Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A határőrség eladta a laktanyát, pedig nem volt az övé

A Határőrség Országos Parancsnoksága úgy adta el egy vállalkozónak a harkai határőrbázist, hogy sosem volt az övé, a kétszáz fős laktanya tulajdonosa a magyar állam, így csak az állami vagyonkezelő értékesítheti.

A határőrbázis épületét és a körötte fekvő egyhektáros telket 1993-ban vette meg nyílt pályázaton egy soproni vállalkozó, ám az ingatlant mind a mai napig nem írták a nevére - írja a Népszabadság.

A Soproni Földhivatal 1996-ban utasította el először a tulajdonjog-bejegyzési kérelmet, mire a vállalkozó megtámadta a határozatot a Győri Városi Bíróságnál, ám ott sem jutott többre.

A Belügyminisztérium viszont az ingatlan vagyonkezelőjeként ismételt értékesítési eljárás eredményeként új adásvételi szerződést kötött a vállalkozóval 2001-ben. A vételárat ekkor az aktuális forgalmi értékhez igazítva 21,5 millió forintban határozták meg, amelybe beleszámították a korábban kifizetett ötmillió forintot.

Csakhogy a Soproni Földhivatal ismét elutasította a tulajdonjog bejegyzését, mivel a magyar állam nevében csak a KVI járhatott volna el. Az ügyet ebben az állapotában örökölte meg az Országos Rendőr-főkapitányság, amely állásfoglalást kért a BM jogutódjától, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumtól (IRM).

Az IRM minden korábbi jogügyletet semmisnek nyilvánított, és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. hatáskörébe utalta a kérdést. Válaszára tavaly augusztus óta vár az ORFK , a vállalkozó és a harkai önkormányzat.

A vállalkozó: adják vissza a pénzem
- Semmi mást nem szeretnék már, csupán azt, hogy adják vissza a pénzem - nyilatkozta a kisalfold.hu-nak Hujber János, vállalkozó, aki a laktanyát szerette volna megvásárolni. - Annak idején ötmillió forint előleget fizettem ki, tíz évig őriztettem az objektumot, sajnos utána már ezt nem tudtam, mert elfogyott a pénzem. Bevezettettem a gázt, a csatornát. Ezek összesen tízmillió forint nagyságrendű összegek voltak.
A határőrség jogutódjával, a rendőrség illetékesével többször beszéltem. Ők fizetni nem akarnak, azt hajtogatták mindig, hogy ki írta alá 1993-ban a szerződést. A lényegen ez már mit sem változat. Fáj a szívem, amikor arra gondolok, hogy így lepusztult ez az épület. Pedig erre akartam alapozni a vállalkozásomat. Láttam, ahogy folyamatosan megy tönkre a létesítményt. Sőt, szétloptak itt mindent.

Hujber János szerint, tizenhét évvel ezelőtt az előjelek az mutatták, hogy az adás-vétel körül minden rendben lesz. A laktanyát a határőrség egy országos napilapban hirdette meg eladásra. Sőt, a vállalkozó egy ingatlant elcserélt, egyet pedig megvásárolt a határőrségtől. Ezekkel pedig semmi gond nem volt. A földhivatal be is jegyezte a tulajdoni lapon a változásokat.

Az csak később derült ki, hogy az országos parancsnokság a kisebb értékű ingatlanok felett rendelkezhet szabadon. A laktanyák már nem tartoztak bele ebbe a körbe, ezek a Belügyminisztériumhoz tartoztak.

- Mint derült égből a villámcsapás úgy ért engem, amikor évekkel ezelőtt megláttam a harkai önkormányzatnál a laktanya tulajdoni lapját - folytatta a soproni vállalkozó. - Az iratokon nyoma sem volt az épületnek, ott mint belterületi rét szerepelt. Az önkormányzat helyi rendelete úgy szól, hogy itt sem jelentősebb ipari vállalkozást nem lehet itt létesíteni.


Az önkormányzat: erkölcsileg a miénk a laktanya
- A harkai önkormányzat területén épült meg a laktanya, ezt a területet gyakorlatilag kisajátították tőlünk - fogalmazott Szabó Károly polgármester. - A falu mindezért annak idején semmilyen kártalanítást nem kapott. Ráadásul a rendszerváltás előtt korlátozták az itt élők szabad mozgását. Az okokat talán nem is kell részleteznem. Mindezek tudatában erkölcsileg az lenne az elvárható, ha önkormányzatunk kapná meg a létesítményt. Akár térítésmentesen. A terülten több olajtartály is található, a talaj kármentesítése, valamint a rekultiváció költsége több millió forint.

Szabó Károly optimista, és lát esélyt a megállapodásra.

A laktanya a falu szélén, szép környezetben fekszik. A már említett rendezési tervben ez az ingatlan jelenleg idegenforgalmi területként szerepel, de ezen bármikor lehet változtatni. Az mindenestre bizonyos, hogy a település ezt az értékes ingatlant nem szeretné telkekké felparcellázni.

