Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

A GYSEV is tulajdonosa a MÁV Cargonak

Budapest–Sopron - A Rail Cargo Austria és a GYSEV Zrt. konzorciuma lett a MÁV Cargo tulajdonosa. A 102,5 milliárd forintos szerződést tegnap délután írták alá Budapesten. A bevételből a magyar vasúttársaság az adósságait rendezi.
A győztes konzorciumon belül az osztrák Rail Cargo Ausztria 91, míg a GYSEV Zrt. 9 százalékos részesedéssel bír.

– Egy fontos lépést tettünk, de még nem vagyunk a fedélzeten – nyilatkozta a szerződés aláírását követően a Kisalföldnek Székely Csaba, a GYSEV vezérigazgatója. – Számításaink szerint legkésőbb hat hónap múlva leszünk a MÁV Cargo tén yleges tulajdonosai, addig még számos eljárás – például a versenyhivatali – áll előttünk. – A GYSEV évtizedek óta érdekelt az árufuvarozásban, osztrák partnerével együtt. Ez a tevékenység bővülhet és válhat eredményesebbé a jövőben, így versenyben maradhatunk a nagy európai vasúttársaságokkal.

A MÁV Cargo 2006. január 1-jével indult önálló útjára a Magyar Államvasutak Zrt. árufuvarozási üzletágának különálló cégbe való szervezésével. Vagonparkja több mint 13 ezer vasúti kocsiból áll. Egyes osztrák elemzők szerint ezek többsége felújításra, cserére vár.

A MÁV Zrt. 2007. május 29-én írta ki a kétfordulós pályázatot árufuvarozó cégére, amelyre az első körben 16 konzorcium pályázott és 12 tett konkrét ajánlatot. Augusztus 10-én úgy döntött a felügyelőbizottság, hogy 5 helyett 7 konzorciumot hívnak meg a második körben. A legjobb ajánlatot a Rail Cargo Austria és a GYSEV Zrt. konzorciuma tette, így ők írhatták alá a szerződést, amelyben az is szerepel, hogy öt éven belül több mit 43 milliárd forintot fordítanak fejlesztésre. Amennyiben tényleges tulajdonosai lesznek a cégnek, akkor a magyar vasúti árufuvarozás gyakorlatilag osztrák kézbe kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A quadosok zavarják a korcsolyázókat

Fertő tó - A korcsolyázók mellett a quadosok is megjelentek a Fertő tó jegén. Jelenlétük azonban… Tovább olvasom