Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

A jó kapcsolat az embereken múlik

Az új évben is a régi tervek megvalósítása foglalkoztatja Kismarton (Eisenstadt) első emberét.

Törekedni kell a kölcsönösségre

Peter Nemeth gyakori vendég Magyarországon. Barátaihoz hetente jár át a határon, így honfitársaihoz képest talán jobban ismeri a soproni és a környékbeli emberek életét, mindennapjait. Látja, hogy a város és Kismarton jövöje közös jövő kell, hogy legyen a határ mindkét oldalán élők boldogulása szempontjából. 2005-ben is ennek megvalósításán kíván dolgozni.

– Keveredik a népesség, egyre több az osztrák–magyar vegyes házasság, ami jó jel, hiszen mindennek az alapját a jó emberi kapcsolatok, barátságok jelentik. A társadalmi életben is érezhető a közvetlenség. A soproni és a kismartoni nyugdíjasklubok kéthetente találkoznak, jó a kapcsolat a két város tűzoltósága, rendőrsége, mentőszolgálata közt. Vannak közös kiállításaink is, ez mind összeköt minket – mondja Peter Nemeth. – Sok magyar kisvállalkozó tevékenykedik Kismartonban, burkolók, tapétázók, üvegesek, ugyanakkor ezt fordítva nem lehet elmondani. Azt gondolom, gazdasági téren akkor valósulhat meg a jó kapcsolat a határ menti régió osztrák és magyar oldala között, ha ez kölcsönössé válik.

A közös élethez a nyelvi nehézségek áthidalására is szükség van. Ezt szolgálja az az együttműködés, melynek során horvát, magyar és osztrák óvónők járnak egymás óvodáiba nyelvet tanítani a gyerekeknek.
– A „Háromnyelvű Óvoda Program" részben már működik, Kismarton, Sopron és Zárány (Zagersdorf) óvodái vesznek részt benne. Tőlünk már harmadik éve jár Sopronba egy óvónő a német nyelvet tanítani, és idén jön majd hozzánk is valaki Sopronból a magyart megismertetni a mi óvodásainkkal.

Közösen a prospektusokban

A határ menti régió nagy lehetősége, hogy a turisztikai prospektusokban Kismarton Fertőddel és Sopronnal együtt jelenik meg, azaz az osztrákok magukkal együtt minket is reklámoznak majd. – Sopronban közel tízezer vendégágy van, Kismartonban csak ötszáz. Ha turistákat akarunk idecsalogatni, a magyar szálláshelyeket is kínálnunk kell, a turisztikai kiadványokban közösen kell megjelennünk. Ezzel sok vendéget szerzünk Sopronnak is – mondja a polgármester.

Az év eseménye

Peter Nemeth a 2005-ös év jelentős, magyarokat és osztrákokat egyaránt érintő kismartoni eseményeként említette a május 27-i ünnepséget, melynek keretében Habsburg Ottó újra díszpolgári címet kap a várostól.
Arra a kérdésre, hogy a magánéletében mit vár az idei évtől, Peter Nemeth azt felelte: Gesund bleiben!, azaz egészségesnek maradni! – Ez a legfontosabb! – tette hozzá a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

57 készüléket szerelnek le

Sopronban összesen ötvenhét, kirívóan alacsony kihasználtságú nyilvános telefonkészülé- ket fognak… Tovább olvasom