Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

A fiatalság titka a többórás mozgás

Balogh Pál sí- és szörfoktató, túravezető és kerékpáros. Ha kell, játszva lekerekezik ötven kilométert.
Balogh Pál sí- és szörfoktató, túravezető és fáradhatatlan kerékpáros. Ha kell, játszva lekerekezik ötven kilométert, vagy gyalogol reggeltől estig hegyen-völgyön át. Testileg és szellemileg irigylésre méltóan friss. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy Pali bácsi a 87. életévében jár, akkor az ember valamilyen különös titkot sejt a háttérben.

A beszélgetésünk helyszínére Pali bácsi – mint mindenhova – kerékpárral érkezik. A kora reggeli óra ellenére friss, energikus. Naponta több órát mozog, nagy nyári kedvence a szörf, télen pedig kevés ember várja nála jobban a hóesést. A sport lételeme, szellemi-testi karbantartója. Élvezetesen, de összefogottan mesél a számára oly nélkülözhetetlen mozgásról.

Balogh Pál
– A Dalos-hegyen ismerkedtem meg a síeléssel ifjú koromban, és nagyjából ugyanekkor, 1936-ban a cserkészetnek köszönhetően kezdtem vitorlázni – idézi fel a múltat Pali bácsi. – Most már állíthatom, mindkettő egy életre szóló szerelemmé vált. Bár a vitorlázást tavaly kényszerűségből abbahagytam, mivel eladták a vitorlás hajót, amit én is használtam, ám szerencsére a szörfről nem kell lemondanom.
Aki valaha próbálta már a hullámlovaglást, az tudja, milyen összetett feladat a szörfdeszkán helytállni. Pali bácsi hat esztendővel ezelőtt kóstolt bele először a szörfözésbe, és másfél óra múlva már jókedvűen siklott a vízen.

Azóta gyerekeknek is tanítja a semmihez sem hasonlítható szabadságélményt nyújtó sportot. Türelmesen, nagy hozzáértéssel foglalkozik a gyerekekkel, legyen szó akár a szörfről, akár a síelésről. A mai gyerekek jobb helyzetben tanulhatnak meg a hegyoldalról lesiklani, mint annak idején a harmincas évek fiatal soproni síelői.

– Mivel még nem működött felvonó, így a Dalos-hegyen mindig töretlen lelkesedéssel másztunk fel, hogy lecsúszhassunk. Lábainkon faléc volt, kezünkben pedig fabot. Bár már akkor is voltak olyan soproni, általunk csak „menőmanónak" hívott gyakorlott síelők, akik az osztrák lejtőkön szerezték meg a technikai tudásukat, ám ők azt nekünk nem szívesen adták tovább.

„ Néha-néha kijutottam Ausztriába is síelni, ahol sokat tanulhatott az ember, ám mivel egyetlen gyermek voltam, anyukám nagyon féltett mindentől, így a síeléstől is."

Pali bácsi már akkoriban lelkesen bújta a sporttal kapcsolatos szakkönyveket, amelyekkel mind a mai napig frissen tartja elméjét, no és bővíti technikai tudását. Mindezt szívesen átadja a soproni gyerekeknek, akikkel évek óta jár Ausztriába síelni. Ám nem csupán a téli és nyári sportok nagy kedvelője és művelője, hanem a minden évszakban űzhető túrázás szerelmese is.

Sokak számára emlékezetesek maradtak azok a Perkovátz Baráti Kör által szervezett túrák, amelyeket Pali bácsi vezetett, és ahol minden elcsigázott résztvevőbe lelket öntött. Mind a mai napig különböző szerethető, a mozgást népszerűsítő túrákra viszi az arra vállalkozókat, a soproni természetjáró szakosztályoknak is lelkes segítője.

Az egykoron a postán műszerészként dolgozott örökfiatal túravezető különböző kerékpáros kirándulások aktív résztvevője. A tavaszi Vasvilla-túrán a kezdetektől fogva letekeri a harminc kilométert, ahol évről évre őt köszöntik a legidősebb résztvevőként. Idén jófajta vörösbort kapott ajándékba a nagyszerű teljesítményéért, aminek nagyon örült, hiszen azt tartja, hogy napi egy pohár Soproni Kékfrankos fiatalító elixírként hat a testre és a lélekre egyaránt. Pali bácsi azt is elárulja, hogy állandó segítője, szerető társa, Edit néni szerencsére támogatja a sportban. A sok mozgás mellett pedig jólesnek a finom falatok, hiszen a jó, meleg étel Pali bácsi egyik gyengéje. Felesége híresen jól főz, a család egyik nagy kedvence a soproni sterc.

Balogh Pál úgy érzi: frissességének, fiatalságának titka a rendszeres mozgásban rejlik. Abban a fajta sportban, amely nem versenyszerű, amely nem hadakozik az idővel, amely nem kíván egyre nagyobb teljesítményeket művelőjétől, hanem csak megtanítja az embert az élet szeretetére, élvezetére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták az orvosi ügyeletet

Sopronban átadták a kórház területén az 53 milliós költséggel kialakított központi orvosi ügyeletet.… Tovább olvasom