Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

A halálvonatra emlékeztek

Sopron - Hatvanöt éve indult el a Déli pályaudvarról a halálvonat Auschwitzba, a vagonokban kétezer soproni és környékbeli zsidóval.

A soproni zsidóság gyásznapjának megemlékezőit, köztük a ˝65 évvel ezelőtti pokol˝ túlélőit köszöntötte Sándor Péter, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke a zsidó temetőben tartott ünnepségen. A megjelentek az 1944. július 5-én deportált és megölt zsidók emléke előtt rótták le kegyeletüket.

– Emlékeznünk kell, de emlékeztetnünk is – fogalmazott Sándor Péter, a hitközség vezetője. – Nemcsak gyermekeinknek, de mindenkinek el kell mondanunk mindazt, ami 65 évvel ezelőtt történt, ami még ma is félelemmel tölti el az akkori szörnyűségek átélőit.

Sopron történelme gyásznapjának nevezte dr. Fodor Tamás polgármester azt a július 5-ét, mikor felidézte a 65 évvel ezelőtt történteket, a gettósítást és az elhurcolásokat. Az akkori soproniak között voltak, akik együtt éreztek, és voltak, akik segítettek, akik elítélték az embertelen rémtetteket, de nem voltak elég sokan ahhoz, hogy azokat megakadályozzák. – Ember és ember között nem lehet és nincs is különbség; különbség a jó és a gonosz között van – fogalmazott a polgármester.

Gabnai Sándor evangélikus esperes szerint fontos az emlékezés, ˝hogy ne ismétlődhessen meg a gonoszság˝.
Gabnai Sándor evangélikus esperes szerint fontos az emlékezés, ˝hogy ne ismétlődhessen meg a gonoszság˝.

Gabnai Sándor evangélikus esperes szerint fontos az emlékezés, ˝hogy ne ismétlődhessen meg a gonoszság˝ – mondta el beszédében az esperes, aki mindnyájunk felelősségére is figyelmeztetett, ami az egyetlen út ahhoz, hogy hasonló tragédiák ne fordulhassanak elő.

A megemlékezés végén a résztvevők elhelyezték a tisztelet, a kegyelet és emlékezés kavicsait a mártírok emléktáblájánál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközivé vált a Fertő tó átúszás

Nemzetközi mezőny startolt el Fertőmeggyesről az idei, 8. Fertő tó átúszáson szombaton. Tovább olvasom