Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

A hulladékról szavaznak

Sopron. Három témában ül le egymással vitázni a közgyűlés két ˝oldala˝ csütörtökön este.

A Harkai úti lerakó nyomán sok vitát kiváltott szeméthelyzet ügyében döntenek: a települési hulladékról szóló rendelet módosítása lesz elsőként napirenden. Ennek apropóján szükségessé válik a költségvetés átcsoportosítása, mely a második napirend. Az Erzsébet-kórház informatikai rendszerének fejlesztése szintén szükségessé teszi a módosítást, az intézmény új szervert kíván beszerezni. Az informatikai fejlesztés várható összege harmincmillió forint. Végül tájékoztató hangzik el a közgyűlésen a Petőfi téri mélygarázsról.

Olvasóink írták

 • 14. egysoproni_ 2009. július 30. 22:03
  „Hol van a 7 milliárdos felvett hitel? Abból nem telik önerőre? Az elmólt 3 évben nem lehetett volna összerakni az önrészt? Talán ha a szélfogót a polgármesteri hivatalban nem csinálták volna meg és eggyel kevesebb pert indítanak feleslegesen akkor talán már vígan meg is lenne az önrész!
  Mi abból az igazság, hogy a bezárt szeméttelep bejáratánál ami van épület azt nemrégiben újították fel valamelyest?! (ilyen infót hallottam, de a valódiságát nemtudom)”
 • 13. Intel 2009. július 30. 18:28
  „Mit kell ezen ragozni, hogy ezt Mágel és csapata rontotta el, de nagyon!

  Már régen üzemelni kellene Csérnek...
  Sopron pedig azért nem tudta megvalósítani ezt, mert már nem add senki se hitelt, a kassza pedig üres.
  Magyarán még az önerőre sincs fedezet!!!”
 • 12. látó 2009. július 30. 13:42
  „Kizárólag egy vesztese van ennek a 20 éve tartó ámokfutásnak...a bérből és fizetésből élők tömege!”
 • 11. Biczi_László 2009. július 30. 11:40
  „Akkor próbáljuk meg tárgyilagosan folytatni:
  A hulladékkezelési pályázatot két külön részre bontották a kiírók. Az egyik a meglévő lerakó rekultivációja, a másik az új depónia és kiszolgáló egységeinek a kiépítése. Az utóbbi önrészét valóban megemelték, de a rekultiváció önköltsége 0%. Összességében ez még mindig önrész emelkedés, DE!
  Az önrészt nem az önkormányzatok fogják állni. Nézze meg bárki, van-e pl. a soproni költségvetésben erre fedezet. Nincsen, mint, ahogyan a többi telepölésében sincsen. Az önrészt az önkormányzatok által a lerakó üzemeltetésére létrehozott cég fogja állni. Igaz persze, hogy hitelből, de mivel a hulladékkezelés nyereséges ágazat, így a cég tudja majd törleszteni a bevételeiből a hitelt. (szemétdíj emelésre persze számítani kell, de ezt már szintén évek óta mondja minden szakember.)

  Ami a lakosságszámot illet. Nem mondom, hogy egyszerű a térségünkben összehozni a 100 ezer főt, ennyiben Győr valóban könnyebb helyzetben volt, csakhogy nem ez volt a kulcskérdés. (Már létezett a hulladéktársulás, nem biztos, hogy az önrész módosulása után ezt fel kellett volna bontani, majd újrakötni, éppen a fentiek miatt.)
  Sajnos végzetes hiba volt elküldeni azt a szakértői csapatot, akik a korábbi ciklusban dolgoztak a projekten. Ez a csapat olyan jól működő, jó kapcsolatokkal rendelkező profi társaság, akik számos ilyen projektet vittek sikerre, pl. Győrben is. Az őket követő társaság teljesen dilettáns volt, ezt már a mostani vezetés is belátta, kár, hogy ennek ellenére nem hajlandó visszatérni a bevált recepthez.

