szerint nem a sport volt elsődlegesen fontos számukra, hanem az együvé tartozás élménye, a rendszeresen megtartott találkozók, mulatságok.

– Sokat tanulhatnánk tőlük. Sportszeretetet, szervezést, alázatot – kezdte Horváth Csaba. – A mi kerékpárosklubunk, a KTM 1992-es megalakulásakor nem is sejtettük, hogy ilyen neves elődeink voltak olyan komoly társadalmi élettel s taglétszámmal, amiről mi nem is álmodhatunk.

A semproniások az első világháborúig főleg háziversenyeket vívtak és kerékpártúrákat szerveztek. Tavasszal a városi karneválon virágokkal feldíszített kerékpárokkal parádéztak. A versenyekre többnyire önerőből utaztak, a rendezvények sikeréhez a tagok maguk is hozzájárultak. Korabeli feljegyzések őrzik például, hogy Szekula „sporttárs" egy Szombathely–Sopron távversenyre 50 vajas zsemlét és 20 citromot vitt a bicikliseknek. Sok tagnak saját kerékpárja nem is volt, az egyesület fél tucat közös járgányából vittek a megmérettetésekre.

Noha sok vidéki kerékpáregylet megszűnt a háború miatt, a Sempronia 1945 után szinte elsőként jelezte újbóli működését. Az egyesület fennállásának ötvenéves jubileumán, 1947-ben még vidáman ünnepeltek, később folyamatos gondok jelentkeztek, és a klub három év múlva megszűnt. A negyvenes évek vége felé ugyanis az egykoron polgári alapon szerveződő egyletek csak államosított cégek égisze alatt működhettek tovább. A Sempronia beolvadt a Soproni Dolgozók Sportegyesületébe, majd miután ez sem javított az anyagi körülmé-
nyeiken, 1950-ben megszüntették működésüket.

– Nemrégiben elkezdtük keresni a régi tagokat. Tudni szeretnénk, hogyan éltek és sportoltak, az egyesület miként szerveződött, hogyan épült fel, s érdekel minket a korabeli technika is. Bár mi aligha tudnánk kerekezni az ő súlyos gépeiken, s ők is rácsodálkoznának a mi kerékpárjainkra, mégiscsak összeköt minket a közös sport és a város, ahol élünk. Ezért január második hétvégéjére beszélgetést tervezünk a még élő tagokkal. Azt kérjük, osszák meg velünk élményeiket, emlékeiket, mert tanulni szeretnénk tőlük. Várjuk a hajdani semproniások jelentkezését és azokét is, akik bármilyen formában kötődtek az egyesülethez, s történeteiket megosztanák másokkal – mondta Horváth Csaba.

Jelentkezéseiket a 30/929- 2858-as telefonszámon fogadják a szervezők.
Horváth Csaba: Tudni szeretnénk, hogyan éltek és sportoltak, az egyesület miként szerveződött, hogyan épült fel, s érdekel minket a korabeli technika is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önzetlen segítség ötvenöt esztendeje

Fertőboz - A Magyar Vöröskereszt Fertőbozi Szervezete megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli. A… Tovább olvasom