Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

A képviselők nem kímélték egymást a közgyűlésen

Kampányízű közgyűlést tartott tegnap Sopron képviselő-testülete, amit viták, ellentmondások jellemeztek. A polgármester pedagógus édesapjának szoborállításáról a jobboldal már nem is szavazott, ízléstelennek tartva még az ötletet is.
Bár már ősz van, a Pro Kultúra Kht. idei üzleti tervét csak most tárgyalta Sopron képviselő-testülete. A terv nagy vitát váltott ki, amelynek középpontjában az idegenforgalmi igazgatóság állt. Lehet-e közhasznú vagy akár nonprofit ez az üzletág? A kht. szerint lehet, több képviselő szerint viszont arról van szó, hogy a társaság ügyesen manőverez a vállalkozás és a támogatásra szoruló kulturális tevékenység között. Az üzleti tervet végül a többség elfogadta.

Telekértékesítés 85 millióért

Ellenérzésekkel fogadta az ellenzék az Erzsébet-kórház átalakítási elképzeléseit is. Nem vitatták ugyan azok szükségességét, a kardiológiai és gasztroenterológiai centrum, a sürgősségi betegellátó osztály és a központi ügyelet kialakításához szükséges 85 millió forint előteremtését szolgáló telekértékesítést ugyanakkor vagyonfelélésnek tartották. Dr. Molnár Ágnes (Polgári Összefogás) szakmai előadást tartott az általa laikusnak ítélt társainak az elképzelés hibáiról, frakciótársa, Abdai Géza pedig egyenesen telekmutyizásnak aposztrofálta a tervet. Walter Dezső polgármester ugyanakkor felelős döntésnek nevezte az üres terület értékesítését, mellyel a beruházásokat fedező forráshoz juthat a város. Fontos kérdéssé vált – elsősorban a Szövetség Sopronért Egyesület képviselői számára –, hogy milyen jellegű épületek épülhetnek majd az egyelőre intézményi besorolású területen. A tervet végül a koalíció megszavazta.

Gyarapodás kezdődött

Verő József és Tárczy-Hornoch Antal utcával bővül Sopron közterületi hálózata – két anonim utca kapott tegnap nevet. Ezen nem is volt vita, de például az egyszerűnek tűnő munkaterv módosításán megint összecsaptak a politikai felek. A városvezetés javasolta: a novemberi választások második fordulója miatt a közgyűlést 25-éről 30-ára helyezzék át, így megakadályozhatják, hogy kampánycélokra használják a pártok a nyilvános ülést. A Polgári Összefogás ezt ellenezte, de a baloldali többség elegendőnek bizonyult. Lehet-e szakértője Sopronnak egy uniós programban a város könyvvizsgálója? Ez vált fontos kérdéssé a Tűztorony felújítását célzó pályázat vitájában. Az előfinanszírozású támogatás igénylését, melyet szigorú feltételekkel adna az EU, végül minden jelenlévő megszavazta.
Hogy áll a hajó? – kérdezte

Abdai Géza a polgármestert a költségvetés módosításakor. „Az intézmények működnek, a vagyonvesztést megállítottuk, a gyarapodás megkezdődött" – válaszolta Walter Dezső, aki szerint „időarányosan jól áll a város".

Vita a szoborparkról

Az ellenzék határozott aggodalmának adott hangot a hitelállomány nagysága miatt, dr. Szekeres Csaba szerint például a Globex-ügy lezárásából származó 900 milliót ennek csökkentésére kellene fordítani. „Csak a pénz csinál pénzt" – mondta erre a polgármester, akinek feltett szándéka, hogy több támogatást hoz a városba, „nem feledve közben, hogy az önkormányzat nem egy vállalkozás".
A közgyűlés utolsó témája volt a VasVilla melletti sétányon elképzelt szoborpark kialakítása. Walter Dezső nem várta meg, hogy a kérdéseket, ellenérzéseket megfogalmazzák a képviselők, már korábban távozott a teremből. Így nem hallhatta, hogy Mágel Ágost miként méltatta a pedagógus Walter Mihályt, akinek szobra elsőként kerülne a parkba. A felállítás költségeit a

Walter család állja, ám sokan mégis ellenérzésekkel fogadták az ötletet. Mágel képviselő is, aki jól ismerte az egykori iskolaigazgatót, s szerinte ő tiltakozna a legjobban a szoborállítás ellen. Abdai Géza ízléstelennek nevezte, hogy köztéren állít szobrot édesapjának a hatalmon lévő polgármester. Hiába állította Kalmár István alpolgármester, hogy a család magánterületen már korábban tervezte a szoborállítást, s most csak egy jó ötlethez csatlakoztak, az ellenzéknek meggyőződése volt: előbb volt a szobor, s csak „csomagolásnak" találták ki a parkot. Jobbról végül egyedül a volt kolléga és régi ismerős, Mágel Ágost szavazott, a többiek elzárkóztak a döntéstől. A többségi igen így is elég az elképzelés megvalósításához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átalakítások az Erzsébet-kórházban

A soproni közgyűlés csütörtökön vitatja meg az Erzsébet-kórház átalakítási programjában… Tovább olvasom