Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

A Gyári kert fái a lakópark áldozatai lettek

A nagycenki Gyári kerti fák sorsa eldőlni látszik. Az összesen több millió forint eszmei értékű fa közül jó pár kivágásra került.

Az évekkel ezelőtt nagy viszályt keltő nagycenki Gyári kerti fák sorsa eldőlni látszik. Az összesen több millió forint eszmei értékű fa közül jó pár kivágásra került, egy tervezett lakópark és egy út miatt a fák védelmezői sem tudták megakadályozni a kivágást. Az összefűrészelt darabokat rászorulók kapják meg tűzifaként.

Mementók voltak

Hársak, vadgesztenyék, japánakácok, platánok. Fák. Öregek, szépek, múltat idézők. Korhadtak, veszélyesek, töredezők is természetesen. Mégis, mindannyian egy régi kor mementói voltak. Az egykor pihenőparkként funkcionáló területen teniszpálya, mellette gyümölcsös- és zöldségeskert kapott helyet, kicsit távolabb egy fürdésre és csónakázásra is alkalmas tó volt. Az idősebbek még ma is emlékeznek rá.

Két évvel ezelőtt, az akkor papíron még az önkormányzat tulajdonában lévő Gyári kert falu felőli oldalán lévő idős fák közül néhányat kivágtak. A területet megvásárló, de akkor még tulajdonosi jogokkal nem rendelkező vállalkozó vágatta ki a fákat. A közelben élők és a faluból még sokan felháborodásuknak adtak hangot és szerették volna megakadályozni az eseményeket.

Felháborodás és ígéretek

Vitáktól hangos önkormányzati ülések, bizottsági meghallgatások követték egymást. A favágás abbamaradt, a terület közben hivatalosan is egy ingatlanfejlesztő kft. kezébe került. A cég vezetője ígéretet tett arra, hogy a kivágottak helyett nyolc méteres fát ültet, játszóteret építtet és befizet az önkormányzat számlájára negyedmillió forintot. Ez utóbbi már megtörtént, a faültetésre és a játszótér kivitelezésére az eredeti megállapodás szerint a beruházás befejeztével kellene hogy sor kerüljön. Az pedig még el sem kezdődött.

Kompromisszum

egy hársért


– Sajnos a tervezett lakópark helyén lévő fák helyi védettség alá vétele sem lehetséges már. Annak idején, eladás előtt az adott területet nem mérették ki, így a vállalkozó nem tudta, hogy egy fás részt vásárol meg. A szóban forgó területen, azaz a Gyári kert szélén, ott, ahol házak épülnek majd, mára csak két fa maradt. Az egyik egy ötmillió forint eszmei értékű hárs. Ha most válna védetté ez a két fa, a vállalkozó komoly összegű kártérítést igényelhetne az önkormányzattól. Jelenleg folynak a tárgyalások egy kompromisszumos megoldásról, miszerint az öreg hárs helyére tervezett épületet a vállalkozó kicsivel arrébb építteti meg. Cserébe az önkormányzat eltekint a kft. korábban vállalt kötelezettségeitől – mondja Ivánkovics Ottó polgármester.

Út is épül arrafelé

A Gyári kert fái nemcsak a lakópark miatt kerültek veszélybe, út is épül arrafelé. A jelenlegi önkormányzatnak az utat építtető céggel a nyomvonal kismértékű módosításáról sikerült megállapodnia.
– Az új testület kész helyzet elé került. A 2003-as rendezési tervben szereplő út nyomvonalát már nem lehetett megváltoztatni. Annyit sikerült elérnünk, hogy hét fa megmaradjon, illetve azt, hogy a területen érdekelt cég az út miatt kivágott tizenhárom fát pótolja. A kivágottakat tűzifának a rászorulók között osztjuk szét – tette hozzá a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panaszok írásban és szóban

Közmeghallgatást tartott tegnap a városvezetés Sopronban. Szabó néni felszólalásával vette kezdetét a közmeghallgatás. A közgyűlések rendszeres vendége a Fő téri Szentháromság-szoborral kapcsolatban kérte a városvezetést, telepítsék vissza a növényeket a környékre, hogy azok a talaj nedvességét felszívják, megvédve ezzel a műemléket az eróziótól. Tovább olvasom