Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

A gyerekegyetem Sopronban is

Sopron - A szőlőcukor az egyedüli energiaforrás az agy számára. Egy liter szintetikus üdítőital 30 darab kockacukor elfogyasztásával ér fel. Odahaza is készíthető sportital – ilyen és hasonló érdekességekkel ismertette meg a Gyerekegyetem első soproni hallgatóságát Horváth Lucia tanár.

A Kisalföld kezdeményezése, a Nyugat-Magyarországi és a győri Széchenyi-egyetemmel közös Gyerekegyetem keretében csütörtökön rendezték meg az első soproni előadást a NYME Közgazdaság-tudományi Kar Erzsébet utcai aulájában.

A szervezők nevében Bódvai Ildikó szerkesztőségvezető üdvözölte a több mint kétszáz soproni, illetve környéki felső tagozatos diákot és a kísérőket, majd a NYME rektorhelyettese, dr. Albert Levente lépett a mikrofonhoz. – Az MTA az idei Magyar Tudomány Napját az iskola és a tudományosság közti kapcsolatnak szenteli. A Kisalföld kezdeményezése – amelyet a NYME azonnal maximálisan támogatott – kiváló példája annak, miként lehet a gyerekekkel, a későbbi hallgatókkal  megszerettetni a tudományt, illetve felkelteni az érdeklődést az ismeretek megszerzése iránt – mondta elöljáróban, majd mint a Magyar Kémikusok Egyesülete soproni csoportjának elnöke, bejelentette: a Gyerekegyetem egyfajta folytatásaként januártól havonta fognak szervezni laboratóriumi kísérleteket diákok részére. E keretek között művelnék a tehetséggondozást, s egy Gyerekakadémia létrehozásának ötlete is felvetődött.

A Horváth Lucia tanárnő által tartott első soproni előadáson több mint kétszáz diák kísérte figyelemmel a programot. Fotó: Magasi Dávid

Kísérletek cukorral és színes italokkal

A teljes értékű táplálkozás ajánlott napi étrendjében a tej és a tejtermék, a tojás, a hús, illetve a hal, a pékáru, a burgonya vagy a rizs éppoly fontos, mint a kevés zsiradék, a növényi zsír, a zöldség és a gyümölcs. A napi másfél-két liter folyadékbevitelről sem szabad megfeledkezni.
Horváth Lucia

A Gyerekegyetem első soproni programján – amelyről a győri Revita TV felvételt készített – Horváth Lucia, a NYME Roth Gyula erdészeti és környezetvédelmi gyakorló szakközépiskolájának fizika-kémia szakos tanára arra a kérdésre válaszolt, miért nem ehetünk mindig édességet főzelék helyett. A győrszentiváni tízéves kislány, Dobay Edina által beküldött felvetésre az előadó elmondta: csak a helyesen megválasztott étkek biztosítják a szervezet energia- és tápanyagszükségletét.

Horváth Lucia segítőivel –  tanítványával, Csontos Dianával, valamint két unokájával, Csorba Fannival (Gárdonyi-iskola) és Kurucz Barnabással (Deák téri iskola) – cukorégetési kísérlettel mutatta be, honnan is származik a táplálék energiája. (A kísérletek később habspray és „színes italok" készítésével folytatódtak.)

 Az előadó arra is választ adott, miképpen lesz miénk a táplálék energiája. „A legjobb, ha azt eszünk, amit megkívánunk, a mértékletesség figyelembevételével"– hangsúlyozta, majd szisztematikusan sorra vette, miért fontosak az ajánlott táplálékok, hiányuk pedig milyen problémákat okozhat. Például a tejben, tejtermékben sok a kalcium; ha nem kap a szervezet elegendő kalciumot, a csontok törékennyé válnak, s az idegrendszer működésében is zavar állhat be.

A szőlőcukor az agy egyedüli energiaforrása

Ha nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű húst, sok-sok vitaminnal, ásványi anyaggal, főképpen vassal leszünk szegényebbek. A szénhidrátokkal kapcsolatban elhangzott: a szőlőcukor az agy egyedüli energiaforrása, ugyanakkor a szervezetben a túlzott szénhidrát nem energiává, hanem zsírrá alakul, napközben tehát nem érdemes nassolgatnunk. Példaként a tanárnő elmondta: egy liter szintetikus üdítő harminc darab kockacukorral ér fel, rendszeres fogyasztásuk elhízáshoz vezethet. Étrendünkben kevés állati, s több növényi eredetű olajnak van helye, ez utóbbit azonban tilos túlhevíteni, mert rákkeltő anyagok keletkeznek. A zöldség-gyümölccsel rengeteg vitamin és ásványi só jut a szervezetbe, viszont – mint arra felhívta a figyelmet – soha ne feledjük: a táplálkozási piramis alappillére a rendszeres mozgás...

