Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

A hűség ünnepe Sopronban

Az 1921-es soproni népszavazásra emlékezve tartották meg a hűségnapi rendezvényeket csütörötkön.
Díszünnepséggel, koszorúzással és a város közgyűlése által alapított címek, díjak és kitüntetések átadásával emlékeztek meg tegnap az 1921-es soproni népszavazásról. A Liszt-központban Fodor Tamás polgármester beszédében a város akkori első emberét, Sopronyi Thurner Mihályt és a hűség mellett tanúbizonyságot tevő soproniakat méltatta. – Sorsdöntő volt az 1921-es népszavazás, mely nemcsak a város és környéke, de az ország történelmére is hatással volt – fogalmazott Fodor Tamás. – Sopron és a nyolc szavazó település lakóinak köszönhető, hogy a várost ma már a hűség városaként említik. A díszünnepségen részt vett Mádl Ferencné Dalma asszony.

Az egykori köztársasági elnök nem tudott megjelenni, az ő köszöntő szavait a köztársasági elnöki hivatal küldötte tolmácsolta.
A rendezvény zárásaként Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője és a megyei közgyűlés tagja gratulált a kitüntetetteknek. Ezt követően átadta a megyezászlót a polgármesternek és egy fotóalbumot, melyben a megye településeinek múltját megörökítő felvételek láthatók.

Az esti órákban a Hűségzászló talapzatára került az a koszorú, melyre a soproniak a hűség szimbólumaként felköthettek egy-egy nemzetiszín szalagot. Itt az országgyűlési képviselők és az egykor szavazó nyolc település polgármesterei is elhelyezhették a megemlékezés virágait. Később az egykori polgármester, Sopronyi Thurner Mihály Fő téri szobrát is megkoszorúzták, valamint emlékműsort és koszorúzást tartottak Harkán is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sortűz végzett Bajon a soproni mártírral

Tény, Sopronban vértelen volt a forradalom, de a napokban nyilvánosságra hozott dokumentum szerint mégis akadt egy soproni fiatal, néhai Sorok Gyula, aki életét adta a szabadságért folytatott harcokban. Nyolc bányászfiatalt géppuskáztak le 1956. október 27-én a Tatához közeli Bajon. Tovább olvasom