Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

A használt autó olyan, mint a zsákbamacska

Sopron - „Nincs pénzem szakértőre, ügyvédre. Különbözeti díjat is fizetnék, csak biztonságos autóm legyen" – mondta olvasónk, aki állítása szerint rossz járművet vett egy kereskedésben. A szervizben viszont garancián túli javításokat is végeztek.
– Ősszel vásároltam egy régi Suzukit az egyik soproni autókereskedésben 550 ezer forintért. Az elmúlt hónapokban alig tudtam használni a kocsit, folyton elromlik. A féléves garancia lejárt, attól tartok, nem fogom győzni pénzzel a javításokat – kezdte panaszát Kálmán Józsefné.

Olvasónk azt sérelmezi, nem beszéltek neki a rejtett hibákról. Elismeri, gyanakodnia kellett volna, mert a próbaútra sem tudott elmenni, ugyanis akkor sem indult a jármű. – Motorikusan nem jó, féltengelyes, gond van a fékkel, sőt, az is kiderült, hogy már törött volt a karosszéria. Mindezt egy szakszervizben állapították meg. Nincs pénzem műszaki szakértőre, ügyvédre sem. Még különbözeti díjat is fizetnék, csak egy biztonságos autóm legyen. Cserét szeretnék vagy vissza akarom kapni a pénzem, a kereskedő azonban mindentől elzárkózik. Ha hitellel egy másik autót kihoznék, akkor ők is jobban járnának, de szóba sem állnak velem. Pereskedni nem szeretnék, nem tudom, mitévő legyek.

Kálmán Józsefné azt szeretné, ha a kereskedő kicserélné az autót. Fotó: Magasi
Kálmán Józsefné azt szeretné, ha a kereskedő kicserélné az autót. Fotó: Magasi

– Az említett Suzukit friss műszakival adtuk el és a törvény által előírt féléves garancián túl is soron kívül elvégeztük azokat a javításokat az autón, amit a hölgy kért. Volt olaj- és vezérműszíj-, akkumulátorsaru-csere, megjavítottuk a generátort, kipucoltuk a féket, a kipufogót is megcsináltuk. Úgy emlékszem, ügyfelünk akkor háborodott fel, amikor jeleztük, hogy hamarosan szükség lesz a fékbetétek cseréjére. Ez már a garancián túli időben volt, és a kopó alkatrészekre általában nem vonatkozik az ingyenes szerviz, csupán jóindulatból jeleztük a dolgot. Az sem tetszett az asszonynak, hogy amikor cserét kért, az általa remélt összegnél kevesebbet kínáltunk az autóért, innen eredhet a vita – vélekedett az érintett szalon munkafelvevője, Harkay Zsolt.


Mit mond a jog?

A polgári törvénykönyv úgy rendelkezik, hogy a felelősség fennáll a rejtett hibáért, de ennek meglétét bizonyítani kell. A jog szerint a vevő ilyenkor kérhet árleszállítást, akár az egész ügyletet visszamondhatja. Ám a jogszabályok gyakorlati érvényesítése nehéz, mivel ha az eladó nem hajlandó elismerni a hibát, csak bírósági úton lehet érvényesíteni a követelést. E tekintetben a használt autó zsákbamacska, így vásárláskor célszerű megegyezni az eladóval arról, hogy milyen hibákra vonatkozik az ingyenes javítás. A kellemetlen meglepetések elkerülése végett pedig érdemes az autót vásárlás előtt szakemberrel átvizsgáltatni.

