Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A földalapról

„ A Nemzeti Földalap szociális funkciót is betölthet egy-egy rászorulói kör esetében” – nyilatkozta Benedek Fülöp címzetes államtitkár, aki részt vett a soproni Ligno Novum – Wood Tech erdészeti, faipari kiállítás és vásár megnyitóján.
Benedek Fülöp

Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium címzetes államtitkára, a kormány földbirtok-politikai biztosa a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a Nemzeti Földalaphoz tartozik valamennyi állami tulajdonú földterület, a védett területeket kivéve. Ezekben a napokban is zajlik az összesen mintegy 1,3 millió hektár föld átadása, átvétele. Eddig 4-500 ezer hektár sorsa rendeződött.


A jövőben megmarad az eddigi haszonbérbeadás, és egyelőre a földalap használati és kezelési funkciói is változatlanok lesznek. Ugyanakkor a Nemzeti Földalap szociális jellegű segítségnyújtásra is felhasználható: a helyi önkormányzatok a rászorulók részére haszonbérleti díj nélkül is biztosíthatnak megművelendő földet, amellyel közösségi célokat szolgáló beruházásokat is támogathatnak. A nyugdíjasok lehetősége szintén bővül: az eladás helyett akár életjáradékra is válthatják majd földjeiket. A Nemzeti Földalappal kapcsolat ban még az idén létre kell hozni a helyi birtokhasznosító bizottságokat, amely testületekbe az önkormányzat, az agrárkamara, a társas mezőgazdasági vállalatok, az egyéni gazdálkodók és az erdészetek delegálhatnak egy-egy küldöttet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntek 13.: az utolsó híradó?

A kialakult helyzet szerint pénteken sugároz utoljára Sopronból a nyugat-magyarországi regionális… Tovább olvasom