Szóba került az adalék- és színezőanyagok alkalmazása is. „Szükség van rájuk, hiszen nélkülük a kelleténél gyorsabban romlana meg az étel, használatukat amúgy is igen szigorú szabályok rögzítik. A sütőpor is mesterséges adalékanyag, de ártalmatlan." A mesterséges édesítőszerek kapcsán megtudhattuk, sokan ezekkel etetik a sertéseket, mert nagyobb lesz az étvágyuk tőle. A  gyerekek figyelmét arra is felhívta, hogy az energiaitalt ne tévesszék össze a sportitallal, amely utóbbit odahaza – citrommal, mézzel édesített ásványvízzel – könnyűszerrel elkészíthetnek. 
Az előadó a fűszerek hasznával is megismertette hallgatóságát. Sok fűszernek tartósító, illetve betegségmegelőző hatása is van. Végezetül Horváth Lucia – aki unokája, Kurucz Ádám és Nagy Csaba fotóművész igényes természetfotóival búcsúzott közönségétől – úgy összegzett: ha odafigyelünk a minőségi és kiegyensúlyozott táplálkozásunkra, nem kell lelkiismeret-furdalást érezni akkor, ha bekapunk egy-egy szelet csokoládét...

Vas Patrícia, Hunyadi-iskola 6. o.:
– Az osztályfőnökünk, Nádudvari András hívta fel a figyelmünket a Kisalföld Gyerekegyetemre, és társaimmal együtt azonnal jelentkeztünk. Nekem nagyon tetszett a soproni előadás témája – Miért nem ehetünk mindig édességet főzelék helyett? – mert kedvenc tantárgyam a testnevelés, s ehhez fontos az egészséges táplálkozás. Ezután még inkább vigyázok az étrendemre.

Fekete Krisztina (12 éves), Szent Orsolya-iskola:
– Társaimmal együtt nagyon örültünk a Gyerekegyetem lehetőségének, engem személy szerint érdekelnek a tudományos dolgok. A téma is jó választásnak bizonyult, hiszen mind a főzeléket, mind a csokit nagyon szeretem. Nem ismeretlen az egyetemi helyszín, itt tartottuk az Orsolya-napunkat, de most egészen más volt előadást hallgatni. Magam is szeretnék majd egyetemre menni.

„Ezentúl jobban ügyelek majd arra, mit eszek"
Tóth Patrícia, Fertőd, 4. o.:

– A Kisalföldben olvastam a Gyerekegyetemről, s fel is tettem egy kérdést: Miért nem fagynak meg a madarak télen? Az egészséges táplálkozásról szóló előadás gyakorlatilag az én kérdésemet is megválaszolta. Jó érzés itt lenni, eddig is gondoltam arra, hogy majd egyetemre megyek, de ez most megerősít ebben.

Gönczi Gergő (12 éves), Sopronhorpács:
– Jó ötletnek tartom, hogy a gyerekek kérdéseinek megválaszolásából áll a Gyerekegyetem. Én is küldtem be kérdést, mégpedig azt, hogy a szennyezett levegő árt-e az állataimnak. Szeretem a természetet, az állatokat. Van kutyám, macskám, nyulam, hörcsögöm, teknősöm, fehér egerem is. De a soproni előadás témája is kiváló, legalább jobban ügyelek majd arra, mit eszek.

A legközelebbi előadás Győrben

A Kisalföld Gyermekegyetem legközelebbi előadása Győrben, a  Széchenyi-egyetemen lesz december 13-án 15 órától. Dr. Keresztes Péter arról beszél majd, hogy mit kell tudni a számítógépekről és a videojátékokról.Olvasóink írták

 • 4. Csorba Fanni 2007. november 26. 20:58
  „Szerintem nagyon jól sikerült a mami előadása, de a legjobban a Dia kísérletei tetszettek. De szerepelni is eléggé nagy dolog volt.”
 • 3. Csonka Adél 2007. november 25. 17:06
  „Dina! bütte vagyok Rád! :D”
 • 2. Csontos Dömötör 2007. november 25. 10:16
  „A Csontos Dina nagyon ügyes volt! BRAVO!”
 • 1. Patrik 2007. november 22. 19:49
  „én is ott voltam az előadás nagyon jó volt és nagyon izgalmas is.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépjünk ki Pató Pál-os világunkból!

Röjtökmuzsaj - „Az országnak akkor van esélye felzárkózni Európa és a világ fejlett részeihez,… Tovább olvasom