Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

A harmadik műemlék épület szépült meg

Sopron - Szemerédi László tulajdonos önerőből és bankkölcsönből több tízmillió forintért állíttatta helyre az Új utcai egykori TIT-székházat.

Szemerédi László mérnök-tanár, esztéta, egy kiskunhalasi kulturális intézmény egykori igazgatója és családja hároméves munkával kívül-belül megszépíttette az Új utca 18. szám alatti műemlék épületet. A XVIII. század második feléből származó szekkók is visszanyerték eredeti szépségüket. (Szekkó: a freskóval ellentétben a festő nem nedves, hanem száraz vakolatra festi művét.) A napokban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakemberei és az önkormányzat képviselői tartottak szemlét, akik megelégedettségüknek adtak hangot.

– Három évvel ezelőtt kaptuk meg a palotát az általunk korábban megvett és rendbe tett Dorffmeister utcai, Szent Mihályról elnevezett iskolaépületért cserébe – fogott történetébe Szemerédi László. – Ekkor, 2006 novemberében Galavics Géza, a művészettörténet nemzetközi szaktekintélye ezt írta a nekünk dedikált könyvébe:

Szemerédi László teljesítette, amit vállalt: kívül-belül felújíttatta a belvárosi palotát. Fotó: Gosztonyi Miklós
Szemerédi László teljesítette, amit vállalt: kívül-belül felújíttatta a belvárosi palotát. Fotó: Gosztonyi Miklós

˝Szemerédi Lászlónak és Rolandnak, akikre mostantól a magyar művészettörténetnek ez a különleges értéke bízatik.˝ Ugyanis az Új utcai, eredetileg gótikus, de 1748-ban barokk stílusban átépített palota fenti termeit a XVIII. század második felében Sennyei bárónő szekkókkal ékesíttette. A mitológiai tárgyú festményeket később a ház átalakításakor bevakolták. Egy vakolatomláskor tűntek elő az értékes művészettörténeti emlékek, amelyeket négy évtizede restauráltak is. Ám amikor tulajdonunkba került az épület, nyilvánvalóvá vált, hogy a szekkók is teljes felújításra szorulnak. Nemessányi Klára és Boromisza Péter elkészítették a restaurálási dokumentációt, majd a kivitelezést a szakmai zsűri különleges értékű művészettörténeti kincsnek minősítette. Mivel egyik fiunk képzőművész, a palota alsó traktusában kortárs képzőművészeti galériát nyitunk és idővel a fenti, helyreállított termeket is megnyitjuk a nagyközönség előtt.

Szemerédi László elmondta: a kilencvenes években szakmai tanácskozáson járt Sopronban, akkor szeretett bele a belváros történelmi hangulatot árasztó épületeibe. Tizenhárom éve költözött a család Sopronba.

Először a Templom utcában vásároltak és újíttattak fel palotát. Ezt követte a Dorffmeister utcai és most az Új utcai épület.

Olvasóink írták

 • 8. Hozzászóló 2009. október 26. 10:16
  „Ebben teljesen egyetértünk. Erre lenne jó például egy adókedvezmény rendszer kidolgozása és persze megvalósítása.”
 • 7. egysoproni_ 2009. október 21. 00:16
  „Ha már műemlékről van szó akkor legyen pénz! Egy műemlék épületet nem a mának hanem a jövőnak újítunk fel és ezáltal őrzünk meg! Nem azt mondom, hogy a város vagy az állam fizessen minden épületre, de a műemlékeket illene megtámogatni hiszen az egy adott település vonzerejét is növeli és profitot hoz ha szép egy város és több turista jön.”
 • 6. Hozzászóló 2009. október 19. 13:43
  „Kedves egysoproni_! A válasz gondolom egyértelmű: mert nincs rá pénz. Egyébként a városnál minden évben fut homlokzatfelújítási pályázat. Arról pedig már igazán ideje lenne leszoknia mindenkinek, hogy nem törődik az ingatlanával, aztán fizesse a város meg az állam. Jelen esetben volt gazdája az épületnek, méghozzá jó gazdája. Nem kell folyton a sültgalamra várni, mert nem jön el.”
 • 5. naplopo 2009. október 19. 12:03
  „Bocs
  " Egy Újsoproni hajlandó tenni (költeni) Sopronért..."”
 • 4. naplopo 2009. október 19. 12:01
  „Egy soproni tesz Sopronért, mert a soproni csak nézi ahogy szétesik minden...
  Pedig kinézhetnénk úgy is, mint pölö Eisenstadt.”
 • 3. egysoproni_ 2009. október 18. 22:01
  „Szép lett nem mondom, láttam a TV-ben is. De... ha már MŰEMLÉK ÉPÜLET akkor a város vagy a műemlékvédelmi hivatal miért nem ad bele valamit?”
 • 2. TancsKaszabell 2009. október 18. 10:37
  „Van néhány szorgalmas városát szerető ember akik hajlandóak épített környezetünkért tenni !
  Tessék kérem megtekinteni a Várkerület 73.alatti palotát,bár a rekonstrukciója sokáig fog tartani,hiszen egy óriási épületegyüttest rejt az udvar.

  Kedves Szemerédi Úr !
  Köszönjük önzetlen fáradozását épített környezetünk egyik gyöngyszemének megmentését !!
  Minden jót kivánok önnek és kedves családjának.

  Tancs Kaszabell”
 • 1. Hozzászóló 2009. október 16. 12:41
  „A kép alapján nagyon szép lett, gratulálok. Több ilyen gondolkodású ember kellene a vároba, aki megóv és nem elpusztít.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondatnák és feljelentik a polgármestert

Nyolc képviselő lemondásra szólította fel Ivánkovics Ottó nagycenki polgármestert. Emellett… Tovább olvasom