Olvasóink írták

 • 19. hatvanfölött 2010. március 31. 07:55
  „Felháborító! Ilyenkor hol van a földhivatali bejegyzés? És az ÁSZ? És az Ügyészség? Egy ekkora objektumot csak úgy nem lehet eladni. Kell hozzá ügyvéd is. Biztos volt is!! Én kisemberként ha el akarok adni valamit kétezerszer körüljárják és két hétnél nem lehet idősebb a földhivatali igazolás amit ma már több ezer forintért kapok,-ha kapok. stb.stb. Hogy ezt az állam megteheti?? Ezek után én már semmin sem csodálkozom.Vissza a szocializmusba?”
 • 18. Jandex 2010. március 31. 06:47
  „A fidesz is eladta anno a székházát,pedig az sem volt az övé!!!”
 • 17. miracle 2010. március 30. 21:38
  „Ki az a Gy. ? Csak nem GYF?
  Nem is tudtam, hogy 93-ban, meg 2001-ben is ő volt a góré.”
 • 16. 56-os 2010. március 30. 21:04
  „Ilyen lehetetségég, túlógások csak a volt Warsó-i pakta volt államaiba találhatók.
  Nektek nem kell messze menni; próbáljatok detektivek lenni és kideriteni Gy. és társai jövödelmi eredetét !!!
  Ha sikerül, kézzel-lábbal taposok !!!”
 • 15. tber 2010. március 30. 19:44
  „Hihetetlen. Ilyen sztori szerintem nem minden bokorban terem. Habár nap mint nap találkozni olyannal, hogy valaki elad valamit ami nem is az Övé. De, hogy ezt állami szintre emelték az nem semmi. Hány éve is megy a rétes? 17 éve ez igen. Ha ez az objektum egy gumigyárnak kellene lenne biztosan gyorsabban menne az ügy.”
 • 14. Reális 2010. március 30. 19:39
  „Gazdasági,erkölcsi,morális és lelki válságban az ország!”
 • 13. miracle 2010. március 30. 18:57
  „Azt az épületet minimum 20-30 éve húzták föl, a harkai önkormányzat most vette észre, hogy van valami a telkén?
  A rohadt sok adminisztráció az megy mindig, aztán a papírokból még 17 év után sem bírnak semmit megállapítani.”
 • 12. c7 2010. március 30. 18:43
  „Akkor mennyi is volt a "Mukkon"?”
 • 11. LAZA 2010. március 30. 15:10
  „Szegény Jani!
  Anno Torgyán doktor nem magyarázta el Neki,hogy melyik feneket kell ny......!
  Vagy kinek kell a kenőpénzt leadni?”
 • 10. kese74 2010. március 30. 15:06
  „nincsen mese, ÜGYVÉD SE!”
 • 9. mazsi 2010. március 30. 13:35
  „lásd tokajt ,állami gazdaságokat..”
 • 8. elihu 2010. március 30. 12:23
  „medvemaci! Természetesen mi vagyunk az államé. Az állam adósságát mi fizetjük, de a miénket nem fizeti az állam. Az állam pedig egy látens világkormányé. Birtokolni annyit jelent hogy bármit megtehetünk a tulajdonunkkal. Ha az állam úgy dönt holnaptól mindenki halott. Egy demokratikus államban ehhez jogalap kell. A jogalapot ki készíti? Ez ennyi.”
 • 7. Je.Ta. 2010. március 30. 12:21
  „Szerintem az egykori Magyarfalvi Hör.örsön ketszaz katona nem teljesitett szolgalatot.
  Gondolom az egykori örs epületeröl van szo!”
 • 6. kivagyokén 2010. március 30. 11:57
  „JÓL TETTÉK!!!!!!!!!!!!!
  Abban az esetben, ha a befolyt pénzt, a Határőségre fordították. Abszurdisztánban (a térképeken Magyarország néven ismeretes) A bezárt objektumokat a szervezet pénzén őriztették, (az ő folyamatosan csökkentett költségvetésükből) amíg teljesen leamortizálódott, majd olcsón megvásárolták. Pl. csornai határőr laktanyád Áder.”
 • 5. medvemaczi 2010. március 30. 11:28
  „Miénk az állam, vagy mi vagyunk az államé? Mert a sok államadóssággal minket is eladnak, eladtak...:)”
 • 4. fióka 2010. március 30. 10:16
  „15 év fegyház teljes anyagi kár megtérítése”
 • 3. Wolfi 2010. március 30. 10:05
  „Mit kell ezen úgy felháborodni? Az állam meg már sok olyan dolgot eladott ami nem az övé volt!! Amúgy ha jól tévedek akkor a határőrség meg az államé volt! Nem? A szomorú az, hogy a vevő szívta meg az egészet...”
 • 2. Csetneky 2010. március 30. 09:59
  „Ügyes gyerekek voltak ezek a határőrök, kár volt őket megszűntetni. :) Arról régebben már hallottam, hogy egy csaló eladott egy baleknak egy butikot, ami nem is volt az övé, de ez a laktanya még jobb. Már csak azt lenne jó tudni, ki volt a vevő tehetséges ügyvédje, aki nem vette észre, hogy az eladó nem a tulajdonos.”
 • 1. Orfeusz 2010. március 30. 08:12
  „Megint egy ügy - az elszámoltatáshoz!!!!!!!!!!!! Tudjátok mit loptak el ebben az országban? Ami mozdítható volt, mindent. Hozzá a földeket is. Ld a bábolnai tolvajbandát, a Postapalotát, a Szerencsejáték Rt-t, a KV, a MÁV-ot stb. stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel négy kiló drogot foglaltak le a zsaruk

Összesen közel négy kilogramm, 7,5 millió forint értékű kábítószert sikerült lefoglalniuk a… Tovább olvasom