Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

A főépületre tennék a leszállópályát

Lemond a mentőhelikopter beszerzésének gondolatáról a Soproni Egészségügyért Közhasznú Alapítvány.
LÁTVÁNYTERV: A soproni Mestervonal Kft. látványterve a Kuruc körút felől mutatja az Erzsébet oktató kórház központi épületének tetőzetén létesítendő helikopter le- és felszállópályát.
A kórház területén ugyanakkor előkészületek zajlanak egy fel- és leszállópálya megvalósítására. – Lemond a soproni mentőhelikopter beszerzésének gondolatáról a Soproni Egészségügyért Közhasznú Alapítvány – mondta a Kisalföldnek dr. Fodor Zsuzsanna, a kuratórium elnöke.

– Döntő szerepet játszott ebben a tavaly napvilágra került központi szabályozás: egy alapítvány se nem vásárolhat, se nem bérelhet, se nem működtethet mentőhelikoptert, mert hazánkban az Országos Mentőszolgálat Légimentő Kht. az egyetlen olyan cég, amely helikopterrel bármiféle egészségügyi tevékenységet folytathat. 2005-ben nagy lelkesedéssel gondoltunk arra, a városnak saját mentőhelikoptere legyen, de az azóta eltelt időszak bebizonyította, erőnket meghaladó vállalkozásba kezdtünk.

Másként rendelkeztek a támogatók

– Pedig a volt polgármester mentőhelikopter beszerzésére 2005 decemberében társadalmi kezdeményezést indított. E célra több mint hárommillió forintot adományozott az alapítvány számára. A programot többen is anyagi felajánlásokkal segítették, így nem sokkal később már hétmillió forinttal számolhattunk – folytatta dr. Fodor Zsuzsanna. – A lelkesedést fokozta, hogy az Országos Mentőszolgálat akkori vezetője azt ígérte: az OMSZ ugyanannyit fog hozzátenni, amennyi összegyűlik a helybéliektől. Miután nyilvánvalóvá vált a beszerzés meghiúsulása, nyilatkoztattuk a céltámogatást tevőket pénzük felhasználásáról.

A legtöbben visszautaltatták a pénzt, illetve azt más egészségügyi alapítványnak adták. A megmaradt négymillió forinttal az Erzsébet- kórház műszerbeszerzéseit és a prosztataszűrési programot fogjuk támogatni.

Pápára tervezik a regionális légibázist

Dr. Túri Péter, az OMSZ Légimentő Kht. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta: állami tulajdonú és jól felszerelt mentőhelikoptereik egyenként hatszázmillió forintba kerülnek, s az osztrákoktól bérelt öt gép eredeti ára is meghaladja a darabonkénti egymilliárd forintot. Ennek tükrében a négy-, illetve a hétmillió forint őszintén szólva is komolytalan anyagi forrásnak tekinthető helikoptervásárlásra.U gyanakkor tény, hogy légi mentés szempontjából az ország északnyugati térsége hiányos, a Dunántúlon csak Pécsett és Balatonfüreden áll készenlétben mentőhelikopter.

Ezért terveik szerint – még a nyár folyamán – Pápán rendeznek be egy új légibázist, hiszen itt érvényesül a legfontosabb alapelv: a helikopter bevetési hatósugara, a lefedett kör minél nagyobb része hazánk területén legyen. Az ügyvezető hozzátette: az északnyugati országrész településeinek felelős vezetőit még ebben a hónapban egy soproni fórumra hívja, hogy a közös érdekeket szolgáló pápai mentőhelikopter-bázis részleteiről tárgyaljanak.

Alaptalan volt a félelem

Időközben az Erzsébet oktató kórház – az önkormányzat által biztosított 1,75 millió forintos önrészszel – a sürgősségi betegellátó rendszer fejlesztése keretében pályázott helikopter fel- és leszállópályára. Egy éve véglegessé vált, hogy Sopron sikerrel járt, az Egészségügyi Minisztérium támogatja az elképzelést. A pályázaton hétmilliót lehetett nyerni. – Az illetékesek először a kórház területén lévő egyik parkolóra gondoltak lehetséges le- és felszállópályaként, mivel attól tartottak, hogy a központi tömb tetőzete nem bírja el a helikoptert – mondta Fábiánkovits Ferenc tervező. – Szakemberekkel történt egyeztetések után azonban nyilvánvalóvá vált, hogy alaptalan a félelem, a tetőzeten igenis létrehozható egy korszerű helikopterpálya.

A létesítmény költségei elérhetik a nyolcvanmillió forintot, de a terepi leszállópálya – a védőfalakkal és más kiegészítőkkel együtt – is több tízmillióba kerülne.Így viszont a kor színvonalához sokkal jobban igazodó, minden igényt kielégítő mű létesül, amelyet betegszállító biztonsági lifttel is ellátnak. A beruházás egésze technikailag több ütemre bontható, ezzel együtt a finanszírozás is több részletből tevődhet össze. – A soproni kórház a súlyponti intézmények között kapott helyet. Bízunk abban, hogy az egészségügyi reform keretében a súlyponti kórházak részére újabb pályázatot is kiírnak mentőhelikopteres le- és felszállópálya kialakítására, fejlesztésére – tájékoztatott dr. Simon István alpolgármester. – Elképzeléseink szerint a soproni munkálatok a pápai bázis létrejöttével párhuzamosan kezdődnének el.

G.M.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban csak készpénzt fogadnak el

A soproni kórházban betegellátó épületenként kialakított pénztáraknál történik a vizitdíj vagy a… Tovább olvasom