Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

A hitel nagysága még kezelhető

Sopron idei évre tervezett költségvetésének főösszege mintegy 22 milliárd forint.
A város 2005. évi tervezett költségvetésével nem az a legnagyobb probléma, hogy magas a hitelek összege, hanem az a különbség, amely a működési bevétek és kiadások között évről évre „újratermelődik" – jelentette ki Hegyi Ferenc, az MSZP frakcióvezetője.

Sopron idei évre tervezett költségvetésének főösszege mintegy 22 milliárd forint. Ebből az összes bevétel 15,5 milliárd, a többit korábbi és újabb hitelekből fedezi a város. Hegyi Ferenc szerint azonban a legnagyobb probléma, hogy az intézményrendszer és a városüzemeltetés fenntartását, működtetését, valamint a város polgárairól való másfajta gondoskodást, mint például a szociális ellátást vagy a különböző pályázatok költségét, nem fedezik a bevételek, vagyis nincs egyensúly a működési kiadások és bevételek között. A különbség legalább 600 millió forint és ez már évek óta tartó tendencia.

Marad a költségcsökkentés

– Arra jelenleg nem számíthatunk, hogy növekszik az állami szerepvállalás, vagyis több pénzt kapnak az önkormányzatok, ezért vagy a bevételek növelése, vagy a költségek csökkentése lehet(ne) a járható út – fejtette ki Hegyi Ferenc. – A helyi adókat azonban már nem lehet emelni, marad tehát a költségek csökkentése, ami kétségkívül fájdalmas lépésekkel jár, érdekeket sért és óhatatlanul is az ellátási színvonal csökkenéséhez vezet. De lépni kell! Alapos előkészítés után konszenzusra kell jutni. Meggyőződésem, hogy ebben partner lehet a felelős ellenzék is, annak ellenére, hogy a költségvetés első körös tárgyalásán nem volt egyetlen használható javaslatuk sem.

6,5 milliárd fejlesztésre

A város működésén és fenntartásán túl, jelentős tétel a költségvetésben a fejlesztésre, beruházásra szánt 6,5 milliárd forint is – folytatta a frakcióvezető. – Ennyit ilyen célra rég nem tervezett a város. Ez elsősorban az infrastruktúra fejlesztését szolgálja. Senki sem vitathatja ennek szükségességét. Gondoljunk csak az ISPA-támogatással elkezdett szennyvízhálózat rekonstrukciójára, bővítésére, a szennyvíztelep építésére, útépítésre, útfelújításra, körforgalmak kialakítására, a lakótelepi házak felújítási pályázatainak önrészére, lakossági építőközösségek támogatására. Ennek fedezete az úgynevezett 950 milliós Globex-pénz, az ingatlanhasznosításból befolyt összeg és legnagyobb részben a hitelfelvétel. A tervezett másfél milliárdos MFB (Magyar Fejlesztési Bank) hitel kedvezményes és államilag garantált. Megjegyzem, a fejlesztésekre szánt összegek nem csak 2005-re szólnak, hiszen az új beruházásokat nem lehet néhány hónap alatt megtervezni és befejezni.

A folyószámlahitel nő

– Ugyanakkor tény, az úgynevezett folyószámlahitel, amely az elmúlt évben 1 milliárd 45 millió forint volt, idén másfél milliárd lesz. Voltak korábbi hitelfelvételek is – összesen 2 milliárd 690 millió –, amelyek törlesztése folyamatos. Idén az összes tőketörlesztés 306 millió forint lesz. Ez nem éri el a költségvetés két százalékát sem, ezért mondhatom nyugodtan, nem a hitelek jelentik a város legnagyobb gondját, hanem a működésben jelentkező deficit. Az ellátórendszer szűkítése tehát elodázhatatlan feladat. Ezért készítettük el a város gazdaságfejlesztésének, működtetésének hosszú távú koncepcióját, amelynek rövidített változatát hamarosan megtárgyaljuk a különböző érdekvédelmi és társadalmi szervezetekkel, pártokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalás halláskészülékekkel?

Akár a 100 millió forintot is elérheti az a hallókészülék-csalási ügy, amelyben nyomoz a megyei rendőr-főkapitányság. Információink szerint egy Sopronban működő vállalkozó jogosulatlanul használta fel a magyar betegek (és nem betegek) taj-számát, illetve személyes adatait. Tovább olvasom