Olvasóink írták

 • 17. xxyy 2009. május 11. 09:46
  „Márkaszrvízekbe alulfizetett szerelők minimálbérért,jönnek-mennek nulla szaktudással,vagy hatalmas nemtőrődömséggel ímmel ámmal,szinte már szivességből dolgoznak,tisztelet a minimális a kivéltelnek! Csak a legvéső esetben vinni oda az autót,és árajánlatot kérni minden esetben,majd elvinni máshová és ott is megnézetni!”
 • 16. Tonxy 2009. május 10. 20:30
  „lakoss1: 190nél szinte teljesen mind1 mivel karambolozol szarse marad belőled. A másik meg hogy a mostani swift azért már nem az a swift ami régen volt. Annak egy gondja volt hogy nem fejlesztették és ugyanazt a modellt nyomták 89-től 2005ig. Amugy meg a legtöbb gond ezekkel a kipufogó és a kasztni, de ha jól tudom 90 évek elején kevés autógyártó volt aki ebben a kategóriában stabil szinte örök kasztnival gyártotta a kocsijait.”
 • 15. széchenyi12 2009. május 10. 08:16
  „akoss1: savanyú a szőlő, mi ? Szánalmas együgyü beírásod minősít, kisfiam!
  Neked is valami benzinzabáló öreg bontószökevényed van, amivel szopsz, de remdesen, mi? Innen zörög a haraszt, mi? Szerencsétlen!”
 • 14. lakoss1 2009. május 10. 06:15
  „13. széchenyi12 2009.05.09. 20:27 ------tisztán látja mki,hogy te kersekedő vagy--DE !!! ha te a papírjaguároddal mész kisfiam 190km/h-l,és karambolozol,azt tudod,hogy szar sem marad belőled??? nahh,ezek után ájulj el attól a szartól,amit eddig dícsértél,lúzer !”
 • 13. széchenyi12 2009. május 09. 20:27
  „Ennek a pinusnak üzenem:
  1: férfiak dolgában ne üsse be az orrát
  2.: Autó helyett a fakanállal törödjön!
  3: Ha mindenképpen autót akar venni, ami nem okoz meglepit: Akkor Újat vegyen!!!! Akkor nem fog panaszkodni!
  Használt autótól, félmilláért mégis mi a bánatos szart várt? Mit? gyerekek! egy alap uj autó 2 millától egy jol felszerelt 2,6 millától kezdődik.......az ő árának 5-6 szorosától....na azzal nem lesz gond!
  Én 2 éve vettem egy zsiruj swityót, persze ez már más kategória! 4 es törésteszt, kulcsnélküli indítás 8 ludi ABS, ESP, automata klíma, stb, most van benne 70000 km....HIBAMENTES!!!!!! csak beülsz és mész, ennyi! 4-5 literből eljársz vele, de ha akarod 190 el is repeszthetsz vele....1.3 as 100 ló...fürge kis dög!!! A kategória legmegbízhatóbb árértékben toronymagasan veri a mezőnyt, szépségben is!!! És ez nem fog látni jóideig szervízt.....
  Ugyhogy javaslom a kiscsajnak: tolja be a roncsát egy suzuki kereskedőhöz aztán üljön be egy uj Swift 2 es be, a régi értéke épp elég lesz a beugróhoz, és utána 10 évig szépen tejeljen, törlesszen, hisz VALAMIT VALAMIÉRT!!! Ezt kellene megérteni, ingyeért, szarért hugyért nincs AUTÓ!!!!!!”
 • 12. Tonxy 2009. május 09. 18:17
  „Aki majmot vesz vegyen banánt is.

  Használt autó mit várt tőle? Féltengelyes, 10e huf-tól lehet féltengelycsuklót kapni és gyakorlott szerelő 1 óra alatt röhögve kicseréli, fék rossz? fékbetét 5etől féktárcsák 12e-től a pár, csere kényelmesen 1 óra de meg lehet csinálni 20-30 perc alatt is. Rákölt kb 32e huf-t és van egy jó autója. Amúgy meg nem hiszem hogy nincs autószerelő ismerőse vagy valakinek a baráti társaságában aki át tudná nézni a kocsiját.”
 • 11. Baltazár 2009. május 08. 19:45
  „Szasztok.

  Nem akarok bántani senkit ,de...
  Annak a suzukinak ami nem indul nem szabad még a közelébe sem menni.

  Név nélkül plane ha a megszünt majd az újra indult kereskedésben lett véve sopronban.

  Nálunk 3 használt és a 2. új suzuki után sincs semmi gondunk.
  Számtalanszor hallani kocsit csak jó helyről. Kavicsos és egyéb lúzer kereskedőket meg el kell felejteni.
  Vásárláskor meg nem árt egy olyan ismerőssel menni aki már látott hasonló kocsit.

  A hölgyet nagyon sajnálom. A kereskedés aljas módon kihasználta a hozzá nem értést és meg tudott szabadulni egy olyan kocsitól amit talán soha nem vett volna meg senki.
  Legalább adták volna olcsóbban.De beszámított kocsi lehetett és ha az árból engednek akkor buknak egy nagyot ráadásul a jutalékot is veszti az értékesítő.
  Sajna mindíg a hiszékeny embereket veszik palira.

  A cég mossa kezeit .A hibákat utólag már egy kereskedő sem ismeri el.

  Szemét ipar a használt autó kereskedelem plána nem korrekt az üzlet felfogás...

