Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

A GySEV dél felé terjeszkedik

Az állam 35 évre bérbe adja a Szombathely–Szentgotthárd vasútvonalat a GySEV-nek.

Év végi meglepetésként ért sokakat – magát a GySEV vezetését is –, hogy az állam harmincöt évre bérbe adja a Szombathely–Szentgotthárd vasútvonalat a GySEV-nek. Minderről Márkus Imre, a Miniszterelnöki Hivatal közlekedéspolitikai tanácsadója tájékoztatott Szombathelyen, az ünnepeket követően. A hírt – távollétében – szerdán a Kisalföldnek megerősítette munkatársa, Nagy Antal is. Elmondása szerint már megszületett a döntés, amely szerint harmincöt évig bérli a GySEV ezt a vasútvonalat. A részvénytársaság 2007-től villamosítja a szakaszt és felújítja a pályát, valamint az állomásokat is.

A fejlesztéseket uniós és a második Nemzeti Fejlesztési Terv forrásaiból valósítják meg. A részletekről az érdekeltek január közepén egyeztetnek.
Az információ önmagában örömteli is lehetne, ha a GySEV Rt. részéről is megerősítették volna, de nem így történt. Egyrészt a vezérigazgatóság tagjai szabadságukat töltik, az általunk elért vezető pedig nem kívánt nyilatkozni az ügyről, csupán annyit jegyzett meg, ha lesz érdemi mondanivalójuk, jelentkeznek. Nagy Antal azonban ígéretet tett arra, hogy Márkus Imre ma részletes információkkal szolgál.

A GySEV Rt. 131 éves történetében a dél felé történő terjeszkedés az egyik legnagyobb stratégiai lépés. Míg a korábbi vasútvonal – Ebenfurt–Sopron–Győr – az akkori gazdasági érdekeknek megfelelően épült ki, addig napjainkban elengedhetetlenül fontos a terjeszkedés a déli kikötők felé. Ezt a célt szolgálta a Sopron–Szombathely közötti szakasz átvétele, amelynek folytatása a Szentgotthárdig, vagyis a határig tartó vasútvonal tervezett üzemeltetése is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladó a Bank Burgenland

Az Equilor magyar pénzintézet is tett vásárlási ajánlatot a Bank Burgenlandra – erősítette meg… Tovább olvasom