Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

A Jóistennel egy csapatban nincs lehetetlen

Sopron - Elindulni egy úton könnyű, végigmenni nehéz. Kitartani vidám lélekkel, alázattal. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes tizenöt éve vágott bele a maga által kalandnak nevezett misszióba. Ma másfél ezer gyerek él a „végtelenített nyári táborokban" az atya szárnyai alatt, lehetőséget kapva egy teljes életre.
Szentmise után találkoztunk. A soproni Szent Mihály-templom tele hívekkel, sokan várták, hogy beszélhessenek Böjte atyával. A jóság és a szeretet mindig vonzza az embereket. Csak egy kérdés, csak pár szó, egy kézfogás. Valaki azt mesélte, a szerzetes előző nap rosszul volt, attól féltek, talán nem is misézhet. Ahogy meglátom, tudom, hogy csak fáradt.

– Mindennap más ágyban aludni, utazni száz és ezer kilométereket elfárasztja az embert – mondja. Leülünk, ő kérdés nélkül is tudja, miről hallgatnám…

– Ötéves voltam, mikor édesapám meghalt. Verseket írt, el is mondta őket. Börtönbe zárták és röviddel a kiszabadulása után meghalt. Egy gyerek számára összeomlik a világ, ha elveszíti valamelyik szülőjét. Talán ezért voltam mindig is érzékenyebb az árvák sorsa iránt. A teológia évei alatt is látogattam árva gyerekeket.


– Miért a ferences rendet választotta?

– Jezsuitának nem voltam elég okos, bencésnek nem voltam elég buzgó, így Szent Ferenc kisebb útját választottam, a vidám és egyszerű megoldást.


– Egy csodálatosan szép kalandnak nevezi a Déván kezdődött munkáját, misszióját...

– Mérhetetlen az öröm a szívemben, hogy az Úr bevont ebbe a feladatba. Ha az ember bemegy egy rendetlen lakásba, többféleképpen viselkedhet. Van, aki elszalad, van, aki sajnálja magát, hogy itt, ebben a „kupiban" kell leélnie az egész életét. És van, aki átöltözik, seprűt és meszelőt ragad, és rendet tesz ott, ahol élnie adatott. A nyolcvanas-kilencvenes években nagy „kupi" volt Erdélyben. Sok barátom elment, sokan sajnálták magukat. Én azt gondoltam, az az emberhez méltóbb megoldás, ha megpróbálunk rendet tenni. A Jóisten társaságában jó renováló csapat lehetnénk.

Böjte Csaba vette át azt a 2.150.000 forintot, amely a II. Soproni Szeretetnapok felajánlásaiból gyűlt össze.
Böjte Csaba vette át azt a 2.150.000 forintot, amely a II. Soproni Szeretetnapok felajánlásaiból gyűlt össze.

– Harminc gyerekkel kezdődött...

– Amikor 1992-ben plébánosként Dévára kerültem, tudatosan gyűjtöttem magam köré az utcán kóborló gyerekeket. Olyanok voltak, mint a kis kóbor kutyák, azonnal az ember nyomába szegődtek, odaszoktak. Nyáron tábort szerveztünk, aminek a kezdetén még nem gondoltam, hogy lesz folytatás. A végén, amikor mondtam, hogy na, lehet hazamenni, sírtak a gyerekek. Azt kérdezték: miért nem tartunk tábort egy egész évig? Akkor este határoztam el magam, s gondoltam, miért is ne? Mindenki feliratkozott. Most sem ígérek többet, mindig csak a következő évet.


– A munkáját több dokumentumfilm is bemutatta már. Láthattuk, hogy a szülők szinte rátukmálják a gyerekeket arra, aki a nyomorból kiemeli őket, ruhát, élelmet, otthont ad, iskolába járatja a kicsiket.

– Erdélyben is vannak jó életkörülmények közt élők, de ott jóval kevesebb támogatást kap a szülő a gyerekneveléshez. Amerre én járok, ott egyszerűbb emberek élnek. Ha egy darab földet nem művelsz meg, akkor azt felveri a gaz. Az ember is kultúrlény, ha nem fektetünk bele munkát, elkallódik. Ez ilyen egyszerű. Meg kell látnunk egymásban a csodát! Minden kisgyerek egy külön csoda. Azt szeretném elérni, hogy az elkallódás helyett magukat és a családjukat eltartó emberekké váljanak.


