Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

A jobb oktatási körülményekért

A Nyugat-Magyarországi Egyetem intézményfejlesztési tervében egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az oktatás körülményeinek javítására.
A soproni székhelyű Nyugat-Magyarországi Egyetem hamarosan elkészül intézményfejlesztési tervével. A hatmilliárd forintos, három évre szóló projekt sorsáról az év második felében döntenek a minisztériumban.
Az intézmény megbízott rektora, dr. Faragó Sándor érdeklődésünkre elmondta: a tanszékeket és a szakokat illetően a hétkarú egyetem optimális szintet ért el, a tizenkétezres hallgatói létszám további emelését nem tervezik.

Az egyetem vezetése – valamennyi karon – az oktatás körülményeinek és minőségének javítását tekinti elsődleges feladatának. Az elképzelések szerint az Oktatási Minisztérium közbenjárására megveszik a várostól az Erzsébet utcai egykori pártház épületét, hogy az teljes egészében a közgazdaság-tudományi kar birtokába kerüljön. Minderre akkor kerülhet sor, ha a házban működő kollégiumot új helyre költöztethetik. Az ehhez szükségessé váló épületcserék ügyében megbeszélések kezdődtek az oktatási és az egészségügyi tárca között.

Lakások, továbbképzési központok

Ugyancsak épületcserében gondolkodnak a volt gyermek-szívszanatórium esetében is, amely már teljesen az egyetem tulajdona. A hasznosítási koncepció egyrészt lakások, illetve továbbképzési központ kialakításáról szól, ehhez viszont további 3–400 millió forint szükségeltetne; egy másik elgondolás szerint cserével olyan intézményközeli ingatlanokhoz juthatna az egyetem, ahol idővel célszerű építkezésre is sor kerülhetne. Ez utóbbi megoldás érdekében már meg is kezdődtek a tárgyalások.

Kollégiumi bővítés

Az egyetem bővíteni szeretné a Baross úti Machatsek Gyula kollégiumát is: az épület másik szárnyának felújításával újabb kétszázötven férőhelyes diákotthon jöhet létre. (Ezen kívül a Baross úton lehetőség van vállalkozói alapon történő kollégium építésére és működtetésére. Az érdeklődés nagy, külföldi befektetők is jelentkeztek. Ebben a kérdésben valószínűleg még az idén döntés születik.)
Az egyetem győri, mosonmagyaróvári és székesfehérvári karai, illetve kollégiumai vonatkozásában szintén épületvásárlások, további korszerűsítések fogalmazódtak meg a három évre szóló, összességében hatmilliárd forintos intézményfejlesztési tervben, amely várhatóan március végén kerül a minisztérium asztalára. A jóváhagyás remélhetőleg az év második felében megtörténhet, ezt követően a szakaszos finanszírozáshoz a megvalósítási tervek is elkészülhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jut pénz fejlesztésekre Fertődön

Szűkös évnek néz elébe Fertőd: a civil szervezetek, egyesületek, alapítványok támogatására a tavalyi… Tovább olvasom