Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

A haderőreformról beszélt a miniszter

Sopronba látogatott a honvédelmi miniszter a volt honvédelmi iskolák jubileumi emlékünnepségére.
A miniszter – miután megkoszorúzta a hősi halottak emléktábláját – a honvédelem jelenlegi helyzetét értékelte és a kilátásokról is beszélt.

– Nem az a jó miniszter, aki sokat költ, hanem az, aki a keretből minél több eredményt mutat fel – fogalmazott a Kisalföld kérdésére Szekeres Imre honvédelmi miniszter, aki a hétvégén Sopronban járt és több meghívásnak is eleget tett.

– Mit „enged meg" a jelenlegi költségvetés a honvédelemnek?

– Tervszerű, takarékos gazdálkodás vált szükségessé az utóbbi években. A folyamatban lévő haderőterv tíz évre előre tartalmazza a kitűzött célokat és a feltételeket. Ezek ugyan biztosítják a kiegyensúlyozott, stabil fejlődés lehetőségét, de a pénzügyi mozgástér korlátok között van.

– Honvédelmi iskolák jubileumi emlékünnepségére érkezett. Milyen most a tisztképző és rendészeti iskolák helyzete?

– A sorkötelezettség önkéntessé tétele némileg megváltoztatta ezen iskolák helyzetét, mivel átalakításra kényszerítette a teljes honvédoktatási rendszert. Napjainkra felértékelődni látszik a tisztképzés szerepe. A jelenleg működő honvédelmi iskolák, mint például a győri Béri Balogh Ádám Honvéd Középiskola, jól látják el feladataikat. Az ilyen szellemiségű intézményekből kikerülő fiatalok minden téren – nyelvtudást, általános tájékozottságot, fizikai vagy „erkölcsi" képzettséget tekintve – felkészült sorkatonákká válnak. Éppen a napokban érkeztem haza Afganisztánból, ahol a magyar kontingenst látogattam meg. A kemény körülmények ellenére hazafias, lelkes és képzett magyar férfiakkal találkoztam az utam során.

– Miként változtak meg a feladatok hazánk NATO-csatlakozásával? Képes Magyarország megvédeni magát bármilyen támadás esetén?

– Jóllehet, elképzelhető, mégsem valószínű hazánk megtámadása, hiszen környékünkön zömében NATO-tagországok vannak, ezen országoknak kötelességük egymás rendelkezésére állni háborús vagy terrorfenyegetettség esetén. Úgy gondolom, Magyarország nem maradna magára egy ilyen helyzet esetén. A segítségnyújtási kötelezettség azonban kölcsönös, a mi haderőnknek is rendelkezésre kell állni szükség esetén.

Három rendezvényen vett részt Sopronban

Sok programja volt Szekeres Imrének Sopronban. A honvédiskolák jubileumi ünnepsége után, Kalmár István alpolgármester meghívására a Király Jenő utcai játszótéren találkozott a választókkal és a gyerekekkel. Ezt követően az újjáépített sörházdombi kilátó átadásán vett részt, ahol köszöntőbeszédet mondott és felavatta az építményt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pusztuló Széchenyi-emlékek

A nagycenkiek szeretnék megmenteni a végső pusztulástól a Hidegségi utcában lévő egykori Széchenyi-majorságot, miközben készülnek Széchenyi István születésének 215. évfordulójára. A területen lévő magtárakból, istállókból egyet felújíttatott jelenlegi tulajdonosa, egy osztrák család, de a többi épület egyre rosszabb állapotba kerül. Tovább olvasom