Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

A hulladékhasznosító kálváriája

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a Fertőrákoshoz tartozó Golgota településrész telektulajdonosai, miután egy vállalkozó telephelyengedélyt kért építési törmelék feldolgozására.

„Tájvédelmi körzet, vízgyűjtő terület, nyaraló-pihenő övezet" – ezekkel az indokokkal igyekeznek megakadályozni a golgotai telektulajdonosok, hogy a Fertőrákos és Sopron közötti egykori bánya területén hulladékfeldolgozó létesüljön. A tiltakozók aláírásgyűjtésbe kezdtek a Borsos Ferenc soproni vállalkozó nevéhez fűződő terv ellen. – A fertőrákosi önkormányzatnál érintettként betekintettem az ügyiratokba, a vállalkozónak elvi hozzájárulása van a beruházáshoz – mondta el a Kisalföldnek Galambos György, a Boglárhegyi Víziközmű és Csatornaépítő Közösség képviselője, aki azt is hozzátette, május 31-én szakhatósági bejárásra kerül sor.

– Az engedélyeztetés a jegyző hatáskörébe tartozik. Amennyiben a szakhatóságok, azaz a műszaki iroda és az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nem tiltakoznak, a jegyző automatikusan megadja a telephelyengedélyt. Még a bejárás előtt be szeretnénk adni az aláírásgyűjtő ívet, hogy ezzel hívjuk fel a figyelmet arra a képtelenségre, amit egy pihenőövezetbe létesített, porral és zajjal járó feldolgozó jelentene. Amennyiben a vállalkozó mégis megkapná az engedélyt, a környezetvédelmi minisztériumhoz fordulunk, vagy az osztrák államhoz, hiszen az államhatártól mindössze három kilométerre található a bánya.

Borsos Ferenc megkeresésünkre elmondta, az említett golgotai egykori bánya valóban az ő érdekeltségi körébe tartozó vállalkozás tulajdonában van.

– Korábban illegális szemétlerakóként használták az itt élők, az elpusztult állatoktól kezdve a kidobásra ítélt háztartási gépekig minden megtalálható volt a területen – vélekedik a vállalkozó. – Én a saját költségemen kitakaríttattam a bányát. A területen nem szeretnék környezetkárosító tevékenységet végezni. Arról van szó, hogy egy speciális gép segítségével lebontott épületekből származó törmelék, beton és más anyagok aprítását végeztetném. A törmelékeket elszállíttatnám, hogy máshol – például útépítésnél – feltöltőanyagként hasznosuljon. A bánya üzemeltetésére egyébként környezetvédelmi engedéllyel és a bányakapitányság engedélyével rendelkezem. Zajszintmérést is végeztettem és az alkalmazni kívánt mobil törőfej nem okozott az engedélyezettnél magasabb zajszennyezést.

Folyamatban lévő egyedi államigazgatási ügyre hivatkozva a fertőrákosi polgármesteri hivatalban nem kaptunk tájékoztatást. Dr. Ekker Éva jegyző azt azért elmondta, a hivatalnak kötelező elfogadni a bejárást végzők állásfoglalását.

Cziráki Viktória

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megválasztották Hegykő borait

Hegykőn immár harmadik alkalommal választották meg a falu vörös- és fehérborát. Idén a soproni Szalay István Soproni Kékfrankosa és a soproni Vincellér-ház chardonnay-je lett a győztes. Tovább olvasom