Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

A gyilkosság, a baleset megviseli a rendőröket

A rendőr is ember. Gyilkosság és súlyos közlekedési baleset helyszínelése, valamint hasonló tragédiák megviselik a lelkivilágukat.

– A hadseregben működő Katonai Ordinariátushoz hasonlóan, a rendőrségnél is szakképzett lelkipásztorokat kellene alkalmazni, hogy a hétköznapi munka során a rendőröket ért lelki, etikai és erkölcsi megrázkódtatások könnyebben feldolgozhatóvá váljanak – mondta dr. Szabó Csaba, a Soproni Rendőrkapitányság századosa, aki nemrég vette át doktori címét a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Dr. Szabó Csaba doktori disszertációját a rendőrök lelki egészségének megőrzése témájában írta.
Dr. Szabó Csaba doktori disszertációját a rendőrök lelki egészségének megőrzése témájában írta.


Doktori értekezésében is a rendőrök lelkivilágának gondozására hívta fel a figyelmet. – Ez azért fontos, mert a munka során szerzett stressz vagy lelki teher negatívan hathat a magánéletre, a családra. A kiegyensúlyozottság megteremtése pedig mind a munka, mind a család irányába pozitív visszacsatolást jelent.

– Erre már van példa a világ számos országában, közelünkben Horvátországban és Olaszországban – folytatta a százados. – A doktori disszertációmat megelőző kutatómunka során kérdőíves felmérést végeztem. Eszerint a hazai rendőrségi állományban is van igény az ilyen jellegű segítségre.

Arra is kerestem választ, hogy a katolikus egyház milyen formában tudna bekapcsolódni a rendőrök lelki, erkölcsi és pszichikai problémáinak kezelésébe. 2010 óta közösen dolgozom dr. Ujházi Lóránd atyával, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatójával, a katolikus rendőrségi lelkipásztori modell intézményesített keretek közötti megvalósításáért.

Úgy vélem, olyan papok nyújthatnának lelki segítséget, akik komoly tapasztalatokat szereznek a rendőrségi munka területein, ők adhatnának választ a felvetődő lelki problémákra. Egy ilyen lelkipásztori szervezet létrehozása nem egyszerű feladat, mivel mind az egyház, mind a rendőrség hierarchikus felépítésű. Egységes kormányzati és egyházi akarat szükségeltetik hozzá.

Vallás és a fegyveres testületek

Dr. Szabó Csaba százados, az MTA köztestületi tagja további kutatásai témái között szerepel a vallási kisebbségek rendőrségi védelme, a vallás és a rendvédelmi szervek kapcsolata, a vallási konfliktusok fegyveres testületekre gyakorolt hatása. 

  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Critical Mass Sopronban

Piknikhangulat biciklivel – ilyen volt a szombaton megtartott Critical Mass a soproni… Tovább olvasom