Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

A hajléktalan Sopronban se legyen szem előtt - Innen tiltják ki őket

Sopronban, a közterületeken, elhagyott épületekben, nem lakás célú épületekben, padlásokon, pincelejárókban, mintegy 40-50 hajléktalan él.
  
A soproni képviselő-testület, a március 26-i ülésén, várhatóan módosítják a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletet. A száraz cím alatt szereplő előterjesztés, nagyon is fontos változtatást takar.

Amennyiben a képviselők megszavazzák, akkor a város számos pontjáról tiltják ki a hajléktalanokat, pontosabban nem engedélyezik az életvitelszerű közterületi tartózkodását.

A tiltott helyek

- Belváros és a kapcsolódó  történeti városrészek

- Deák tér. Indoklás: Közép-Európa egyik leghosszabb és pár évvel ezelőtt felújított tere. Két multifunkciós épület, szökőkút található itt. A térről több középület is nyílik, így óvoda, általános iskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem egyik tanszéke is a térről közelíthető meg.

Most már rendelet is lesz arról, hogy hol nem élhetnek a hajléktalanok Sopronban. Fotó: kisalfold.hu archívum
Most már rendelet is lesz arról, hogy hol nem élhetnek a hajléktalanok Sopronban. Fotó: kisalfold.hu archívum


- Erzsébet-kert. Indoklás: idősek és gyerekek kedvelt pihenőparkja, helyi védelem alatt áll virágszigetekkel, játszótérrel. A park mellett lévő Gyermek és Ifjúsági Központ rendezvényei több esetben a park területére is benyúlnak. Idén ezt a parkot - állami támogatással - felújítják.

- Washington-park. Indoklás: a város szívében és a kórház közelében található elkerített terület. Az itt lakok és az ide látogatók számára kedvelt pihenőhely.

- Citadella park. Indoklás: A Lőverek kiemelkedő helyén található, a turisták által is kedvelt kirándulóhely. A citadelláról gyönyörű kilátás nyílik a városra. A park másik részén a gyermekeknek készített tanpálya található, játszótérrel együtt. Idén újították fel a KRESZ parkot.

- Barátság park. Indoklás: ahogy a neve is elárulja, a kapcsolatoknak állít emléket. A Székely kapu és az erdélyi sétány, a japán kert, a "hét pecsét" különböző korokat és nemzeteket köt össze, kiemelve ezzel a város nyitottságát és szokszínűségét.

- Frankenburg úti szoborpark. Indoklás: a város kiemelkedő személyiségeinek szobrai találhatók, ezért Sopronban kulturális értéket képvisel a park.

- A Lövér körúton, Kossuth Lajos utcában a közlekedésbiztonsági szempontokra hivatkoznak.

- A feltörekvő nemzedék megóvására és közegészség-védelmi szempontokra tekintettel a köznevelési intézmények bejáratától számított 100 méteres körzetben is tilos lenne.

A rendelet április elsején lép hatályba. Ezt követően a tiltást megszegők ellen szabálysértési eljárás indítható. Ám az életszerű minden bizonnyal az lesz, hogy a rendőr távozásra szólítja fel a hajléktalant.

A pénzbüntetésnek nem sok értelme lenne, hiszen, aki az utcán él, az egyébként sincs eleresztve anyagilag.

- Sopronban összességében, száz, százhúsz hajléktalan él - tudjuk meg Tengerdi Antaltól, a Soproni Szociális Intézmény igazgatójától.

- A feléről vannak információink, őket ismerik a szociális munkások, bejárának az éjjeli menedékre, vagy - életvitelszerűen - az átmeneti otthonban laknak. A másik felükkel már más a helyzet.

Róluk keveset tudnak a szakemberek. Ők általában elhagyatott, nem lakáscélú épületekben, padlásokon, pincelejárókban, lakókocsikban, vagy szó szerint az utcán élnek.

Persze, senkit sem hagynak magára teljesen. Az "utcán élés"-hez szükséges eszközökkel - Takaró, hálózsák, bakkancs, élelmiszer, orvosi ellátás - segítik.
                       

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztik a Sopron - Ebenfurth vasútvonalat, vonatok mehetnek Szombathely és Felsőőr között

A GYSEV partner volt abban is, hogy egy pályakorrekcióval a jövőben a vasút elkerülje a soproni… Tovább olvasom