Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

A gyomnövények irtása kötelező

A felszólítások után pénzbírság megfizetésére is számíthatnak a parlagon hagyott földek tulajdonosai. Az elmúlt hetek határszemléje során sok hasznosítatlan területet fedeztek fel.
Burjánzik a parlagfű
Nagy úr a hasznosítási kötelezettség. A Soproni Földhivatal eddigi tapasztalatai szerint a tulajdonosok többségében eleget is tesznek ennek, ha nem, akkor először levélben szólítják fel őket, majd következik a szigorú pénzbüntetés. Az idén tavasszal csaknem tizenkétezer hektáron, nyolc község területén történt meg az ellenőrzés. Kiemelt programként állt a határszemle fókuszában Sopron városa. Ennek eredményeit összegezték a minap a földhivatal munkatársai.

Pálosi Zoltán mezőgazdásztól megtudtuk, hogy két helyen is kritikus állapotokat találtak a szakemberek. A Győri út mentén, az úgynevezett Ro-La terminál alatti területen több száz parcellából mindössze néhányat műveltek meg, míg a hajdani Nyugati-major környékén is az előbbihez hasonlóak a körülményeket. A tapasztaltak éles ellentétben állnak a faluhelyeken látottakkal, minden bizonnyal a városi műveletlen területek gazdái inkább csak befektetésként tarják földjeiket. A több száz műveletlen telek tulajdonosának most postázzák a felszólításokat, és ha ennek hatásra sem tesznek eleget kötelezettségüknek, akkor pénzbírságra számíthatnak.

Ugyancsak előfordul, hogy a tulajdonos másként hasznosítja telkét, mint amit számára a törvény megenged. A szántó művelési ágban nyilvántartott földön például nem szabad ipari tevékenységet űzni vagy azt tárolóhelyként használni. Ezekben az esetekben a gazdákat az eredeti állapot helyreállítására szólítják fel, ha ezt nem teszik meg, földvédelmi járulék és bírság megfizetésére kötelezik őket.

A parlagon hagyott földeken számos allergiát okozó gyomnövényre leltek a szakemberek. Ezek felmérése elsősorban a megyei növény- és talajvédelmi szolgálat munkatársaira várt. Tapasztalataik szerint a fekete és fehér üröm máris túlszaporodott, s a parlagfű támadása is várható az elkövetkező napokban. Ezeknek a növényeknek kiirtása kötelező, ha valaki mégsem teszi meg, akkor nagyon komoly pénzbüntetésre számíthat.

Az idei határszemlék újdonsága volt a távérzékelős módszer kísérleti jellegű kipróbálása. A vizsgált területek műholdas felvételeinek elemzése során jól elkülönülnek a gyom- és a haszonnövények. Ilyen felvételeket elsőként Iván térségében készítettek. A módszer széleskörű alkalmazása az értékelés után várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább tart a bizonytalanság

A GySEV Rt. tegnapi rendkívüli közgyűlésén megerősítették korábbi döntésüket, miszerint… Tovább olvasom