Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

A háború néma áldozatai

Nagyon remélem, hogy az eltűnt, ellopott kincsek visszakerülnek az iraki múzeumok tárlóiba, mert az emberiség egyetemes kincsei – mondta Sulyok Gabriella.

A soproni grafikusművész öt éven át dolgozott a Bagdadi Régészeti Múzeumban. – Megdöbbenve figyelem a híradásokat és televíziós felvételeket az iraki múzeumok kifosztásáról, az üres tárlókról – sóhajtott nagyot beszélgetésünk kezdetén Sulyok Gabriella. – Úgy tudom, már eddig is 17–20 ezer műtárgy tűnt el, semmisült meg. Számomra döbbenetes az üres tárlók látványa, hiszen nem egy műtárgyhoz személyes emlék fűz.

Ennél is tragikusabb azonban, hogy az emberi kultúra felbecsülhetetlen leleteit rabolták el, vagy semmisítették meg. Például a történelem előtti időkből származó 3–4000 éves idolok (a természeti formák elnagyolásával készített nőt vagy férfit ábrázoló körszobrok), nagyméretű reliefek és másfél–hat centiméteres pecséthengerek, amelyek az aláírást helyettesítették

– A Bagdadi Régészeti Múzeumban 1965 és 1970 között dolgoztam, grafikusként. Családi kapcsolatok révén kerültem az arab országba. Akkor Husszein még nem volt hatalmon, bár ismertük a nevét. Fél év alatt annyira elsajátítottam az arab nyelvet, hogy felvettek a múzeumba és a diplomámat is elismerték. Feladatom egy ókori viselettörténeti kiadvány rajzolása volt, az eredeti műkincsekről, régészeti leletekről. Tusrajzokat készítettem, amelyek három kötetben jelentek meg, külön-külön feldolgozva a sumer, a babilóni ai–akkád és az asszír birodalom viselettörténetét.

A rajzokhoz háromnyelvű – arab, angol és francia – magyarázó szöveg társult. A kötetek Irakban jelentek meg. Azokban az években Irak egy lojális, békeszerető ország volt, természetesen az európaitól eltérő men talitású és identitású emberekkel. Nem tagadom, nehéz, ugyanakkor szép éveket töltöttem Irakban. A gyermekemet mesekönyvekből tanítottam magyarul.

A múzeumnak muzulmán hitű igazgatója és keresztény igazgatóhelyettese volt, akik mindenben segítették a munkámat. Önálló kiállítás Sulyok Gabriella 1970-ben tért vissza hazánkba. Iraki kapcsolatai azonban nem szűntek meg, az ókori művészet hatása rendre visszatér alkotásai ban. A nyolcvanas évek elején – a Külügyminisztérium közvetítésével – meghívást kapott a Szaddam Husszein Művészeti Fesztiválra. Önálló kiállítása nagy sikert aratott. Bemutatták az ott készített rajzait, illetve könyveit is. Horváth Ferenc Sopron és Budapest vonzásában Sulyok Gabriella 1939-ben született Sopronban.

A Magyar Képzőművészeti Főiskola elvégzése után (1964) követte férjét Irakba. 1970-től Magyarországon dolgozik. Az elmúlt évtizedekben szinte a világ minden táján volt kiállítása. Számos rangos hazai és külföldi díj birtokosa. Munkáit a legrangosabb gyűjteményekben őrzik. Kétlaki életet él, Sopron és Budapest vonzásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százan kutattak az eltűntek után

Sopronban szombaton, a mucki őrs területén találtak rá arra a pszichiátriai kezelés alatt álló… Tovább olvasom