Kisalföld logö

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

A hangyabolyok kakukkfiókái

Fertőhomok–Hidegség: védett rovarok otthona a láprét.

A Fertőhomok és Hidegség között elterülő, mintegy harmincöt hektáros láprét számos védett rovarfaj otthona. Dr. Ambrus András zoológus évek óta kutatja az itt élő lepkék, szitakötők és egyéb ízeltlábúak állományait.
Hangyaboglárkák és nagy tűzlepkék is élnek a két Fertő-parti település, Hidegség és Fertőhomok között elterülő lápréten. Ritka és értékes ez a 35 hektáros terület, az előbbi két lepkefajon kívül a többi itt megtalálható védett rovar miatt is. Dr. Ambrus András, a Fertő–Hanság–Őrségi Nemzeti Park munkatársa öt éve kutatja az itteni populációkat. A zoológus a soproni TIT szervezésében a közelmúltban megtartott előadásán a kutatásairól számolt be az érdeklődőknek.

– A Fertőhomok és Hidegség közötti lápréten tíz–tizenöt védett rovarfaj él. 2002 óta járok ki erre a területre. Az itt megtalálható hangyaboglárkák és a nagy tűzlepke állományát évről évre nyomon követem. Az egyes egyedek négy–öt napig, esetleg egy hétig élnek. Ezek a lepkék július közepén kelnek ki, és egészen augusztus végéig, szeptember elejéig látni őket. Ebben az időszakban naponta ki kell menni a területre, hiszen ezek a lepkék rövid életűek és minden kihagyott nap adatvesztéssel jár. Alkoholos filccel minden befogott egyedet megjelölök, így tudom beazonosítani őket – meséli dr. Ambrus András.

Az egyik általa vizsgált faj, a hangyaboglárka a nevét onnan kapta, hogy a vérfű virágában eltöltött életszakasza után lárvák a földre pottyannak, ahonnan a hangyák behordják őket a hangyabolyba. Magukra nézve rosszat tesznek ezzel, hiszen „kakukkfiókákat" visznek a fészkükbe – a boglárkalárvák megeszik a hangyák lárváit.

– A lápréti fajok ehhez a párás klímához kötődnek. Az '50-es évek lecsapolásának nyomai, árkok, csatornák még ma is látszanak a területen, amely ennek következtében fokozatosan szárad. Egyetemisták segítségével igyekszünk ezt a folyamatot megállítani, mert ezen területek megóvása az itteni élővilág védelmét is jelenti – mondja a zoológus.

Dr. Ambrus András a Fertőhomok és Hidegség közötti területen kívül mesélt az Ebergőc melletti láprétről is, melyre egy évek óta tartó, szisztematikus élőhely-feltérképezés során bukkantak. Elmondása szerint a Fertő mentihez hasonló jelentőségű ez a terület is; ezekhez hasonló hazánkban legközelebb csak a Szigetközben és az Őrségben található.

Benke Éva

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három nővér, szexjelenettel

Az udvariasnál valamivel nagyobb, de semmiképpen sem kirobbanó vagy viharos erejű tapssal köszönte meg – eléggé foghíjas nézőtéren – a soproni közönség Csehov (1860–1904) Három nővér című darabjának színpadra állítását. Szerintünk nem a színészeken vagy a rendezőn múlt, hogy elmaradt az átütő siker. Tovább olvasom