Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

A kerekes szék sem gurul mindenhol Sopronban

Sok még a félreértés az akadálymentesítésben. Nem az a segítség, ha soron kívül, az utcán szolgálják ki a kerekes székeseket, az európai megoldás az lenne, ha lehetővé tennék számukra az önálló közlekedést és ügyintézést.
– Szeretem a városomat, nem akarom rossz színben feltüntetni, de azt nem hagyom, hogy ellehetetlenítsenek bennünket. Minden kerekes székes, mankóval járó és babakocsit toló nevében mondom: olyan helyzetek vannak a városban, amiknek a többségét meg lehetne oldani, ha meghallgatnának bennünket – mondja Draskovits János. Egy izombetegség miatt tizenhét éve kényszerült kerekes székbe, de az elektromos kocsi mindenhová elviszi – illetve elvinné...

– Most épp van egy aktuális problémám – kezdjük a városi sétát –, a várkerületi K&H bank előtt az önkormányzat le akarja bontani a mozgássérültek rámpáját. Annak idején azért választottam ezt a bankot több sorstársammal együtt, mert biztosított volt a rámpán való bejutás. Megépült az új, esztétikus, a szabványnak megfelelő rámpa, erre két hete bontási határozatot kapott a bank. A rámpa megépítésére csak közterületen van lehetőség, a korlátlift pedig nem tudja pótolni. Ennek a használata külön személyzetet igényel és méreténél fogva sem alkalmas az elektromos kerekes székkel és a babakocsival való használatra. Már írtam levelet a városházára, ahová ugye bemenni nem tudok még egy közmeghallgatásra vagy fogadóórára sem... – mérgelődik Draskovits János. Részéről ez nem bosszúság, sokkal több annál. Ahogy ő fogalmaz: az emberi jogaik sárba tiprása.

Draskovits Jánost elkeserítette, hogy a bank rámpáját le kell bontani.
Draskovits Jánost elkeserítette, hogy a bank rámpáját le kell bontani.

– Nekünk nem arra van szükségünk, hogy emelgessenek bennünket vagy soron kívül kiszolgáljanak. Az sem megoldás, ha kijönnek a patikából és kihozzák, amire szükségem van. Létezik erre törvény, van igény és a hétköznapi emberek részéről tolerancia is, csak a következetes józan ész, a tenni akarás hiányzik – mondja az érintett, aki számtalan intézményben, hivatalban felajánlotta már gyakorlati ötleteit a használható megoldások érdekében.

– A főpostán például örömmel vették ezt és mindenki számára jó megoldás született azzal, hogy oldalról be tudunk menni. Van néhány üzlet a belvárosban is, ahol meghallgattak, de mondjuk a várkerületi boltok több mint kilencven százaléka számunkra megközelíthetetlen. Van néhány üzlet a belvárosban is, ahol meghallgattak bennünket, de a kereskedők tehetetlenek, mert a közterületen csak nyolc centiméteres lehet a területfoglalás, ennyin pedig képtelenség megoldani az akadálymentesítést.

Kérdés, hogy a Várkerület felújítása során gondoltak-e erre. Sok zebra is problémás. A Papréten megépített új utcában, de sok más helyen is a szabványnak megfelelő két centiméteres padkamagasság legalább hétcentis, ez mechanikus kerekes székkel önállóan átjárhatatlan. Máshol meg olyan meredek a rámpa, hogy félő, kiesik valaki a székből – sorolja a gondokat Draskovits János. Minden igyekezetével próbálja úgy megoldani az életét, hogy ne szoruljon másokra; azért váltott háziorvost, hogy egyedül is fel tudja keresni, olyan helyre jár bevásárolni, ahová be tud menni...

– A biztonságos önállósághoz jogunk van, úgy akarunk élni, mint bárki más. Csakhogy akadályokat gördítenek elénk az íróasztalok mögül, s ez ellen szólnunk kell – mondja Draskovits János.

– Legnagyobb sajnálatunkra jelenleg a megközelítést megkönnyítő rámpát a használat elől el kellett zárnunk, ugyanis Sopron önkormányzata szerint az építmény akadályozza a tér felújítását – mondta Bánhegyi Katalin, a bank kommunikációs referense.
Sopron jegyzője, Sárvári Szabolcs ugyanakkor arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy a rámpa kialakítására a bank a hivataltól nem kapott engedélyt. A hivatal egyébként pártolja az akadálymentesítést.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fényshow a Toolate-bulin

Nagy bulira készül szombaton a soproni Toolate zenekar, fennállásuk ötéves évfordulóját többek… Tovább olvasom