  Összességében nem kétséges, hogy sokat kell dolgozni egy ilyen óriás projekten, de Sopronban komoly döntési hibákat vétettek és sajnos a mostani helyzet, döntően, ennek köszönhető.”
 • 10. yello 2009. július 30. 11:34
  „moderálva off”
 • 9. creat 2009. július 30. 10:38
  „zooberon
  Miért vagy indulatos? Biztos nincs is rá okod. Viszont, ha majd megnyugszol, próbáld már kicsit részletesebben beszélni az ügyről! Arról is, hogy miért pont Ajkára kell vinni a szemetet, ami kb 120 km, ennél még Győr is közelebb van vagy 30 km-rel, oda vissza az már 60 (csak így tényszerűen), de ennél jóval közelebb is van lerakóhely. Előre is köszi!”
 • 8. zooberon 2009. július 30. 10:30
  „vitriol 2., alias jocó1 - igen, válasz! Erre:
  "Győr nem tétovázott, tárgyalt (és nem diktálni akart) a társönkormányzatokkal, megegyeztek, pályáztak, nyertek.( időt is) és a múlt héten már avatták a Sashegyi lerakót." És akkor megkérdezem kedves Kóczán Úr: milyen társönkormányzatokkal tárgyalt, és miről? Ja, Győrladamér, Győrszentiván? Akiknek nincs már választásuk, mint a KOMSZOL? Könnyű ám úgy tárgyalni, hogy a zsebemben van a vételár, aki akar csatlakozzon!”
 • 7. vitriol2 2009. július 30. 10:01
  „hát ez -6. zooberon 2009.07.30. 09:45- válasz az egyesre?????”
 • 6. zooberon 2009. július 30. 09:45
  „Egyáltalán nem lepődtem meg a baloldal (beleértve a már nem is létező törpepárt SZDSZ-t is) reakcióján. Főleg azon, hogy mindig Győrrel példáloznak. Nem meglepő a hazugságnak ez a formája, ami minden tényszerűséget mellőz. Persze a lényegről mélyen hallgatnak, ami úgy szól, hogy Győr, méreténél és lakosságszámánál fogva olyan helyzeti előnyben volt, hogy a kötelezően előírt 100 ezer lakost egyedül tudta produkálni. Ellentétbe Sopronnal, aki ezt a számot csak úgy tudta hozni, ha társul a környékbeli településekkel, azokkal, akiknek a magyar kormány szemétsége miatt ugyanúgy, 10-ről 30%-ra emelt önrészt kellett volna biztosítaniuk. A megnyomorított önkormányzatoknak? Hogyan? A másik különbség Győrhöz képest pedig az, hogy itt van egy Rekultív, akik mint versenytársak, tűzzel-vassal harcolnak a mai napig a már említett települések szemetéért! Ez az, amit elhallgattok szocikáim! Persze tényszerűséget várni Tőletek???? Hiú ábránd!”
 • 5. TancsKaszabell 2009. július 30. 08:30
  „5.sz HSZ-re

  Éppen ideje volt már a történtek tényszerű ismertetésének mert a zavaros, tisztán politikai averzióit ismételgető ostoba HSz-ek után erre szükség volt.
  Nos,ebben a stílusban fog folytatódni valószínűleg a közgyűlésben is,-jó fidesz szokás szerint-,mert ez egy jó figyelemelterelő módszer.Persze ezekkel a megnyilvánulásokkal csak ideig óráig lehet elterelni a lényegről a figyelmet."Egyébként is a zemberek hamar elfelejtik!"

  A lényeg pedig az,hogy a helyzet megoldása többlet költségeket okoz és ez az amúgy is nehéz gazdasági helyzetben csak külső források bevonásával fedezhető.

  Nem voltak kétségeim arról,hogy végül is mi fogjuk majd megfizetni a párt közeli vagy valamilyen más okból(?) kedves vállalkozás,- tisztességtelen,csalásnak is minősíthető-, "baráti" támogatását,helyzetbehozását.

  Szerintem itt nem a hozzáértés hiánya érhető tetten elsősorban, hanem a görcsös akarás miatti taktikai hibáról van szó,és arrol hogy közben kifutottunk az időből. Közben a feltételek is megváltoztak,ez igaz mint ahogy az is igaz ,hogy ezek nehezítették a helyzetet, hiszen az ország lehetőségei is ma már mások,nem csak a mi számunkra.
  Kiknek van ebből haszna ? Kik is az érdekeltek ? Ki kit képviselt ? Ki gazdagodott ?Ki is volt a "bálanya" ?.................stb !

  Míg Győrben és több más városban erre az új helyzetre tisztességes közös válaszok, intézkedések születtek addig a mi városunkban a "siker"reményében ügyeskedtek,totojáztak azok akik ezt a programot "ügyintézték",vagy csak döntési helyzetben voltak.A szavazógép felelősségét emlegetni ebben a városban már röhelyt fakaszt és csak legyintenek erre a város ügyes bajos dolgai iránt érdeklők.

  A környező és érintett önkormányzatok is meggondolatlanul viselkedtek és az összefogás helyett Sopron rovására tették a tétet.Úgy gondolták az ostobák,hogy az ő kisebb gondjuk,kötelezettségük majd megoldódik a nagyobb kárára is.Gyakran ez így is történik !Tehát ez nem csak Soproni gond,ebben a csapdában néhány környező település is szenvedni fog !

