Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

A jövőbe vetett hittel

A jövőbe vetett hittel ünnepelték Magyarország EU-csatlakozását Sopronban. Talán még sosem látott a város Fő tere egyszerre ennyi embert, akik mind a közösségük, családjuk és saját sorsuk jobbulását várják az uniótól.
Talán a műsor, talán a szebb jövő ígérete, talán az összetartozás megünneplése csalta ki az embereket péntek éjszaka a Fő térre. A Szentháromság-szobor körül egyetlen lélegző embertömeg tapsolt Lagzi Lajcsinak és barátainak, a Rajkó zenekarnak, Malek Andreának, Győzikének és számos más, a tévéből jól ismert hírességnek.

– Fontosnak tartom, hogy Magyarország végre az Európai Unió nagy közösségéhez tartozhat – mondja a színpad előtt a műsort hallgató Bali Mihályné. – A kíváncsiság is hajtott, amikor úgy döntöttem, kijövök a térre. Pszinte örömmel láttam, milyen sokan vagyunk itt, s így én sem leszek egyedül...

Nem is lehetett magányos pénteken éjjel senki. Talán ezért is szúrt szemet a tömegben az a férfi, aki egyedül álldogált a városháza árkádja alatt.

– Ugye Princz Gáborhoz, a Postabank volt vezérigazgatójához van szerencsém? Nahát, hogy Ön is Sopronban ünnepli a csatlakozást...!
– Igen, én vagyok, de nem adok interjút...
– Kár. Talán Malek művésznőt kísérte el ide?
– Igen. Nagyon kedves, de mint mondtam, nem adok...
– Tudom. Azért jó szórakozást!
A gyerekeket sem hagyták otthon a felnőttek ezen az éjszakán, a kicsik apukájuk nyakában ülve vagy szüleik kezét fogva csodálkozhattak rá a nagyok mulatságára.

– Szeretném, ha az unokám emlékezne majd erre az éjszakára, és tudná mihez kötni az unió fogalmát, a csatlakozás tényét és örömét. Én nyugdíjas vagyok, de neki biztosan jobb lesz, s én ennek örülök – özvegy Hamarics Jánosné hétesztendős unokájával, Tóth Rolanddal együtt ünnepelt a Fő téren. Az ősszel iskolába készülő kisfiút ugyan jobban érdekelték a színpadon megjelenő ismerős arcok, azt viszont ő is tudta: itt most valami nagyon fontos történik mindenkivel...

– Ha a saját életemben nem is várok egyszerre látványos javulást, azért a gyerekeimnek biztosan jobb lesz – fogalmazta meg érzéseit Szabó Gyula is. A fiatalember szerint már az is reményre és örömre ad okot, hogy a város és a környék lakói ilyen szépen tudnak együtt ünnepelni...

Rendbontás nélkül

A színpad körül szétnézni csak azok tudtak, akiknek emeleti lakásuk van a Fő téren, s leülni is csak azoknak a szerencséseknek sikerült, akik időben asztalt foglaltak valamelyik étterem teraszán. „Szívesebben nézném mindezt madártávlatból" – jegyezte meg egy fiatal lány, akinek nem akaródzott belépnie a szoros embergyűrűbe. A városháza fényárban úszott hajnalig, csakhogy most nem a polgármester, a köztisztviselők és a politikusok koptatták lépcsőit, hanem a fellépők. A házasságkötő terem például sminkszobává alakult.

A rendőrség és a polgárőrség nagy létszámmal ügyelt a rendre, de szerencsére nem akadt sok dolguk. Ahogy a Fő téren reggelig szolgálatot teljesítő mentőknek sem kellett néhány kisebb rosszulléten kívül mást ellátniuk. Persze olyanok, akik az ünnepet, s főleg a folyékony hozzávalókat mértéktelenül szeretik, most is akadtak. És volt kisfiát a tömegben elveszítő apuka – szerencsére a talpraesett gyerek a műsorvezető segítségével kihirdettette, hogy hol találja a papa –, és voltak felemelő percek, amikor a mulatságból azért kivillant a nap jelentősége és mondanivalója is. Ilyen volt az éjfél előtti nagy közös visszaszámlálás.

Új időszámítás

– Sopron történelmében is új időszámítás kezdődik – mondta a csatlakozás pillanatát megelőző utolsó percekben Walter Dezső polgármester. – Európára nyitott, szorosan összetartó közösségünknek meg kell találnia új helyét, meg kell felelnie a kihívásoknak. Identitásunkat azonban nem veszíthetjük el! – figyelmeztetett Walter Dezső, aki hálával mondott köszönetet a soproniaknak, amiért velük együtt „történelmet írhatott".

– Húsz, tizenkilenc, tizennyolc... – szakította félbe az ünnepi gondolatokat a megállni képtelen idő – és Galambos Lajos –, s a tömeg együtt számolta a másodperceket. Az Európai Unió egyik gyönyörű városában, Sopronban pazar tűzijátékal köszöntötték az új időszámítást, s aki bírta, reggelig nem ment haza.

Kismarton ajándéka

Míg a Fő téren egymást melegítették az emberek, a Mária-szobornál néhány percre megakadt a Várkerület forgalma. Megérkezett ugyanis a kismartoniak ajándéka, egy tűzoltóautó. Eisentadt ezzel köszöntötte az unióban Sopront, no meg ezer üveg pezsgővel.

24 órás Bumeráng

A soproniak többsége a Széchenyi térre is ellátogatott pénteken, hiszen itt láthatta, hallhatta, sőt, részese lehetett a Sláger rádió élő egyenes adásának. A 24 órás Bumeráng két műsorvezetője, Boros Lajos és Bochkor Gábor az ideiglenes, műanyag stúdióban is szokott formáját hozta, éjjel egyig szórakoztatták a plexifal mögül a nagyérdeműt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borokkal is Ausztriába

A Külügyminisztérium pályázatán elnyert támogatásból a soproni idegenforgalmi igazgatóság… Tovább olvasom