– Örömök?

– Sok öröm ért már. Az első fiú, aki hozzám került, Zoli volt. Amikor tíz évvel később Kolozsváron megkapta a diplomáját, én voltam az első, akit felhívott, és azt mondta, „köszönöm"... Vagy van egy lányunk, aki most fog doktorálni Oxfordban pszichológiából. A tizenkét éves testvére, aki otthon maradt a szüleivel, még egyáltalán nem járt iskolába! Hatalmas különbség.


– Ma már másfél ezer „táborozója" van negyvenhárom helyszínen. Kik a segítői, munkatársai ebben a misszióban?

– Majdnem kétszáz alkalmazott segíti a munkát. Jó nevelőnőkre van elsősorban szükség. A Jóisten minden nőbe „belerakta" az anyát, minden nő tud „kotlósmama" lenni, tud babusgatni. Tavaly kolozsvári egyetemistákat látogattam meg. Huszonhatan laktak egy lakásban, de olyan anyátlanok voltak! Nekik is arra lenne szükségük, hogy néha egy pótmama a gondjukat viselje, főzzön nekik egy tál káposztát vagy kicsit kitakarítson náluk. Ha valaki pár napra eljön és benéz, az már nagy segítség. Anyákra van szükség.

II. Soproni Szeretetnapok

A II. Soproni Szeretetnapokon 2.150.000 forint gyűlt össze a Dévai Szent Ferenc Alapítvány támogatására, köszönhetően a helyi civil szervezeteknek, cégeknek és magánszemélyeknek. A pénzt a most épülő csíksomlyói árvaház felépítésére fordítják. Ezáltal az ezerötszáz fős gyereklétszám újabb százhússzal gyarapodhat. A segíteni szándékozók a devaigyerekek.hu, illetve a magnificat.ro internetes oldalakon találnak Böjte Csaba missziójáról további információkat.


Olvasóink írták

 • 14. Lárika 2008. november 05. 21:32
  „Sziasztok!
  Ezt úgy általában írom, mert figyelembe vettem Asbyhoo hozzászólását. Tehát: az állami gondozott gyerekek nem éheznek, nem fáznak, külföldön nyaralnak és néha be is fejezik a 8 általánost. Én nem tudom a gyerekeimet külföldre vinni, mert a fizetésem felét elviszi Állam Bácsi.Igazi bűvészmutatvány, hogy nem éheznek és nem fáznak.Csaba atya árváinak nagy része főiskolára megy. Ez az egyik dolog. A másik: bárhol történik valami: cunami, földrengés stb. adakozunk. Idegeneknek. Senki nem kifogásolja. De ha határon kívül rekedt ( nem önként távozott!!!) magyaroknak gyűjtenek, akkor ez sokaknak nem tetszik. Én ezt nem értem, és nem is hiszem, hogy valaha meg fogom érteni. Köszi, hogy időt szántatok rám.”
 • 13. Asbyhoo 2008. november 04. 18:40
  „Emberek nézzetek már magatokba. Legtöbb hozzászólásoknak semmi közük a cikkhez, hanem jó magyar szokáshoz híven már megint egymással foglalkoztok. Száljon már mindenki magába és ne bántsátok egymást, minek ez az állandó acsarkodás, nem elég s..r a világ? Tanuljatok Böjte Csabától egy kis szeretetet, és használjátok. Tudjátok mint a nóta is mondja; "Szeressük egymást gyerekek".”
 • 12. sportos 2008. november 04. 12:53
  „Kedves Lárika!

