Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

A fiatalok a jól fizető állást keresik Sopronban

A fiatalok nem vonzódnak a nehéz munkákhoz és kivétel nélkül jól fizető állást szeretnének. A vendéglátás és a szolgáltatóipar iránt érdeklődnek, mert ezeken a területeken Ausztriában is elhelyezkedhetnek.

A kétkezi szakmák közül kevés vonzza a fiatalokat. Elsősorban a szolgáltató- és szépségipar érdekli őket, és az olyan munka, amivel Ausztriában is el tudnak helyezkedni. A munkaügyi központ és a Sopron TISZK pályaválasztási kiállításán a felszolgálókat képző intézmény standjánál tolongott a legtöbb fiatal.

– Nemcsak itt érdeklődnek irántunk, az iskolánk is népszerű – mondta Schaller Tamás, a soproni kereskedelmi és vendéglátó-iskola szakoktatója. – A pincér-, cukrász-, felszolgálószakmákból adunk ízelítőt, a diákok finom falatokkal kínálják a vendégeket – mesélte.

A vendéglátósszakma népszerű a fiatalok körében, Pálfi Péter még nem tudja, itthon vagy külföldön dolgozik-e a jövőben.
A vendéglátósszakma népszerű a fiatalok körében, Pálfi Péter még nem tudja, itthon vagy külföldön dolgozik-e a jövőben.

Orbán Brigitta és Pálfi Péter szakavatott mozdulatokkal mozgott a tűzhelynél. Biztosak abban, hogy jó szakmát választottak, egyben bizonytalanok még, a májusi végzést követően itthon vagy külföldön keressenek-e állást. – A fizetés és a körülmények külföldre csábítanának, de nehéz lenne itt hagyni a családot és a barátokat. A hazai lehetőségek függvényében döntök majd a jövőmről – mondta Péter.

Szávuly József asztalosmester szerint kicsi a kétkezi munka presztízse. Korábban válogathatott a tanulók közül, ma alig van olyan, akit a műhelyében oktathatna.

– Harmincnyolc év alatt kéttucatnyi tanuló került ki a kezeim közül, tizedük maradt a gyalupad mellett – sorolta, s hozzátette, négy évtizede még huszonhét konkurense volt Sopronban, ma öt asztalos dolgozik a városban. Pedig van munkájuk bőven, meg is tudnak élni, ám a gépek borsos ára, a sorozatos ellenőrzések, a vállalkozókkal szemben támasztott növekvő követelmények sokakat elriasztottak a szakma gyakorlásától.

˝Ideális lenne, ha a szülők is beleásnák magukat a pályaválasztással kapcsolatos tudnivalókba, hiszen irányítani kellene a fiatalokat.˝
Mészárosné Németh Lívia
– Ideális lenne, ha a szülők is beleásnák magukat a pályaválasztással kapcsolatos tudnivalókba, hiszen irányítani kellene a fiatalokat. Mi minden alkalmat megragadunk erre, de hosszú folyamat, mire az anyukák és az apukák is rájönnek, hogy nem csak diplomával lehet sikeres és boldog a gyermekük – fogalmazott a rendezvényen Mészárosné Németh Lívia, a regionális munkaügyi központ főigazgató-helyettese. – Rendszeresen készítünk prognózisokat is arról, hogy hosszú távon milyen területeken a legjobbak a tanulók elhelyezkedési esélyei – tette hozzá a főigazgató-helyettes.

Olvasóink írták

 • 7. FREDDY/S 2010. november 12. 10:59
  „Akik Sopron iparát így felvirágoztatták, most miért nem büszkélkednek az elért eredményükért, mert felelős az nincs a láthatáron, nemde...”
 • 6. zoltee 2010. november 11. 03:23
  „A fiatalokat ne irányítsák: támogassák, mentorálják, segítsék Őket, de majd Ők mennek előre!”
 • 5. borvssoias 2010. november 10. 14:53
  „Addig, mig azsiai bert fizetnek a munkasoknak, akiknek europai arak mellett kell boldogulniuk, nem is lesz valtozas...”
 • 4. Csetneky 2010. november 10. 11:23
  „Meg tudom őket érteni. Ahhoz viszont először tanulni kell. Nem keveset.”
 • 3. egysoproni_ 2010. november 10. 11:13
  „Nem is kell kétkezi munkás, minek!? Majd ellaknak valahol a híd alatt mert nem kell nekik úgysem ház, lakás, ágy, konyhabútor, stb... Jah, jól fizető állás... A mai világban örüljenek ha dolgozhatnak valahol... Én sem az első szakmámban dolgozom már hanem váltottam lassan 10 éve. Nem ment úgy ahogy én azt elképzeltem és a bizonytalan sok pénzt a biztosabb, de kevesebbre váltottam. Sőt, talán hoszsabb távon így jobban is járok.”
 • 2. gligeti 2010. november 10. 10:45
  „Lehet kinn próbálkozni,aztán majd meglátják a kerítést ami ott sem kolbászból van.De azért VIEL GLÜCK!!!!!”
 • 1. calcio 2010. november 10. 09:38
  „miért ,ki nem”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

85-ös főút - Kamionnal ütközött egy autó - Meghalt egy ember - galéria

Halálos közlekedési baleset történt a 85-ös főúton a hegykői leágazásnál. Tovább olvasom