Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

A határozat mellé pénzt is kérnek

Sopron - A műemléki védelem alá eső területek bővítésére vonatkozó KÖH-javaslatot annak ellenére üdvözli a városvezetés, hogy egyeztetés nem volt a témában. Ám pénzt is kérnek a határozat mellé.
– A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) megindította Sopron történelmi városmagja műemléki jelentőségű területté nyilvánításának előkészítését – idézett a hivatal leveléből tegnapi sajtótájékoztatóján Simon István alpolgármester. (Műemléki védelem a Szent Mihály-templomtól a Deák térig?)– Egyrészt örömteli dolog, hogy ilyen csodálatos épített környezetet hagytak ránk őseink, ám a minisztérium várható döntése – a jelenlegi duplájára nő a védelem alá eső terület – kötelezettségekkel is jár. Az ingatlantulajdonosoknak bonyolultabb és hosszadalmasabb procedúra lesz ezután az épületek átépítésével, rekonstrukciójával, lebontásával járó hatósági eljárás, maga a beruházás pedig költségesebb lehet.

S noha jó a kapcsolatunk az örökségvédelmi hivatallal, nehezményezzük, hogy egy ilyen fontos témában nem kérték ki a véleményünket. Ezért azzal a kéréssel fordulunk a kormányzathoz, hogy biztosítsanak egy 500 millió forintos pályázati alapot évente, amiből a védetté nyilvánított épületek tulajdonosai támogatást nyerhetnének az ingatlanjukon történő rekonstrukciókhoz.

– A város már elkülönített egy pénzalapot a költségvetéséből erre célra, most hasonló segítséget várunk országos szinten is – tette hozzá Kuslits Tibor városi főépítész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy fillér hasznuk sincs most a tejből

Hegykő - A tej átvételi alapárának emelkedésében bíznak a Hegykői Mezőgazdasági Zrt.-nél. Jelenleg… Tovább olvasom