  Ez is egy bizonyitvány a kereskedés részéről.”
 • 10. beleptem 2009. május 08. 16:17
  „sokan el vannak tévedve a használt autókkal kapcsolatban. Mit hisznek, új autót kapnak, amin nem kell semmit sem cserélni?
  Kereskedésben használt autót venni....

  Jót nevetek sokszor a sérülésmentes és keveset futott dolgokon. Zokszó nélkül eladják a 250e km-t futott passatot 90e km-t futottként, a töröttet sérülésmentesként, és még sorolhatnám.
  na meg amikor a regadó díjat nem fizetik be, és a vám nálad csönget, mivel te vagy (leszel) a kocsinak az első mo.-i tulajdonosa.

  vigyázzatok!”
 • 9. mindigatutit 2009. május 08. 13:55
  „valószínű,hogy olcsóbb is volt a többi hasonló évjáratú suzinál ,azért választotta ezt.egyébként pedig nem most kell reklamálni,hanem jobban oda kellett volna figyelnie a hölgynek”
 • 8. Icsi235 2009. május 08. 11:26
  „Egy nő miért ne vehetne autót?
  Egy férfi is hibázhat.
  Én nő vagyok, több mint 3 éve vásároltam egy használt autót, azóta sincs gond vele.
  Ez a nő egy pancser volt, már elnézést,de ki vesz meg egy olyan gépokocsit, ami nem is indul és nem is lehet kipróbálni. Vajon miért nem indult az autó és miért nem lehetetett próbaútra menni vele?
  A kereskedő pedig hülye lenne visszavenni vagy visszaadni a pénzt. A hölgy aláírta az adásvételi szerződést és kész. Próbálkozni persze lehet, de szerintem ez a cikk inkább vicces, minthogy megsajnálja az ember.
  Bocsánat érte, de így van!
  Ja és törött volt a karosszéria? Hát kérem szépen miért nem nézte át festékvastagság-mérővel. Én ezt is megtettem, mikor vásároltam azt autómat és tudom,hogy hol mi volt rajta javítva.
  Ez a nő tényleg zsákbamacskát vett-vakon!”
 • 7. Lobbo71 2009. május 08. 08:45
  „Azért egy régi suzukira elég sokat kellene ráfizetnie, hogy "biztonságos" autója legyen :o)”
 • 6. botman 2009. május 08. 08:29
  „Teljesen megérdemli! Aki így vesz autót...
  Próbálja eladni egy hasonló "szakértőnek" :D”
 • 5. jockey 2009. május 08. 07:28
  „Ha nem tudok elmenni próbaútra, mert nem indul a megvenni kívánt autó, maximum 1% esély van rá, hogy megvegyem. vagy annyi sem. A kopott fékbetét pedig szerintem nem rejtett hiba. Vagy igen? ***”
 • 4. lolita 2009. május 08. 07:27
  „Persze hogy vehet egyedül is csak jo tanacskent irtam!A masik az alkalmazottat is ismerem tudom hogy nem ö a szerelö de hogy egy szakszervizbe is atverhetnek az is legyen szemünk elött!”
 • 3. bernie72 2009. május 08. 05:50
  „Kedves lolita!
  Nem védeni akarom a Harkai Urat, de ő csak egy alkalmazott, a Győri úti kereskedésben.
  Ettől függetlenül, abban a "szakszervíz"-ben már minket is vertek át!
  Jah, és egy nő is vehet egyedül autót!”
 • 2. lolita 2009. május 07. 23:01
  „Egy nö soha ne vegyen autot egyedül legyen vele egy olyan ember aki ert is valamit hozza,föleg ha hasznaltrol van szo!Pontosan Sopronba vittem automat olajcserere termeszetesen szürö is ahol az utobbit kihagytak mert megnezettem es engem is becsaptak mar SERVIZBE! Es pontosan a Harkai Zsolt volt az akit megbiztam vele!Sajnalom de veletlenül kihagytak!Egy ismerösöm altali autoszerelöt megbiztam autom javitasaval amit nala hagytam par napig mert többször leallt.Az meg majdnem a halalba küldött ,ugyanis hazafele többszörösen leallt ismet,es az autopalyan megallt ugy hogy az elektronikaja sem müködött.Hat erre varjanak gombot!”
 • 1. bobo 2009. május 07. 22:04
  „"Elismeri, gyanakodnia kellett volna, mert a próbaútra sem tudott elmenni, ugyanis akkor sem indult a jármű."

  Da liegt der Hund begraben”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösségi szolgáltató központot alakítanak ki

Und - Hamarosan üzembe áll a pályázati támogatásból vásárolt falugondnoki busz. A kistelepülésen egy… Tovább olvasom