  Az állampolgársághoz le kellene ülni a politikusoknak és megtárgyalni, hogy az állampolgárság milyen jogokkal járna és kik azoknak a köre, akik megkaphatják. Ez nem idő függvénye csak hozzáállásé.
  Én is sokszor járok az intézetekbe, és én abszolut nem látom rózsásnak a helyzetet. Nem az a gondom, hogy adományt gyűjtöttek, csak szerettem volna felhívni a szervezők figyelmét arra is, hogy itt is van mit tenni!!!! Az Ausztriai, amerikai és Olaszországi magyarok nem számítanak? Vagy csak politikai fogás?”
 • 11. Lárika 2008. november 03. 17:10
  „Kedves sportos!
  Nem jöttem olyan messziről, mint gondolod, csak jártam arra és sok ismerősöm van ott. Az intéztekhez meg nem szóltam volna hozzá, ha nem lennék tisztában a helyzettel.
  Szerinted mikor lesz itt az ideje az állampolgári jogok megadásának? Ha már egy magyar sem lesz a környező államokban?”
 • 10. sportos 2008. november 03. 07:40
  „Kedves Lárika!
  Messziről jött ember azt mond amit akar. Nem volt itt az ideje az állampolgársági jogok megadásának, mig nincs tisztázva, hogy mit takar az alanyi jog. Utána lehet beszélni róla, de nem így ahogy a politikusok a legutóbbi időben tették.
  Légyszíves elmenni egy otthonba és körülnézni, és kívánom, hogy te neked is ez legyen a legjobb ellátásod. Ha nem tudod mi van egy otthonba ne nyilatkozz róla, hogy "szépen ellátják Őket".
  Szép dolog az adakozás, de jobb szájíze lenne az embernek, hogy ha többeknek osztották volna szét, főleg ha nem egyszeri gyűjtésre gondoltak.”
 • 9. Lárika 2008. november 02. 19:51
  „Kedves Csaba Zsuzsanna!
  Attól jobb magyarok, hogy a sok megaláztatás után is annak vallják magukat. Ők biztos nem tagadták volna meg tőlünk az állampolgárságot, ha arról van szó.
  És, tudod, az itteni árvák nem úgy élnek, mint az ottaniak. Itt ellátják őket szépen az én adómból és a Tiédből. Ott leginkább adományból élnek, ahogy tudnak. Nos, ezért adakoztam én is a Szeretet Napokon.”
 • 8. Honfi2 2008. november 02. 07:39
  „Romániában nehéz magyarnak lenni,de Magyarországon még nehezebb magyarnak lenni!Ez tapasztalat!Ha ide jön az ember akkor "te román"ha ott van "te magyar".Sok ember hontalannak érzi magát!Ez mind a felfogás kérdése,előbb egy ázsiait mint egy erdélyit,sajnos ez a szemlélet van jelen!Nem kellene ilyen felfogással lenni hisz egyre kevesebben vagyunk!”
 • 7. Csaba Zsuzsanna 2008. november 02. 07:06
  „Kovacs Kati és Lárika!

  Miért jobb magyarok a Romániában élő magyarok mint,mi itthon? Semmivel sem,ott is van megosztottság,például a csángó és a székelyek között!
  Ne az a magyar aki döngeti a mellét a nagy magyarságtudattól!
  Szép és nemes dolog amit a szerzetes csinál,de a 3-as hozzászólónak is igaza van!

  A Polgármester Úr kedves felesége a soproni gyerekek javára is rendezhetne egy jótékonysági vacsorát így karácsony táján! nemes gesztus volna tőle!”
 • 6. Lárika 2008. október 31. 21:24
  „Igazi magyar (??????) le kellene húznod pár évet román állampolgárként, sokat tanulnál a magyarságról. És mondd csak, hogy jön ide a Fidesz? Pláne ilyen rosszindulatú általánosítással?”
 • 5. igazi magyar 2008. október 31. 18:10
  „Kovacs Kati! Te egy fideszes vagy, mert ők írnak ilyen alpári szinten.”
 • 4. Kovacs Kati 2008. október 31. 16:31
  „Csak a "RÁKOSI MÁTYÁSNAK" Irom te egy egy bunko vagy!!
  Azok MAGYAROK DE JOBB MAGYAROK MINT TE!!!!!!!
  Te csak Magyar állampolgár vagy de egy diszno!!!!
  ÜDV LUTZ GIZI!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. Mákosi Rátyás 2008. október 31. 13:39
  „Ennek a pénznek itthon is lenne helye! Miért kell román állampolgárok zsebét tömni?”
 • 2. Csaba Zsuzsanna 2008. október 31. 10:17
  „Itthon is jó lenne,ha volna sok ilyen Bőjte Csaba!

  További sok sikert és kitartást!”
 • 1. Honfi 2008. október 31. 07:50
  „Sok erőt, egészséget és kitartást kivánok!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntették a kirendeltségvezetőt

Sopron - Cseh István soproni vámkirendeltség-vezetőt lelkiismeretes, kimagasló munkájáért a… Tovább olvasom