  A felelősség kérdését vitatni tisztességes és szükséges mert vannak itt felelősök, de ők mint mindig, eddigi tapasztalataim szerint a politikai felelősség ,-jelen esetben felelőtlenség-, mögé fognak bújni.Ez mindig bejön ! Minden kritikai felvetésre politikai támadásról kezdenek majd beszélni és akkor már meddő dolog a tisztázó folytatás.

  Tehát ! Még mélyebbre került ez a város,...........már a szánkig ér a sok mocsok !”
 • 4. yello 2009. július 30. 08:27
  „moderálva off”
 • 3. creat 2009. július 30. 07:19
  „A szeméttel kapcsolatosan kiváncsi lennék, hogy áll a cséri lerakó ügye, és hogy miért pont Ajkára kell vinni a szemetet, közelebbi lehetőség nem lenne?
  A másik téma, a kórház informatikai rendszere... Ha ténylegesen csak egy szervergépet szeretnének, kicsit felülméretezettnek tartom a 30 milliót. Esetleg, ha megkérdeztek volna néhány helyi számítástechnikai üzletet... Ez utóbbi nem tünik nagy tételnek a sok-sok millió mellett, de a sok apró millió sokra megy.”
 • 2. vitriol2 2009. július 30. 07:08
  „Érdekes amiről irtál "koczanz",Talán valamelyik fidesznyik válaszra is "méltatja" amiről irtál,”
 • 1. koczanz 2009. július 29. 23:51
  „Sajtótájékoztató 2009. 07 22.

  Szomorúan kell jelentenem Sopron Polgárinak, hogy a Városvezetés a termálkút 120 milliója, a REAC 80 milliója, a hibás pályázati elszámolások 30 milliója, a számlavezető bankváltás 100 milliója, a veszetett perek és ügyvédi költségek ki tudja hány milliója után ismét nagy bakival folytatja a fenti, egyébként nem is teljes sort. Sajnálatos, hogy többszöri figyelmez-tetés ellenére sem vették komolyan a hulladéklerakó bezárásnak 2009. 07. 19-i határ idejét.
  A tények időrendben:
  1, A ´90-es évek közepe óta tudjuk, hogy a Harkai úti lerakó helyett újat kell építeni és a helyszín sem megfelelő. A felkészülésre rengeteg idő volt!!! Akkor a Fidesz alpolgármestere
  erős kapcsolatépítésbe kezdett a Rekultív kft-vel, aminek következtében, Ő személyesen tiltotta le a Hulladékgazdálkodási és Köztisztasági kft-t arról a pályázatról, amit a környékbeli falvak írtak ki közbeszerzésre, hulladékuk elszállítására. Tért nyert a versenytárs, helyzetbe hozták! Üzleti és logikai abszurdum!!
  Ekkor szorultunk ki Harkáról, Ágfalváról, Kópházáról, és Fertőrákostól is.
  2, A Walter korszakban sikerült felkutatni és a hatóságokkal elfogadtatni a Cséri lerakó lehetőségét, és Győrrel egyidőben megbíztuk a Techno-Plus kft -t hogy készítse el a lerakó terveit és pályázatát.
  3, A hatalom váltás után a Fideszes vezetés egyik első dolga volt a fenti szerződés felmondása és új tervek, új pályázat készíttetése.
  Időközben valóban megváltoztak a pályázat feltételei és 10%-ról 33 %-ra emelték az önrész összegét de a 6 miiliárdos összköltség mellett még mindig 4 milliárdot nyerhettünk volna!
  Győr nem tétovázott, tárgyalt (és nem diktálni akart) a társönkormányzatokkal, megegyeztek, pályáztak, nyertek.( időt is) és a múlt héten már avatták a Sashegyi lerakót.
  Sopron ezzel szemben nem egyezett meg a társönkormányzatokkal, a tervet sem készíttette el időben és nyílván be sem adta pályázatot.
  Az áthidaló megoldásként épülő kazetta több mint 100 millióba, a lerakási díj pedig havonta
  újabb 20-20 millióba kerül.
  Szomorú tény az, hogy a város adósságát két év alatt megduplázó Fideszes vezetés újabb elkerülhető 200 millóval terhelte a költségvetést és nem legyen kétségünk a polgárok zsebéét is!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonsági őrök - Önt nézték már tolvajnak?

Vannak helyek, ahol előszeretettel nézik tolvajnak a vásárlót. A biztonsági őr szinte szoros emberfogásban követi, azt lesi, vajon mit csúsztat a zsebébe a vevő. Üzleteket teszteltünk, plusz szaktanácsadás ilyen esetekre! Tovább olvasom