Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

A fogamzásgátlás lehetőségei

A közelmúltban utasította el a bíróság annak a nőnek a kártérítési kérelmét, aki azt állította: császármetszés közben tudta és beleegyezése nélkül kötötték el a petevezetékét.
illusztráció
Napjaink sokféle fogamzásgátló módszere közül a műtéti meddővé tétel csak az egyik lehetséges megoldás, mégis előfordul, hogy valaki sterilizáltatja magát.
– A korszerű fogamzásgátló módszerek széles skálája mellett egyre ritkább a műtéti meddővé tétel. A tablettákhoz képest ez más kategória – mondja dr. Csécsei Károly, a soproni Erzsébetkórház nőgyógyászatának osztályvezető főorvosa.

– Orvosilag indokolt esetekben is annyi más megoldás kínálkozik a terhesség megelőzésére, hogy ma már nagyon ritkán kerül sor ilyen beavatkozásra, évente talán egyszer vagy kétszer – folytatta a főorvos.

Indokolni kell a  beavatkozást

– Kétféle indoka lehet a sterilizációnak. Az a nő, aki elmúlt 35 éves, vagy három saját gyermeke van, férje beleegyezésével minden további nélkül kérheti a műtétet – veszi át a szót dr. Erdélyi Lajos főorvos. – Egy nyomtatvány kitöltése után három hónap múlva meg kell erősítenie döntését. A beavatkozás korrigálására elméletileg van mód, de a visszaállítás sikeressége csekély. Ezért kell jól meggondolni, és mi, orvosok is inkább mást ajánlunk. A páciens saját kérése mellett orvosi javaslatra is elvégezhető a sterilizáció, ebben az esetben fizetni sem kell az egyébként a társadalombiztosítás által nem támogatott, a szépészeti műtétek kategóriájába tartozó beavatkozásért. Súlyos vagy rosszindulatú betegségekben, illetve pszichiátriai kórképekben szenvedők szakorvosi javaslatra eshetnek át ezen a műtéten.
A Kisalföld kérdésére, miszerint elképzelhető-e, hogy valakit a beleegyezése nélkül sterilizáljanak, a szakorvosok azt felelték: az ilyen beavatkozás csak a páciens tudtával végezhető el.

Eltérő okok

– A társadalmi háttér is befolyásolja azt, hogy ki nyúl ehhez a megoldáshoz. A férfiak sterilizációja is létezik, erre azonban csak olyan társadalmakban kerülhet sor, ahol erős a feminizmus. Míg az USA-ban elfogadott, a latin-amerikai országokban elképzelhetetlen az ilyen műtét férfiakon való elvégzése – tette hozzá dr. Csécsei Károly.
A meddővé tétellel kapcsolatban a szakemberek elmondták: nem fordult elő, hogy valaki a műtét korrigálását kérte volna, az azonban megtörtént már, hogy három hónapon belül meggondolta magát a páciens.
Egy 35 éves asszony is ezt az utat választotta, döntését évek múltával sem bánta meg. – Az első és a második gyerekem között jó pár évnyi korkülönbség van. Nem akartam többször szülni, de a fogamzásgátló gyógyszerektől hormonális problémáim voltak, meghíztam tőlük. A többi szóba jöhető lehetőségtől idegenkedtem, és mivel császármetszéssel szültem, a petevezeték elköttetése nem is jelentett külön beavatkozást. Úgy érzem, jól döntöttem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fertőn még kihúzzák a hálókat

A Győri Előre Halászati Szövetkezet többségében pontyot és busát szállít megrendelőinek a karácsonyt… Tovább olvasom